În perioada 2010 – 2021, la nivel naţional au fost ucişi accidental 365 de urşi, în accidente rutiere, feroviare sau au fost găsiţi morţi din cauze necunoscute. În aceeași perioadă urşii au ucis 26 de oameni şi a rănit alţi 268, scrie G4Media citând bzb.ro

Joi, la Brașov, s-au prezentat concluziile proiectului „Life for bear” care a vizat studierea urşilor din România şi identificarea unor soluţii pentru ţinerea acestor carnivore în pădure. Studiul a costat 1,6 milioane de euro, iar finanţarea a fost asigurată în proporţie de 71,19% din fonduri europene, prin Programul Life + Natura.

Printre altele, prin acest proiect au fost calculate densităţile de urşi din România, au fost identificate zonele critice, dar au fost experimentate şi mai multe soluţii prin care aceste animale să nu mai ajungă în localităţi.

Astfel, în timpul conferinţei, coordonatorul proiectului, Ramon Jurj, de la INCDS, a precizat că în Masivul Postăvarul, densitatea de urşi este de 1,5 exemplare pe kilometru pătrat. „Practic, dacă ieşi de pe domeniul schiabil din Poiana Braşov rişti să dai de urs. La nivel naţional, densitatea este de aproximativ 9 urşi/100 de kilometri pătraţi”, a declarat Jurj.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat în timpul prezentării că anul acesta se vor implementa mai multe măsuri pentru reducerea conflictului om-urs, una dintre ele fiind distribuirea unor garduri electrice. De asemenea, el a precizat că va fi nevoie şi de cote de vânătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here