Consumul de gaze al României din această perioadă se ridică la 55 – 57 de milioane de metri cubi, în cursul săptămânii, cu 50 de milioane de metri cubi în weekend. El este acoperit de producția locală – 22 de milioane de metri cubi, extracția din depozite – 15-22 milioane de metri cubi și importuri, arată Economedia.

Aceste importuri, care se fac pe două rute, cea ucraineană (Isaccea), și cea ungurească (Arad), acoperă până în 20% din consum, ruta ucraineană, prin care vin gazele direct din Rusia, reprezentând circa 10%.

Practic, aici s-ar resimți impactul unei eventuale sistări a furnizării gazului din Rusia, pe fondul tenisiunilor cu Ucraina. Acest 10% poate fi relativ ușor absorbit, fie printr-o creștere a extracției din depozite, fie prin oprirea unor consumatori industriali, din categoria celor întreruptibili (atâția câți mai sunt), fie prin majorarea importurilor din Ungaria. Astfel, posibilitatea ca populația României și instituțiile critice să rămână în frig este redusă.
Acest lucru este susținut și de expertul în energie Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.  „Nu cred c-ar fi chiar o mare problemă dacă ne-ar tăia rușii gazul, nu atâta timp cât nu avem zile la rândul cu -20 de grade Celsius, ceea ce oricum nu apare pe prognozele meteo. La câtă industrie mai avem, consumul nu poate crește prea mult. Mai mult, nici rușii nu au interesul să taie gazele, întrucât au și ei dificultăți economice, iar fără banii din gaz intră în colaps pe termen mediu și lung”, spune expertul, pentru Economedia.

Importurile României de pe ruta ucraineană se fac, în mare parte, de firme agreate de Gazprom, din care cea mai importantă este Imex Oil. Aceste firme au și rezervat capacitate pe termen lung pe gazoductul Isaccea-Negru Vodă, astfel că este puțin probabil ca ele să renunțe la această sursă de venituri, mai ales acum când sunt mulți bani de făcut cu gazele, având în vedere prețurile din piață. De altfel, chiar de la Kremlin a fost clar precizat că livrările de gaz către Europa nu vor înceta, în ciuda tensiunilor dintre Occident și Rusia pe subiectul Ucraina.

Dar dacă riscul de îngheț, cauzat de o sistare a importurilor de gaze din Rusia pare unul mic, îngrijorătoare este incapacitatea producției locale de a crește. De luni de zile, potrivit datelor interactive Transgaz, producția nu trece de 22-23 milioane de metri cubi.

O soluție pentru ca producția de gaze a României să crească masiv este Marea Neagră și ale ei resurse. Aici însă, există un mare semn de întrebare. Preluarea afacerii Exxon de către Romgaz trenează, iar noua lege offshore trenează și ea. Chiar și dacă ambele lucruri ar fi rezolvate mâine, mai devreme de 2027 nu există șanse ca zecile de miliarde de metri ai Mării Negre să iasă la suprafață.

România are anual un consum de gaze de circa 12 miliarde de metri cubi, din care circa 10 miliarde este acoperit din producția internă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here