Prin aşa zisa reorganizare a aparatului propriu şi cu votul a 10 consilieri locali, primarul Făgăraşului a lăsat  Secretarul general al UAT Făgăraş fără compartimente  în subordine. Şi pentru a avea controlul total, a mutat în subordinea lui toate compartimentele care se aflau în subordinea Secretarului general.  Este vorba despre compartimentele: resurse umane, juridic, monitorizare proceduri administrative şi tehnologia informaţiei, compartimentul învăţământ, registratură şi compartimentul evenimente publice, informare cetăţeni. În spatele acestei decizii  se află dorinţa de răzbunare a edilului faţă de Laura Giunca, secretarul general al UAT Făgăraş.  S-a aflat acest lucru în ultima şedinţă a CL Făgăraş desfăşurată vineri, 19 noiembrie 2021, când consilierii locali au cerut explicaţii primarului asupra proiectului de hotărâre. Astfel  au fost date cărţile pe faţă atât de unii consilieri cât şi de Laura Giunca. S-au dezvăluit   informaţii despre întâlnirile secrete în care sunt atraşi consilierii  de şefii de la partid în cârdăşie cu primarul, despre contractele cu sume foarte mari semnate în Primăria Făgăraş pe repede înainte, despre cele 1200 de  dosare aflate în instanţă ale  primăriei, despre atmosfera dictatorială din primărie, etc. Monitorul de Făgăraş prezintă o parte din dialogul din plenul CL Făgăraş pe marginea activităţii secretarului general al UAT Făgăraş.

 Şefii PSD Braşov& primarul Făgăraşului, interese comune

Butunoiu Nicolae, PSD: ,,O cunosc pe Laura Giuncca, secretarul general, este fidelă instituţiei, este un bun profesionist. Îi luaţi din subordine aceste activităţi drept răzbunare  că a fost corectă cu noi, cei 10 consilieri, atunci când aţi vrut să ne scoateţi din consiliu. Să terminăm acest balamuc”. S-a adus în discuţie, tot cu cărţile pe faţă, modul în care intervine politicul în votul proiectelor de hotărâre. Tot Butunoiu Nicolae a divulgat întâlnirile secrete care au loc  la  convocarea conducerii PSD Braşov pentru a-l sprijini pe primar. ,,Nu voi vota aşa cum îmi cere partidul ci aşa cum este bine pentru comunitate”a spus Butunoiu. La ultima întâlnire s-a conformat directivelor de partid doar viceprimarul Ştirbu Cosmin, ceilalţi 3 consilieri locali PSD votând aşa cum le-au cerut alegătorii şi nu şefii de la Braşov, aşa cuum au explicat ei.

Proiect controversat

  •   Johannes Klein: ,,Este deranjantă discuţia. De 3 luni s-a schimbat climatul în consiliul local. Este o prioritate să refacem vechiul climat. De aceea mi-am schimbat şi locul în sală, să am altă perspectivă. Îl apreciez pe dl Butunoiu, sincertatea lui. Acest proiect este foarte controversat, unele elemente sunt bune, dar altele nu sunt benefice pentru oraş”.
  •   Polmolea Corina: ,,Primarul spune că vrea colaborare cu noi, dar nu este aşa după cum se comportă”.

Laura Giunca: ,,Nu vreau să fiu monedă de schimb”

Laura Giunca: ,,De 3 luni este o perioadă dificilă pentru mine din punct de vedere profesional. S-a început cu cele 10 mandate de consilier pe care primarul voia să le excludă din Legislativ. Nu vreau să fiu monedă de schimb pentru nimeni, nu sunt afiliată niciunui grup, nu am interese de niciun fel. Am fost mereu un om deschis, am spus lucrurilor pe nume. Din 2007 am coordonat structuri mai mari decât ce am acum. Acest proiect este viziunea primarului pentru viitor. Dar nu pot fi de acord cu acuzaţia că pun piedici dezvoltării Făgăraşului. La compartimentul juridic  avem 1200 dosare în instanţă, iar cele mai multe sunt cu case de avocatură. Facem cât putem fiecare dintre noi, mă refer la jurişti. A fost acuzat colegul meu că n-a depus diligenţele pentru recuperarea creanţelor de 6,3 milioane ale Ecoterm. Nu e corect, iar el a dat expliaţii la Curtea de Conturi. Mi-a cerut dl primar să semnez nişte contracte cu 5 minute înainte, dar când am văzut sumele m-am panicat şi era normal să semnez după ce le analizam. Să ştiţi că nu mă face o funcţie, ştiu ce capacitate am. Am tăcut în această perioadă de 2-3 luni, iar de 2 săptămâni îl evit pe primar pentru că aşa s-au adus lucrurile  ca şi colaborare interumană. Am ajutat pe fiecare care mi-a cerut sfatul. S-a primit răspuns de la Prefect, am adus la cunoştinţă primarului şi CL adresa aceasta”. Discursul ei a fost aplaudat de majoritatea consilierilor locali.

Primarul acuză

La aceste lucruri,  replica primarului a fost sub formă de acuzaţii: ,,A încurcat câteva proiecte, n-a semnat contracte, a încasat bani iar Curtea de Conturi i-a cerut să dea banii înapoi. Şi această adresă, (n.r. adresa prezentată de secretar) n-am ştiut nimic de ea. Să nu mai iasă adrese din primărie fără ştirea mea. Nu am încredere în secretar.  Voi coordona compartimentul juridic pentru a fi eficient” a spus primarul.

,,A intrat dihonia aici”

Ludu Cristian: ,,A intrat dihonia aici. Secretarul  are atribuţii de legalitate

  •  Cupu Lucian: ,,Primarul vrea să încalece pe toată lumea, parcă e moşia lui Primăria Făgăraş”.
  •   Paicu Cristina: ,,Eu ştiam că epoca Ceauşescu a apus demult. Văd că primarul execută pe oricine nu i se supune. Un lider nu bagă vrajbă, să ne dăm în cap unii la alţii
  •   Butunoiu Nicolae: ,,Să nu purtăm ură şi pică între noi. A greşi e omeneşte, dar a persevera în greşeală este diabolic. Aici e răzbunarea primarului de a lua atribuţiile secretarului” .  (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Trist, foarte trist pentru fagaraseni.Atmosfera tensionata, de neincredere de la Primarie si Consiliul Local nu duce la realizari, progres, pentru municipiul nostru.Domnul Primar nu ar trebui sa genereze aceste tensiuni negative. Sa speram ca lucrurile vor reveni la normal cat mai repede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here