Programul Casa Verde Fotovoltaice  va fi reluat după eşecul înregistrat în 2019 când au exisat suspiciuni de fraudă la înscrierea dosarelor. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat  joi, 4 noiembrie a.c. că vor lansa în luna decembrie o nouă etapă de înscriere la  Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de fotovoltaice. Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei „În decembrie vom lansa  programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept”, a anunțat ministrul Mediului Barna Tanczos.

Bugetul rămas din etapa 2019

Lorand Arpad Fulop, președinte AFM, a precizat că programul va fi relansat în decembrie cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse inițial au fost respinse. „Din decembrie relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019 aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane. De aceea avem acum 280 de milioane lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat. Nu e posibil să stea persoana fizică 2 ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie în cel mai rău caz până în iunie le contractăm”, a precizat  Fulop.

Suspiciuni de fraudă

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la numai șase ore după ce a fost lansat, în data de 10 septembrie 2019, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare.  Suspiciunile au venit după ce, în prima zi de înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.  O singură persoană nu putea  încărca mai mult de 4 dosare într-o oră. AFM a sesizat atunci organele abilitate, dar programul a continuat, iar  toate dosarele înscrise atunci au fost luate în calcul la finanțare.

27.000 de dosare în 2019

Președintele AFM a precizat că în total au fost înscrise în 2019 peste 27.000 de dosare. „În luna octombrie am reușit să evaluăm ultimele 1.000 de dosare. Probabil știți situația, era acolo o interpretare care ne punea în situația să reanalizăm vreo 1.200 de dosare ca să nu avem după aceea o grămadă de procese. Am evaluat acestea în octombrie și în momentul de față mai avem 442 pe care trebuie să le publicăm, evaluate sunt, din punct de vedere juridic ne mai uităm și, dacă totul e în regulă, le publicăm în următoarele săptămâni. Și, desigur, și pentru acele dosare începe contractarea”, a afirmat şeful AFM.

Finanțare de până la 20.000 de lei

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate. Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);
  • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice);
  • TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.
  • De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here