•   Dacă o  HCL se implementa, elevii din ciclul primar beneficiau de miere la şcoală, pe lângă laptele şi cornul

  •   ,,Ce  investiţie este mai importantă decât cea în viitorul copiilor noştri?” se întreabă col. (r) Alexandru Mazilu, iniţiatorul proiectului ,,Miere în şcoli”

 

Produsele naturale ocupă un loc tot mai important în viaţa noastră şi între ele mierea de albine curată şi ,,nebotezată” de comercianţii certaţi cu morala ocupă un loc fruntaş. De binefacerile mierii s-a tot scris, puţini dintre noi au rămas neinformaţi despre efectele miraculoase pe care le are asupra organismului uman. Cu toate acestea, datorită obiceiurilor alimentare nesănătoase şi preţului relativ mare, multe persoane au preferat înlocuitori nesănătoşi în timp ce mierea românească, poate cea mai bună din Europa, ia calea Occidentului, este de părere col.(r) Alexandru Mazilu.

Miere pentru elevi

O hotărâre a CL Făgăraş adoptată în 2019 impunea distribuirea de miere  elevilor din ciclul primar de la şcolile din municipiu. Astfel, peste 1600 de elevi primeau lunar câte un borcan cu miere polifloră de 400 ml/elev  achiziţionată de la producătorii locali. ,,Doresc  suplimentarea  programului naţional ,,Cornul şi  laptele”   pentru toţi copiii din ciclul primar, de la clasa zero până la clasa a IV-a,  care frecventează şcolile din Făgăraş. Mierea va fi ambalată în borcane având avizul  DSP” explica atunci iniţiatorul proiectului, col(r) Alexandru Mazilu.  Efortul  bugetar anual pentru  acoperirea cantităţii necesare de miere se ridica la 197.730 lei, aşa cum explica fostul consilier local, preţul de achiziţie de la producătorii locali fiind de 13 lei/kg, faţă de 25 lei/kg cât era pe piaţa liberă.

Ajutor pentru părinţii cu venituri modeste

Proiectul fostului consilier local, apicultor,  venea mai ales în sprijinul familiilor cu venituri mici care nu-şi permit  să ofere miere în alimentaţia copiilor lor. ,,Cunoscând beneficiile mierii şi influenţa deosebită pe care o produce asupra dezvoltării armonioase a copiilor şi adolescenţilor, în urmă cu 2 ani am iniţiat un proiect pentru introducerea mierii în şcoli, fiecărui elev fiindu-i atribuit gratuit lunar un borcan de 400 ml de miere. Colegii mei de atunci, consilieri locali, au fost de acord (15 prezenţi la şedinţă) şi această măsură a devenit obligatorie începând cu noul an şcolar, 2020-2021. Îmi exprim regretul că banii destinaţi acestui proiect au fost folosiţi probabil în alte proiecte, importante probabil şi acelea, şi au vitregit aceşti tineri de un aport energetic pe care unii părinţi nu şi-l permit şi care i-ar fi ajutat să-şi formeze nişte deprinderi sănătoase în alimentaţie, acum când bolile umane parcă sunt mai virulente ca oricând. Mierea, în special poliflora, conţine substanţe nutritive care constituie hrana principală a creierului uman, iar copiii  au nevoie absolută pentru a se dezvolta armonios mental, cu efecte deosebite pentru realizările viitoare la vremea adolescenţei şi maturităţii. Mulţi părinţi nu pot oferi acest aliment de bază, atât din lipsuri financiare, cât şi din cauza unei educaţii defectuoase privind nutriţia copiilor. Şi totuşi mă întreb, este o investiţie mai importantă decât cea în viitorul copiilor noştri, în generaţia viitoare?”a spus fostul consilier local, col. (r) Alexandru Mazilu.

 Mierea, aliment nelipsit

,, Totuşi, în ultimii ani a devenit pentru mulţi dintre noi un aliment aproape nelipsit pe care putem să-l procurăm cu uşurinţă de la producătorii locali care sunt obligaţi prin lege să asigure o calitate impecabilă şi condiţii optime sanitaro-igienice de extragere, păstrare şi comercialzare a acesteia. Anul acesta apicol a fost relativ bun, mai bun decât ultimii 2 ani, dar mult sub nivelul anilor de vârf. În zona noastră s-a produs miere de salcâm de foarte bună calitate, miere polifloră bună, dar în cantitate mai mică, iar miere de mană, foarte puţină sau deloc, spre deosebire de anul trecut când merea de mană a asigurat supravieţuirea apicultorilor locali” a adăgat col. (r) Alexandru Mazilu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here