,,Eliade Rădulescu”, ,,QUI”, ,,Laura”,  ,,Grecia”, ,,Sandu Vasile”, ,,Grigorescu Gheorghe”, ,,Puiu” sunt doar câteva din numele conspirative ale informatorilor şi agenţilor Securităţii ce au aparţinut localnicilor care au acceptat să-şi trădeze vecinii, rudele, consătenii în schimbul unor funcţii sau sume de bani. Prin acţiunile lor au trimis la moarte tineri nevinovaţi şi în închisori făgărăşeni de toate vârstele. În documentele existente în arhivele CNSAS nu apar numele reale ale acestor informatori şi agenţi, iar numele persoanelor urmărite şi trădate sunt şterse. Punând însă cap la cap ceea ce a fost publicat prin memoriile celor care au supravieţuit gulagului comunist, se poate  deduce cine a stat în spatele acestor nume de agenţi şi informatori şi pe cine au trimis la moarte. Voi publica  acele documente CNSAS care pot completa această pagină sângeroasă  de istorie  cotemporană a ţării. În acest episod voi prezenta o ,,Notă informativă” întocmită de agentul ,,Eliade Rădulescu” trimisă colonelului  Gheorghe Crăciun, cel care s-a ocupat de Grupul Gavrilă şi de eliminarea lui. Documentul este presărat cu spaţii  libere, acestea reprezentând  numele celor care au fost urmăriţi. Acest ,,Eliade Rădulescu” a avut un aport foarte important în capturarea lui Jean Pop, Fileru, din Lisa. ,,Eliade Rădulescu”  lucra în Făgăraş, la  biroul  Mecanizări la aşa zisul ,,Complex 4 Făgăraş”, şi era de loc din Drăguş, prenumele lui fiind Vichente. S-a înfiltrat în rândul sprijinitorilor partizanilor, cu mult vicleşug a câştigat încrederea familiilor luptătorilor, ceea ce i-a făcut  sinistra lui misiune uşoară, spre lauda securiştilor. Acest ,,Eliade Rădulescu”  n-a fost impresionat în niciun fel de drama acestor familii sau de faptul că notele informative întocmite  va trimite în faţa plutonului de execuţie nişte tineri nevinovaţi. Atât de nemilos a fost încât l-a folosit chiar şi pe Andrei Haşu din Pojorta, care-şi pierduse cei doi fii, pe Andrei (Baciu) şi pe Ghiţă (Rucăreanu). S-a folosit şi de sora fraţilor Haşu, Victoria Trâmbiţaş (Tori), care îşi dorea ca şi fiul ei cel mare să fugă peste graniţă. A folosit-o pe învăţătoarea Elisabeta Malene din Porumbacu de Jos al căru frate era déjà arestat, iar familia persecutată. L-a folosit pe Ioan Cristian, croitor, legionar, pentru a le câştiga încrederea părinţilor fraţilor Haşu şi ai lui Laurean Haşu din Breaza (Leu).  Notele lui informative i-a trimis pe toţi în lagăre şi închisori, dar au dus şi la capturarea lui Jean Pop.  În Nota de mai jos, dialogul lui ,,Eliade Rădulescu”  numit de noi în text ,,Agent” şi prezentat colonelului Crăciun este cu Ioan Cristian pe care l-am numit în text ,,Urmărit”. Scrisoarea primită din Grecia era de fapt scrisă de Securitate pentru că luptătorii au fost capturaţi în 1955.

 

Notă informativă

Agent Rădulescu Eliade

11 aprilie 1956

Primită de Col. Gheorghe Crăciun

 

,,Redau mai jos dicuţia avută cu ….referitor la notele antecedente şi discuţiile pe care le-am avut:

În ziua de 9 aprilie a.c., pe la orele 12.13,  am fost chemat la telefon pentru a vorbi cu un prieten. Când am ajuns la receptor, am cunoscut vocea lui….care era foarte alarmat că mă caută de dimineaţă şi nu reuşeşte să dea de mine.  I-am spus să mă aştepte la blocuri până la ora 5 când termin serviciul şi să ne întâlnim la blocuri. La ora 5 m-a aşteptat la blocuri foarte alarmat. După ce am intrat în cameră, a încuiat uşa pe dinăuntru, s-a uitat la pereţi ca şi cum ar fi căutat să se asigure dacă nu mai este cineva înăuntru şi apoi a început să vorbească.

Urmărit: Ţin să-ţi spun ceva foarte interesant, dar mai nainte, te previn că aceste lucruri să nu le transmiţi nimănui, nici la cei mai apropiaţi prieteni ai tăi.

Agent: Vezi-ţi măi de treabă, parcă de acum mă cunoşti tu pe mine?

Urmărit: Eu şi aşa, dacă se va auzi, am să iau totul pe seama mea şi nu am să spun nimănui, deşi ştiu că dacă se va auzi ceva, apoi numai de la tine se aude, că aceste lucruri eu nu le-am spus nimănui. …este mort de un an de zile.Se împlineşte anul acum în iulie, pe ziua de 6.

Agent: Cum… e mort? Săracu cât o fi mai îndurat? (n.r. Este vorba despre Remus Sofonea, Brâncoveanu)

Urmărit: Dar să nu spui asta nimănui, nici lui taică-său şi nici la nimeni.

Agent: Dar nu se poate să fie mort, că s-ar fi aflat acest lucru.

Urmărit: Nu a căzut în mâinile Securităţii, l-au îngropat tot partizanii, aşa că nu ştie nimeni că a murit decât partizanii. Eu am primit veşti de la ei şi m-au anunţat de acest lucru.

Agent: Păi ei unde sunt acum? Parcă spuneau că au trecut graniţa?

Urmărit: ,Îţi arăt acuma. Am primit o scrisoare din Grecia de la ei, toţi sunt în şcoala de spionaj acolo şi legătura de acolo o face prin curieri speciali, care vin din lună în lună la Bucureşti unde iau legătura cu comandamentul nostru şi transmite mai departe veştile. Am la mine scrisoarea primită din Grecia pentru tatăl lui…..Tu îl cunoşti? (n.r. Ghiţă Haşu)

Agent: Mă, eu am auzit de …..din Breaza. (n.r. Laurean Haşu care era din Breaza)

Urmărit:  Nu ăsta, ….în Pojorta, am bilet pentru tatăl lui, pe care trebuie să-l dau cât mai curând şi nu ştiu cum să fac să ajung la el, cum să-i pun problema ca să aibă încredere în mine. Dacă a-şi întâlni pe ……a-şi discuta cu ea pentru că ea trebuie să ştie ceva. Cel care mi-a dat biletul, mi-a dat şi semnalmentele  tatăl lui…Mi-a spus că nu are un deget la mână şi poartă mustaţă.  (n.r. femeia despre care spune este Elisabeta Malene)

Agent: Pe… o putem întâlni şi dacă crezi că poate face ceva, mergem la ea acasă că ştiu unde stă.

Urmărit: Bun, mergem în oraş şi dacă nu o întâlnim mergem la ea acasă.

Am ieşit în oraş împreună cu ……..care îl cunoştea pe …….., fratele ei şi eu. În faţa restaurantului ,,Mexico”, o întâlnim pe ….care mi-a spus că merge până la o doamnă care a fost în puşcărie şi a născut o copilă, ( n.r. Gema Novac, fiica profesorului Mihai Novac de la Radu Negru) după cât îmi amintesc această doamnă se numea …..Am întors-o înapoi şi am făcut o plimbare în oraş. Rămaşi singuri, adică eu, …… şi …….., …..a pus problema:

Urmărit:  Uite……, noi avem un lucru foarte important să-ţi comunicăm, însă să promiţi că nu ai să spui nimănui. Am o veste pentru tatăl lui ….. care este fugit. E neam ceva cu tine?

Femeia: Nu se poate  şi nu cred.

Urmărit: Mai există şi alt ….care este fugit? A întrebat …..

Femeia: Mai există în Pojorta.

Urmărit:  Cunoşti pe tatăl lor? Nu cumva e un om care poartă mustaţă şi nu are  un deget la mână?

Femeia: Eu nu-l cunosc, dar pot să mă interesez precis şi să-ţi comunic dacă este aşa cum spui tu sau nu.

Urmărit:  Când îmi poţi comunica acest lucru?

Femeia:  Cred că chiar în cursul săptămânii acesteia, îi comunic lui Vichente (adică mie) şi el îţi transmite ţie.

Urmărit:  În orice caz vreau cât mai curând acest lucru pentru că trebuie să ştiu ce să comunic înapoi.

 

Am rămas înţeleşi că sâmbătă la orele 12 să mă întâlnesc cu ….la Făgăraş şi până atunci ….să-mi comunice dacă a făcut legătra cu tatăl lui ….şi dacă poate …..să stea de vorbă cu el dă-i dea scrisoarea. Ne-am întors acasă şi până ce s-a pregătit mâncarea în camera nr. 13 la ……eu am mai stat de vorbă cu el în camera nr. 5 unde locuiesc eu şi eram numai noi doi singuri. Primul lucru, a ţinut să-mi arate scrisoarea. A scos scrisoarea din portmoneu, care nu era în plic şi împachetată într-o altă bucată de hârtie pe care era adresa: ……Pojorta. Conţinutul scrisorii pe care-l redau mai jos avea un scris neuniform şi chiar neregulat, parcă ar fi fost scrisă de un elev de şcoală elementară. Era adresată:

,,Dragi părinţi

Aflaţi despre mine că sunt sănătos şi în prezent o duc bine. Să nu-mi purtaţi grijă pentru că eu am reuşit examenul. În ce priveşte boala mea, nu mai este gravă că am medicamente la dispoziţie şi am tot ce-mi trebuie. Am vrut să vă trimit un pacheţel, dar acum e foarte greu. Poate mai târziu o să vă trimit. Căutaţi pe ……şi i spuneţi că îl aşteptăm.” ( semna un nume ce nu l-am putut descifra). (n.r. scrisoarea era scrisă de Securitate)

Am rămas oarecum uimit şi am întrebat:

Agent: Cum a venit tocmai din Grecia?

Urmărit: Nu crezi? Îmi pare rău că nu ţi-am oprit şi scrisoarea lui —–care i-a trimis-o la soţia lui. Eu am citit-o personal şi am băgat-o în foc.

Agent: Şi ——a ajuns în Grecia?

Urmărit: Da. Au reuşit de au trecut graniţa şi astăzi sunt toţi acolo. Nu-ţi vine să crezi?

Agent:  Ba da, cred, dar mă întreb cum au trecut graniţa şi pe unde, că eu ştiu că e bine păzită.

Urmărit: Au trecut graniţa prin Bulgaria, după câte am prins eu de la ei, au cumpărat grănicerii cu dolari americani şi au trecut prin Bulgaria unde îi aşteptau curieri speciali, tot legionari, care i-au condus până în Grecia.

Agent: Formidabil! Să şti că au legături foarte mari.

Urmărit: Trebuie să ne pregătim şi noi, eu am să scriu acolo ca să facă tot posibilul ca să trecem şi noi. Acum îl caută pe Gavrilă, că el a rămas în ţară ca să-i mijlocească şi lui trecerea.

Agent: Înseamnă că nu putem pleca curând.

Urmărit:  Păi mai durează un pic, o lună de zile merge scrisoarea până acolo şi apoi până vine înapoi, aşa că cel puţin 2 luni de zile mai trec.

Agent: Cam mult, ce dracu ne facem până atunci?

Urmărit: Să avem răbdare şi să nu ne pripim.Chiar acum să te fereşti de a discuta cu cineva. Să te fereşti de a discuta cu preotul de la voi, cu ……..şti că el a fost prietenul intim al lui …….din şcoală, au fost colegi şi ………i-a spus lui multe lucruri pe care …..s-a dus la securitate, la oraşul Stalin şi le-a turnat. Pentru asta a plecat ……..El trebuia să fie arestat.

Agent: Păi de unde ştia …….că popa l-a turnat?

Urmărit:  ……..a discutat cu popa anumite lucruri pe care numai ei doi le ştiau.  …….i-a spus că are legături cu partizanii, că le-a lăsat saci cu mălai şi făină în pădure la casa lui şi carne pe care partizanii veneau şi le luau de acolo.

Agent: Nu cred că popa să facă acest lucru. (n.r. preotul Victor Dâmboi)

Urmărit:  Cum nu crezi? Mi-a spus-o …..el a fost chemat la securitate, la oraşul Stalin şi i s-au adus toate probele în faţă pe care până la urmă el le-a recunoscut.

Agent: Şi de ce nu l-a arestat atunci dacă le-a recunoscut?

Urmărit: Şeful securităţii i-a promis că dacă îi dă informaţii despre partizani şi ajută să-i prindă îl lasă în libertate. El a acceptat acest lucru şi a început să facă pe turnătorul însă a dat numai minciuni. Nu a putut merge cu aceasta până la sfârşit, ei îi cereau şi el nu ştia ce să mai dea şi a trebuit să plece. La fel a făcut şi ……tot ca şi ——.Mie mi-au spus——şi ——-de la voi că ei erau în legătură cu ——şi şi-au fixat întâlnire cu el la moară în Drăguş. Ei s-au prezentat, au sondat terenul, s-au postat într-un loc bun unde nu erau văzuţi de nimeni şi în loc să vină ——-au venit două maşini de securişti.

Agent: De——-am mai auzit şi eu că se ocupa de aceste lucruri, dar de acesta nu cred. În orice caz eu nu discut lucrurile acestea cu nimeni, aşa ca să fii sigur.

Am fost chemat la masă unde a mâncat şi el. A dormit la camera nr. 13. Dimineaţa ne-am revăzut şi am stabilit întâlnirea pentru ora 12-13 la blocuri.

Menţiuni speciale: în seara zilei de 12.04.1956, la întâlnirea cu agentul i se vor trasa sarcini să facă legătura lui ——cu tatăl lui——- în Făgăraş sau în altă parte pentru a putea avea controlul asupra legăturilor ce se stabilesc între ——–şi familia lui ——–.

  1. conf. Col. Crăciun Gheorghe (Lucia BAKI)
Jean Pop Fileru
Ioan Cristian
Elisabeta Malene
Victoria Trâmbiţaş (Haşu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here