Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat   amenzi în criza facturilor uriaşe la curent şi gaze, astfel că Electrica Furnizare (furnizorul tradiţional al Braşovului)  şi Gaz Vest au fost sancţionate cu câte 200.000 de lei   pentru neaplicarea schemei de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale din luna noiembrie 2021.

  • „ANRE a finalizat parţial acţiunile de control demarate în data de 12.01.2022 la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale. Astfel, au fost finalizate verificările privind îndeplinirea obligaţiei de emitere de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete referitoare la plafonarea preţului final al energiei electrice şi al gazelor naturale precum şi consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensaţiei. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile ELECTRICA FURNIZARE şi GAZ VEST nu au aplicat clienţilor beneficiari schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectând astfel interesele economice ale clienţilor finali beneficiari ai schemei. ANRE continuă acţiunile de control la furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, urmând ca, după finalizarea acestora, concluziile şi eventualele sancţiuni şi măsuri aplicate, să fie făcute publice”, se arată în comunicatul ANRE.Potecţia Consumatorului, amenzi de 20.000 lei la Braşov

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat  amenzi de 450.000 lei mai multe companii furnizoare de energie întrucât  au emis facturi incorecte.  Sorin Susanu,   şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov, a publicat raportul de control.  Conform acestuia,  Electrica (acţionar este statul român prin Ministerul Energiei” a primit cea mai mare amendă. Şi   Engie România, filial Braşov,  a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 20.000 de lei şi propunere de emitere a deciziei de încetare a practicii incorecte contrară diligenţei profesionale.

  •  „Diferenţa de preţ între două notificări privind preţul emis de operatorul economic unui consumator (o notificare emisă anterior legii plafonării cu un preţ pentru gaz de 0,392 lei/kwh fără TVA, ca fiind preţ pentru gaz cu tarif de transport inclus, începând cu data de 01.11.2021, şi o notificare după apariţia legii plafonării, în care se precizează preţul plafonat pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022 la 0,37 lei/kwh având incluse preţul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distributie, costul de furnizare şi TVA, si cel efectiv calculat în factura emisă pentru perioada 01 – 18.11.2021 fiind de 0,42213 lei/kwh”.

Şi   Maurer Imobiliare SRL din Braşov a fost amendat cu 10.000 lei pentru că a furnizat energie electric fără să deţină licenţă.  La CRPC Braşov  s-au înregistrat 50 de reclamaţii din cauza facturilor la energie (32 – gaz şi 18 – energie electrică).

1 COMENTARIU

  1. Nu trebuie să fie amendați…..că tot așa vor proceda,singura pedeapsă este să fie împușcați,și sigur nu vor mai jefui statul român…..dar din păcate la cât de cinstit este guvernul…..slabe speranțe pentru omul de rând….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here