În toate satele comunei Recea se lucrează la reţeaua de canalizare, o investiţie aşteptată de săteni. Lucrările au început în septembrie 2020 şi vor fi finalizate, conform proiectului,  în luna decembrie 2022.  ,,Implementăm prima etapă a investiţiei care constă în realizarea reţelelor stradale în fiecare sat al comunei şi realizarea staţiei de epurare care va fi amplasată între localităţile Iaşi şi Hurez, la limita dintre comunele Recea şi Beclean. Staţia de epurare va deservi toate localităţile, va fi biologică şi va avea două compartimente. Valoarea lucrărilor  cuprinse în această primă etapă este de 17 milioane de lei” a explicat primarul comunei Recea, Gheorghe Lazea.

Branşamente pentru toate gospodăriile

Primăria Recea a depus pentru finanţare un proiect privind extinderea  reţelei de canalizare în toate satele comunei şi care priveşte branşamentele gospodăriilor la reţea. ,,Un proiect în valoare de 15 milioane de lei a fost deja depus pentru programul naţional ,,Anghel Saligniy”. Acesta va completa prima etapă a investiţiei cu realizarea racordurilor pentru fiecare gospodărie din cele 7 sate ale comunei. De asemenea, va  extinde reţeaua de canalizare pe toate uliţele mărginaşe din sate. Credem că în primăvară vom începe lucrările şi la această a doua etapă a investiţiei, dacă se va implementa programul ,,Anghel Salgny. Sperăm ca în primăvara anului 2023, reţeaua de canalizare să fie funcţională în toate satele comunei” a mai spus primarul Gheorghe Lazea. În cele 7 localităţi ale comunei Recea vor fi 1200 de abonaţi la serviciile de canalizare: Gura Văii-120 de gospodării, Iaşi- 120 de gospodării, Săsciori- 100 gospodării, Săvăstreni- 60 de gospodării, Berivoi- 250, Recea- 250 şi Dejani-200 de gospodării.

Reţeaua de apă, investiţia operatorului regional

Reţeaua de apă potabilă din satele comunei Recea va fi realizată de operatorul regional, Apa Canal Sibiu SA. Aşa cum explică primarul Gheorghe Lazea societatea are în derulare procedurile de licitaţie pentru investiţiile din comunele din zona Făgăraş, inclusiv comuna Reea, ce vor fi realizate din fonduri europene. ,,Pentru satele Săsciori, Săvăstreni şi Iaşi  se vor înlocui conductele din fier cu polietilenă. Sperăm ca lucrările să înceapă în primăvară în aceste sate. Pentru satele Dejani, Berivoi, Gura Văii, Recea se va folosi un rezervor de 500 mc amplasat în amonte de Dejani, iar apa va ajunge la robinete prin cădere liberă. Toţi sătenii vor fi abonaţii societăţii Apa Canal Sibiu SA” a explicat primarul comunei Recea. În prezent sătenii folosesc apa din fântâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here