Cei mai renumiţi actori români au poposit în Arpaşu de Jos. Era perioada când  toată suflarea ştia de Mărgelatu. A fost o mare sărbătoare pentru arpăşeni, care şi-au lăsat treburile  şi s-au dus să-i vadă pe actori. Moara din satul Arpaş a fost aleasă de regizorul Doru Năstase pentru a filma unele scene din filmul ,,Misterele Bucureştiului”.  Se întâmpla la 10 mai 1983. Despre acel eveniment din satul Arpaş îşi aminteşte medicul Gheorghe Ovidiu Şerbu, care are încă vie în memorie acea zi, dar deţine şi fotografii de la respectivele filmări.  Au evoluat în filmul pentru care s-a filmat şi la Arpaş  Florin Piersic, Marga Barbu, Szabolcs Cseh, Jean Constantin, Ion Besoiu, George Motoi şi Ion Dichiseanu.

În două rânduri s-a filmat la Arpaş

,,Regizorul filmului, Doru Năstase şi-a petrecut câteva zile de concediu în Arpaşu de Jos, la Vasu Gheorghe, care pe vremea respectivă era director la Teatrul Naţional Bucureşti.  Regizorul a vizitat satul și când a văzut moara  s-a hotărât să filmeze câteva scene în Arpaşu de Jos. În dimineaţa  de 10 mai 1983 echipa de filmare s-a instalat la Arpaş şi a început filmările la moara din  sat.  Îmi amintesc ziua respectivă când ne-am adunat tot satul să vedem actori celebri precum  Florin Piersic,  Szabolcs Cseh. O zi întreagă s-a filmat la moară. Evenimentul a fost o onoare pentru comunitatea din Arpaș, să avem printre noi marii actori. Echipa de filmare și actorii au ajuns la noi în sat, de două ori, în data de 10 mai 1983 când  s-a filmat la moară şi într-o zi de toamnă când s-a filmat la intrare în sat dinspre munte, printre stejari’’ a explicat Gheorghe Ovidiu  Şerbu.

Moara unde s-a filmat este părăsită

,,În Arpașu de Jos au funcţionat trei mori, dar în prezent nu mai funcţionează niciuna. La moara situată pe vale,  la intrare în cartierul numit Ciutărie, s-au filmat scenele din filmul ,,Misterele Bucureştiului”, dar acum clădirea  a ajuns o ruină. Din păcate moara a fost abandonată de proprietar după revoluţie.  Celelalte două locaţii nici nu mai există, una era în  centrul satului, iar alta se afla pe drumul Gării’’ a mai explicat dr. Gheorghe Ovidiu Şerbu.

Despre film

Acţiunea filmului se petrece în perioada dinaintea revoluţiei din 1848 şi prezintă plănuirea de către mai multe tabere a unei revoluţii pentru detronarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi începerea revoltelor. Filmul începe cu aducerea armelor în oraş de către Mărgelatul (Florin Piersic) şi oamenii lui. Armele trebuiau ascunse la Moara Boarilor, dar Buză de Iepure (Szabolcs Cseh) îi aduce la cunoştinţă lui Mărgelatu informaţia că morarii erau oamenii Agiei. În lupta care are loc, Mărgelatu este rănit dar reuşeşte să fugă cu căruţele în care se aflau armele, în timp ce Buză de Iepure este prins. Acuzat de trădare, Buză de Iepure este pe cale să fie omorât de obştea calicilor din care făcea parte, dar este salvat în mod misterios. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here