•   Dezbaterea publică pentru salubritate, dar fără public

  •   Fucţionarii publici puşi să emită adrese  pe bandă rulantă

  •   Datoria Primăriei Făgăraş faţă de Salco este de 2,7 milioane de lei

 

După ce deciziile luate au adus în pragul falimentului societatea de salubritate, primarul Făgăraşului vrea acum să arunce responsabilitatea eşecului în spatele Legislativului. Adică să scoată castanele din foc cu mâna altuia, o atitudine specifică pentru acest edil în mai toate situaţiile părtinitoare pe care le creează. Făgărăşenii cunosc deja situaţia dezastruasă în care a fost adusă SC Salco Serv SA în ultimii 4 ani, ca în prezent să fie în executare silită cu conturi şi cu tot patrimoniul. A fost orchestrat aici de către primar un ping pong cu tarifele de gunoi, au scăzut când a fost an electoral, la 9 lei/persoană de la 13 lei,  şi au fost majorate după ce şi-a asigurat scaunul de edil şef, de la 9 lei la 16 lei/persoană/lună.  Şi-au dat concursul pleiada de şefi  de la Salco, funcţionarii publici cu coloana elastică şi o parte din consilierii locali pliaţi pe interese personale. În plus a fost transformat tariful de gunoi pentru populaţie în taxă specială care a fost încasată de Primăria Făgăraş. Au trecut anii şi taxa specială care a întregit bugetul local n-a fost predată operatorului de salubritate, ajungându-se astfel la o datorie de 4.796.926,23 lei. Insistenţele consilierilor locali şi ale Salco pentru ca ordonatorul de credite, primarul, să plătească datoriile l-a determinat pe acesta abia la sfârşitul anului 2021 să achite o parte din restanţă, rămânând însă în continuare o datorie de 2.789.503,27 lei.  În plus, de la acelaşi  etaj din primărie s-a dispus diversificarea activităţii operatorului de salubritate, adăugându-i-se inclusiv pompe funebre. Ca o paranteză însă, această activitate a ajuns însă la asociaţia primăriei, ADIF, o altă găselniţă de tocat banii publici.

Dezbatere publică fără cetăţeni

O dezbatere publică pentru serviciile de salubritate a fost organizată de Primăria Făgăraş, în sala de şedinţe, vineri, 14 ianuarie 2022, ora 11.00. O oră  potrivit aleasă de primărie pentru ca făgărăşenii să nu participe şi să fie doar o bifare a acţiunii însăilate, se pare,  într-un plan ferit de ochii comunităţii.  Nici n-au participat făgărăşenii deşi pe reţelele de socializare au avut comentarii virulente la adresa Salco şi a primarului, care, spun internauţii, a gestionat societatea de salubritate după bunul plac în ultimii 4 ani. Fireşte în interesul unei minorităţi de cetăţeni şi nu a întregii urbe.  Puteau fi numărate pe degete persoanele care au participat la dezbatere, printre ele nelipsind susţinătorii înfocaţi ai edilului şef. A participat şi  directorul Salco deşi nu a fost informat de la început despre această dezbatere, aşa cum susţine, ci ulterior printr-o adresă. Au participat şi câţiva consilieri locali.

O altă AGA la Salco

Aşa cum explică  situaţia consilierii locali prezenţi, dezbaterea publică n-ar fi avut rost. Concret, au primit de la Salco Serv SA convocatorul pentru şedinţa  AGA  programată pentru data de 27 ianuarie 2022, ora 17.00, unde pe ordinea de zi au fost stabilite  3 subiecte şi diverse.

  •   Analiza situaţiei economico-financiare a societăţii de salubritate
  •  Analiza în vederea ajustării taxei speciale de salubritate-colectare separată şi transport deşeuri de la populaţie şi agenţi economici şi a tarifelor propuse de Salco Serv SA pentru anul 2022.
  •    Analiza propunerii de preluare a activităţii de măturat de către Primăria Făgăraş.

AGA va avea loc tot pe repede înainte ca de fiecare dată întrucât va urma plenul CL Făgăraş în aceeaşi zi, aşa cum a anunţat primarul. În sprijinul acestor convocări (AGA şi şedinţa CL) sunt şi adresele Primăriei Făgăraş remise Legislativului şi care au acelaşi scop, majorarea taxei de salubritate.

Adrese pe bandă

  •   Adresa semnată de Nemeş Vintilă Nicolata, şefa Serviciului venituri bugetare din primărie, datată la 10 ianuarie 2022,  cere consilierilor locali  ,,să ia măsurile ce se impun în vederea stabilirii taxei de salubritate pentru anul fiscal 2022 în regim de urgenţă”.
  •   Şi adresa nr. 1283 din 13 ianuarie 2022 a Primăriei Făgăraş remisă CL Făgăraş şi conducerii Salco Serv SA este bătaie de joc. Invocând legi şi ordonanţe, primarul cere ,,pentru a preîntâmpina şi a evita situaţiile care pot genera disconfort în relaţiile cu cetăţenii Municipiului Făgăraş vă solicităm respectuos să parcurgeţi demersurile necesare pentru deblocarea situaţiei, luând în considerare inclusiv posibilitatea de iniţiere a unui proiect de hotărâre în acest sens, având în vedere că la data de 27.01.2022 urmează a fi convocată şedinţa ordinară a Consiliuli Local” cere primarul referindu-se la majorarea taxei speciale de gunoi.

 ,,Disconfort în relaţiile cu cetăţenii”

Ce nu scrie în adresă acest primar este faptul că disconfortul în relaţiile cu făgărăşenii a fost creat de deciziile lui. Melania Ardelean, directoarea de la Salco Serv SA, aduce în discuţie şi lipsa unui depozit de deşeuri menajere în zona Făgăraşului care ar reduce tarifele de salubritate. ,,Transportul la Braşov al deşeurilor înseamnă  costuri ridicate, iar o staţie în zona Făgăraşului ar scădea cu mult tarifele de salubritate” explică directoarea Salco Serv SA. Numai că Municipiul Făgăraş prin primar a boicotat stabilirea unui amplasament pentru un astfel de depozit în Făgăraş şi în zonă. Nici când a deţinut funcţia de preşedinte al ADI ISO Mediu, 4 ani, n-a rezolvat  aceste aspecte.

Decizii fără noimă, dar cu scop ascuns

După ce Primăria Făgăraş a preluat încasarea taxei de salubritate, un demers sortit eşecului aşa cum arată restanţele neachitate de primărie la Salco, acum vrea să preia şi măturatul stradal, servicii pe care le presta Salco pentru primărie. Cel puţin aşa arată un punct de pe ordinea de zi de la AGA programată la data de 27 ianuarie. Reamintim că Primăria Făgăraş nu a plătit serviciile de măturat stradal la Salco Serv SA, restanţa fiind de 1,5 milioane de lei. Oricum datoria nu poate fi ştearsă chiar dacă serviciile de măturat stradal vor ajunge în ograda primăriei. Este un demers precum a fost şi proiectul  spânzurării pungilor cu gunoi menajer pe rastel în cartierul Câmpului. Sortit eşecului. Deşi implementarea proiectului pilot al rastelurilor s-a încheiat, Primăria Făgăraş n-a prezentat un raport asupra eficienţei lui şi a costurilor suportate din banii făgărăşenilor. (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Am impresia că tovarășul primar ne-a băgat în rahat până în gât….sau până la glezne dacă ne intoarce cu capul în jos.Toate hotărârile pe care le ia de capul lui,sunt exact contra a ce avem noi nevoie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here