Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) a organizat Adunarea Generală a Acționarilor în perioada 26-28 ianuarie a.c. în Poiana Brașov. Întrunirea a fost prezidată de Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi al Uniunii. Au participat ca invitați Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei și  Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, titrează bzb.ro. Preşedinţii de consilii judeţene  au propus mai multe teme de discuţie, printre care analiza stadiului implementării Strategiei Generale a Descentralizării, finanţarea transportului elevilor,  amendarea Legii tinerilor nr. 350 din 2006 privind finanţarea de către administraţiile judeţene a activităţilor de tineret şi a ONG-urilor, finanţarea centrelor militare judeţene şi propuneri de amendamente la Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Un alt subiect abordat s-a referit la   aplicarea cadrului legislativ privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, dar și  completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice. O altă temă importantă în cadrul discuţiilor a fost  operaţionalizarea parteneriatelor publice private reglementate de OUG nr. 39 din 2018.

  •  „În calitate de preşedinte al UNCJR am primit foarte multe cereri de clarificări din partea colegilor preşedinţi de consilii judeţene, referitoare la aspecte care ţin de buna administrare a judeţelor noastre”, a explicat Veştea.
  •   Ministrul Mediului:
  •  „Am vorbit despre câteva aspecte foarte importante ale activităţii consiliilor judeţene în ceea ce priveşte protecţia mediului şi cel mai important lucru este gestionarea deşeurilor. Consiliile judeţene au un rol extrem de important în realizarea sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, în implementarea proiectelor, în realizarea investiţiilor şi în conştientizarea importanţei acestor probleme la nivelul comunităţilor. Dincolo de eforturile pe care le fac autorităţile, avem nevoie şi de eforturi personale, ale fiecărui cetăţean din România, în realizarea unei colectări selective, de responsabilizarea fiecărui membru al comunităţii pentru a avea o ţară mai curată”.
    Tancsos Barna a precizat că a avut discuţii cu reprezentanţii administraţiilor judeţene şi despre programul „Curăţăm România”, care ar urma să fie demarat în primăvara acestui an.
  •  „Am vorbit şi despre infrastructura rutieră pe care o dezvoltă consiliile judeţene şi despre rolul ministerului în susţinerea acestor investiţii, referitor la scoaterea din fondul forestier şi transfer de terenuri pentru drumurile judeţene către autorităţile locale. Am abordat şi problema blocajelor care se creează la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în construirea depozitelor de deşeuri.  Din acest motiv este nevoie şi de sprijinul primăriilor şi nu cred că este corect ca eforturile consiliilor judeţene de a construi infrastructură de gestionare a deşeurilor să fie zădărnicite sau blocate de primării, de comunităţi locale care nu sunt de acord cu aceste investiţii”, a mai precizat  ministrul.4,55 miliarde de lei pentru primăriile locale prin PNRR

 Ministrul  Cseke Attila:

  •    „90% din bugetul Ministerului Dezvoltării este alocat investiţiilor.   Anul trecut, foarte importantă a fost lansarea unor investiţii, respectiv a unor programe de finanţări aprobate prin hotărâri de guvern, programe prin care să asigurăm o dezvoltare teritorială echilibrată. Ele vor continua şi în anul 2022, fie că vorbim despre finanţările instituţiilor culturale descentralizate, unde Guvernul a ajutat de două ori consiliile judeţene care au în subordine asemenea instituţii, fie că vorbim despre aeroporturi regionale, nu doar despre cele cu un trafic de peste 200 de mii de pasageri, ci şi despre cele mai mici, astfel încât să asigurăm o şansă de dezvoltare echilibrată şi în aceste domenii”.
  •   „Legat de «Anghel Saligny», suntem în procedura de verificare a eligibilităţii, pe care o vom închide în următoarele săptămâni, iar apoi trecem la analiza proiectelor depuse. Este îmbucurător faptul că platforma digitală creată a funcţionat atât de bine, încât niciunul dintre cele 7.545 de obiective de investiţii nu a fost depus în format fizic, pe hârtie. Toate sunt încărcate în format digital şi s-a asigurat un acces simplu pentru toate UAT-urile”, a anunţat Cseke Attila.
  •  În cadrul PNRR, Ministerul Dezvoltării gestionează 4,55 de miliarde de euro  prin Fondul Local şi Fondul Renovării, unde şi consiliile judeţene, şi celelalte UAT-uri din judeţe sunt eligibile. „Mecanismul de accesare pe care îl concepem va fi de asemenea foarte facil, prin intermediul unei platforme digitale, astfel încât beneficiarul, pe baza oportunităţii şi a criteriilor de prioritizare stabilite de el însuşi, să poată să-şi facă alegerea investiţiei în cotele prealocate”, a mai spus ministul Dezvoltării.
  • S-a făcut vorbire și despre  hotărârea de Guvern privind stabilirea redevenţelor pentru concesiunea exploatărilor de suprafaţă, act normativ care prevede că 40% din venituri vor reveni consiliilor judeţene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here