•   Circul din şedinţele Legislativului şi râsul sarcastic al edilului şef

  •    ,,Minţiţi!“ i-a replicat un contribuabil primarului în plenul CL Făgăraş

  •   Investiţiile din Făgăraş şi proiectele de zeci de milioane de euro se lasă aşteptate de 6 ani

  •     Moda exproprierilor, readusă la zi de edilul de la Făgăraş, a golit bugetul local de o jumătate de million de euro

  •   Falimentul intenţionat al Salco Serv SA, drumul liber spre altă afacere necurată

 

Făgărăşenii asistă indignaţi la modul în care aleşii locali conduc urbea.  Este al şaselea an în care aşteptările majorităţii dintre localnici sunt înşelate, iar dorinţele lor aruncate voit în derizoriu. Au cerut  locuri de muncă, au cerut investiţii, au cerut drumuri şi trotuare practicabile, au vrut şosea de centură, au cerut  asistenţă medicală de calitate, au cerut taxe locale pe măsura serviciilor primite, au vrut curăţenie în oraş la nivelul cuantumului taxei de salubritate, au vrut să fie ascultaţi de aleşii locali, iar primăria să aibă întotdeauna o uşă deschisă pentru problemele lor, au cerut să fie respectaţi. Au primit în schimb circ, dispute interminabile între aleşii locali şi doar vorbe goale şi promisiuni fără acoperire. Pentru o parte dintre aleşii locali a devenit o obişnuinţă să spună ,,vom face“ în loc de ,,am făcut“. Deşi puţini dintre făgărăşeni urmăresc şedinţele Consiliului Local, află cu siguranţă din alte surse despre năstruşniciile celor trimişi să le reprezinte interesele. Astfel, ei  cunosc activitatea primarului şi a armatei lui de angajaţi şi a consilierilor locali cu toate că aceştia sunt obligaţi să prezinte periodic rapoarte cu activitatea lor în slujba cetăţeanului. Dacă făgărăşeanul ar avea răbdare să citească scrisoarea semnată de primar ataşată notificării de impunere trimisă de primărie la fiecare început de an pentru taxele locale, ar crede că locuieşte într-un oraş elveţian, care are de toate şi este super modern. O listă lungă cu realizări şi cu proiecte, toate având însă în preambul ,,vom avea, vom face, am depus, am atras“. O simplă plimbare pe străzile Făgăraşului dezarmează pe oricine, mizerie şi gropi. Iar acolo unde au curs milioanele de lei din buget, lucrările făcute sunt  de mântuială. O spun mai ales specialiştii în domeniu, care mai sunt în municipiu. Tot ei sunt cei care întreabă unde se duc banii din bugetul local, întrucât în teren nu se regăsesc în investiţii.

Grupuri de interese

O analiză a activităţii Executivului şi a Legislativului scoate în evidenţă involuţia oraşului  din ultimii ani. Cu siguranţă apropiaţii celor menţionaţi ar demonta  fiecare critică spunând că s-au realizat multe în municipiu, iar actualul edil este un superman care aduce în urbe bunăstarea. Iar în nimicnicia lor ar ataca la modul cel mai josnic pe oricine le critică favoritul din fruntea urbei. De bună seamă că nu o fac fără interes, fiecare are un folos material sau de altă natură din această activitate degradantă, aceea de ,,lingăi“ ai primarului cum ar spune făgărăşenii. Care sunt interesele? Lucrări pe bani publici, angajări în sistemul public unde lefurile sunt generoase iar pretenţiile sunt puţine, funcţii de conducere, achiziţii de imobile sau terenuri, chirii, favoruri în afaceri, etc. Asta ar completa scenele din şedinţele CL Făgăraş când primarul se dezlănţuie printr-un râs sarcastic la fiecare critică adusă de vreun consilier local precum Cupu, Ludu, etc. Cititorii se întreabă cine sunt aceste personaje? Le-am publicat numele şi vom continua să o facem, chiar dacă respectivii, aserviţi intereselor, folosesc orice mijloace de defăimare şi decredibilizarea celor care-i critică. Să le luăm pe rând, dar în limita spaţiului disponibil, subiectele urmând să fie abordate şi în alte ediţii.

Ocolitoarea, fata morgana a Făgăraşului

Făgărăşenii îşi doresc o şosea de centură. L-au vrut primar pe drăguşan pentru că a spus că va realiza ocolitoarea. Să ne amintim adunarea publică organizată de primar care cerea acordul făgărăşenilor pentru un împrumut din care să realizeze această investiţie. A minţit pentru că împrumutul s-a cheltuit, iar pe ocolitoare pot circula doar oile. Atât de profesionişti sunt între angajaţii edilului că proiectul ocolitoarei a fost contestat  atât de  instituţiile abilitate ale statului,  dar şi de constructori. A fost un adevărat ping pong cu ocolitoarea de 6 ani încoace, licitaţii anulate pe bandă. Nu putem să nu reamintim că toate mega-proiectele invocate de primar ascund câte un interes, şi nu al comunităţii locale. Iar când au fost introduse în proiectul de construire al ocolitoarei staţii de biciclete şi achiziţiile de biciclete de la o anume firmă, interesul a fost vizibil. Au invocat acest aspect  chiar instituţiile statului. O infracţiune fără doar şi poate. Va mai curge multă apă pe Olt până când şoseaua de centură a Făgăraşului va fi funcţională.

Taxa de salubritate şi planul primarului 

Este o certitudine că a fost  exploatată de primar în scop electoral. A format, împreună cu susţinătorii lui, dar şi cu directorii pe care i-a desemnat în funcţii de decizie  la Salco, un grup care să se joace cu valoarea taxei de salubritate în funcţie de interes. Au micşorat-o în an electoral (9 lei/persoană/lună) şi au majorat-o după ce s-a văzut în funcţie (13 lei/persoană/lună). Ca ulterior să se afle  planul pe termen lung în privinţa Salco. Preluarea încasărilor la primărie, majorarea taxei la 16 lei/persoană/lună, transformarea societăţii CL Făgăraş într-una falimentară prin neplata facturilor deşi banii primăria i-a încasat de la populaţie (conturi blocate de ANAF şi sechestru pe bunuri), datoria primăriei la Salco  la nivelul a 4,7 milioane de lei, în noiembrie 2021. A urmat înfiinţarea unui serviciu de salubritate în subordinea primăriei, precum a fost termia sau transportul public. S-a întâmplat în ultima şedinţă a CL Făgăraş când la suplimentare primarul a supus dezbaterii plenului  un astfel de proiect de hotărâre. ,,Acordul de principiu privind înfiinţarea serviciului public de salubritate“ aşa suna proiectul de hotărâre. Este o formulă practicată de primari atunci când vor să manipuleze. Și cum majoritatea consilierilor locali sunt maşina de vot a primarului, proiectul a trecut. Ce urmează? Concesionarea cu dedicaţie. Toate pe seama populaţiei care plăteşte o taxă de salubritate mai mare decât în capitală. Nu este primul experiment al intereselor pe spatele făgărăşenilor. Spânzurarea sacilor cu gunoi pe stâlpi în cartierul Câmpului a fost o năstruşnicie a primăriei care a atras ironia întregii ţări. Deşi s-au cheltuit banii publici în acesl proiect pilot, primarul nu iese public să spună beneficiile lui şi cheltuielile făcute. Acest proect demonstrează încă odată nivelul lipsit de anvergură  al celor care conduc destinele urbei.

Haos pe străzi şi trotuare

Când primarul a luat primul mandat  (2016), în contul primăriei exista suma de 25 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor din oraş. O ,,moştenire“ de la predecesorul lui. A trecut mandatul, a început al doilea şi abia atunci a demarat lucrările la străzi folosind acei bani, PNDL. Șantierele au fost astfel organizate încât făgărăşenii  au simţit bătaia de joc a edilului. Firmele desemnate au făcut lucrări de mântuială spun făgărăşenii, dând exemple din mai toate zonele urbei. Și astăzi sunt străzi nefinalizate, locatarii fiind nevoiţi să găsească soluţii pentru a putea ajunge acasă. Au apărut, cu voia edilului, tot felul de firme pe străzi şi de şantiere. Puneau borduri firme care închid groapa de pe dealul Galaţiului, asfaltează firme care lucrează la canalizare, etc. Când n-au fost plătite unele firme, din motive ştiute doar de edil, acestea au abandonat lucrările, lăsând totul de izbelişte. Degeaba au cerut unii consilieri explicaţii  pentru că răspunsul edilului s-a transformat într-un atac la adresa lor.  Iar strada D-na Stanca a umplut paharul. Locatarii de aici au trăit coşmarul vieţii lor. Dar încă nu s-a terminat, doar banii s-au dus, şi cei alocaţi din bugetul local şi din împrumutul pentru ocolitoare, toţi. S-a procedat la fel şi cu secţia de pediatrie din spital. Ani la rând s-a tărăgănat lucrarea, iar fonduri au fost alocate fără număr. Să nu uităm că din bugetul local, importante sume de bani s-au dus pe studii şi proiecte încredinţate firmelor abonate la banii Făgăraşului.

 

Moda exproprierilor  ca în comunism

Nu s-a mai auzit la Făgăraş despre exproprieri din anii comunismului. Actualul edil a adus cu el astfel de reminiscenţe şi a purces la exproprieri, cu promisiunea că despăgubirile  coridoarelor ce vor traversa oraşul din toate direcţiile vor fi recuperate din fonduri europene. O procedură legală de altfel. Bugetul Făgăraşului s-a golit dintr-un condei de vreo 500.000 de euro. Și-a atras primăria o serie de procese de la cei expropiaţi, iar din banii publici sunt plătiţi avocaţii agreaţi doar de primar. Din 2018, nu se vede însă nimic din acele proiecte de zeci de milioane de euro cu care se laudă edilul şi echipa lui. A fost o expropriere şi la finele anului trecut, unei familii luându-i-se un teren din strada Ghioceilor. Soţii Golaşu au fost prezenţi în plenul CL Făgăraş de săptămâna trecută. Au fost lăsaţi să-şi spună problemele prin vocea Ilenei Golaşu, învăţătoare pensionară din Făgăraş. Când s-a dezlănţuit femeia a pus în evidenţă modul în care primarul îi tratează pe contribuabili. ,,Minţiţi!“  a repetat de câteva ori fosta dăscăliţă adresându-i-se primarului. ,,Am vârsta mamei dumneavoastră, cum puteţi să mă trataţi aşa? Ce aţi face în locul meu?“ spunea fosta învăţătoare. Familia Golaşu a fost notificată să achite o datorie de peste 5000 şi  o penalitate de alte vreo 2000 lei pentru terenul care-i fusese exxpropriat. Explicaţiile primarului n-au mulţumit-o pe fosta învăţătoare care avea documentul semnat de funcţionarii primăriei care  demonstra că era cu plata la zi. ,,O scăpare a funcţionarilor publici“ a fost concluzia discuţiilor care au durat vreo oră, dar şi faptul că terenul expropriat, preluat de primărie, a fost încadrat recent în altă categorie, iar impozitul a fost calculat în acest fel pentru 5 ani în urmă. Nu s-a ţinut cont că pe terenul acestei familii, primarul a semnat dispoziţia de şantier, iar firma de construcţii şi-a instalat utilajele acolo. Se vrea un sens giratoriu în acea zonă, D-na Stanca-Ghioceilor. Familia Golaşu a ameninţat cu un proces în instanţă.

 

Pleacă ai voştri, vin ai noştri

Pe modelul ,,pleacă ai voştri, vin ai noştri“ se lucrează în Primăria Făgăraş. Astfel, regăsim abonaţi la banii publici, funcţii publice, locuri de muncă, doar firme, asociaţii şi persoane care au trecere în faţa edilului şef. Vom publica o listă a acestora. Edilul vrea control peste tot şi toate, spun unii consilieri locali.  Este şi cazul angajării unui administrator public, care încasează lunar o leafă de 11.450 lei. Tot un apropiat al primarului a fost numit în această funcţie la finele anului trecut. Aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu 3 ani, când a fost înfiinţată funcţia pentru Rica Marius, ca după un an să fie desfiinţată. Făgăraşul n-a avut viceprimar până de curând. Și asta pentru că ,,sforile“ trase de primar n-au ajuns să-i satisfacă interesele. Se formase o majoritate în legislativ care-i bloca proiectele. Întâlnirile de taină ale primarului au luat locul interesului faţă de comunitate, a promis în stânga şi-n dreapta orice, doar să-şi atragă o majoritate de partea lui şi să desemneze ca viceprimar o persoană slugarnică. Cum l-a întrebat în plen consilierul local Cristina Paicu pe primar: ,,La câți ați promis funcția de viceprimar?“ A ajuns primarul să-şi dorească eliminarea din Legislativ a 10 consilieri locali, exact majoritatea care i se opunea. Degeaba secretarul general i-a demonstrat că dorinţa lui nu este în ton cu legislaţia, edilul a continuat procedura pentru suspendarea celor 10 consilieri. Și Prefectura Braşov şi-a spus punctul de vedere în acest caz, având aceeaşi poziţie ca şi secretarul general Laura Giunca. Drept răzbunare, secretarul general Laura Giunca a rămas fără o parte din atribuţiile avute. Mai mult pentru discreditarea acestei opoziţii, primarul şi-a folosit ,,artileria“ cum spuneau consilierii în cauză, presa şi postacii plătiţi pentru facebook. Au urmat procese pe rol, toate câştigate de cei 10 consilieri locali, care au rămas în Legislativ. Tot din cauza intervenţilor  primarului s-au scindat formaţiunile  politice locale prezente în CL, respectiv PNL şi PSD. Au fost excluşi membri, acceptaţi alţii, o situaţie fără precedent la Făgăraş. Alte procese pe rol. În cazul PNL, trei consilieri locali au situaţia incertă, doi pierzându-şi funcţia, al treilea aşteptându-şi sentinţa. PNL l-a propus pe Lucian Cupu pentru funcţia de viceprimar, dar fiind unul dintre opozanţii primarului prin luările lui  de poziţie, acesta din urmă a început atacul la adresa lui, invocând dosarul aflat pe rolul DNA. ,,Nu poate fi viceprimar un penal“ spunea public primarul. În urma acestor disensiuni şi a dezbinării create de primar, a ajuns pesedistul Știrbu viceprimar cu o leafă lunară de 11.440 lei. Acesta încă n-a oferit făgărăşenilor nicio informaţie despre activitatea lui în slujba cetăţenilor, despre atribuţiile primite.

 

Cupu vs. primar

Și cum orice acţiune are parte şi de reacţiune, consilierul local PNL, Lucian  Cupu, demontează toate acuzaţiile primarului din ultimul an la adresa lui. Liberalul s-a adresat făgărăşenilor şi prin intermediul presei.

 

,, Dragi Făgărăşeni,

Sucaciu Gheorghe continuă apucăturile de mojic şi mă atacă mizerabil, ori de câte ori ne găsim într-o adunare publică. S-a întâmplat şi în ultima şedinţă a Consiliului Local. Dincolo de atitudinea josnică, specifică unui om needucat care se hrăneşte din ură şi dispreţ, Sucaciu abordează de un an încoace un anume tip de intimidare şi santaj.  Ziarul Făgăraşul tău scria:

„Problemele lui Lucian Cupu cu justiţia au fost făcute publice de către primarul Făgăraşului în timpul şedinţei Consiliului Local din 31 august. Gheorghe Sucaciu a pus atunci la dispoziţia consilierilor locali şi a jurnaliştilor mai multe documente, printre care şi o plângere penală”.

Ulterior, a transmis public că Lucian Cupu nu poate fi viceprimar pentru că are probleme în justiţie. Întreb: În ce calitate îşi permite Sucaciu astfel de ieşiri? Adică cetăţeanul venit din Drăguş să conducă un oraş ca Făgăraşul se crede şi justiţiar. Nu doar cu mine, ci şi cu oameni din Consiliu, din primărie, din unităţi ale acestui oraş. Trasează linii, dă sentinţe, ameninţă, interzice altora să candideze în funcţii. Recunosc că am o fire vulcanică şi nu reuşesc să tac. Reacţionez uneori spontan la atacuri. Am făcut totuşi efortul de a-mi muşca limba o jumătate de an. Am tăcut şi am înghiţit atacurile murdare ale acestui personaj ajuns în scaun de primar. Am spus atunci ca am încredere în actul de justiţie şi ca prezumtia de nevinovatie funcţionează în Romania mai puţin în Făgăraş la Gheorghe Sucaciu. Încerc să nu îl judec aşa cum a făcut el cu mine. Dar subliniez că eu nu sunt nici marionetă, nici om de paie. Sunt un făgărăşean care nu mă las călcat în picioare de un combinator care pozează mereu în om transparent. Justiţia şi-a făcut treaba. E adevărat că eram acuzat într-un dosar deschis la DNA. Tot atât de adevărat e că dosarul era de competenţa domnilor procurori, de competenţa sistemului de justiţie, în nici un caz a lui Sucaciu Gheorghe. Acum, DNA a închis dosarul cu motivarea pe care o aşteptam şi în care credeam: lipsa vinovăţiei mele.  Eu cum să mai întorc timpul? Mi-au lipsit două voturi pentru a fi ales viceprimar. Dar teama lui Sucaciu de a mă avea aproape de el l-a înspăimântat. Și a preferat să mă şantajeze spunând public în conferinţe de presă şi în şedinţe că nu pot să fiu eu alesul deoarece am dosar la DNA şi am delapidat bugetul. Iar unii consilieri l-au crezut şi au cedat presiunii. Nu, Sucaciu Gheorghe! Nu toţi care au un dosar sunt automat şi vinovaţi. Nu toţi pe care îi vreţi la pămănt sunt lăsaţi aşa de soartă. Chiar şi dvs, de la înălţimea piedestalului pe care vă aflaţi înţeleg că aveţi dosare la DNA. Dar nu e treaba mea. Vă simţiţi vinovat? Asta va spune Justiţia. Nu Cupu, nu Sucaciu. Înţelegi? În schimb, ceea ce ţine de competenţele administrative ale unui consilier local, ţine şi de mine d-le Sucaciu.  Și îţi promit implicare totală. Aşa că pregăteşte răspunsurile la toate prostiile ce le faci. O să le semnalez oamenilor acestui oraş şi presei, în limitele competenţelor legale pe care le are un consilier. Pentru că făgărăşenii ştiu doar ceea ce le spui. Ceea ce vrei ca ei să ştie. Voi cere public informaţii care privesc oraşul. Și va trebui să dai informaţiile reale, nu ca cele cosmetizate pentru unele ziare pe care le-ai plătit din bani publici. Alăturat postez decizie DNA, Tribunalului Brasov dosar 1339/62/2019 care în civil a tranşat cauza, precum şi extrase CF prin care se poate observa ca au fost radiate înscrierile din dosarul DNA. Promit ca pentru ce a înţeles sa ma acuze mai voi adresa instantelor abilitate.  Cu stimă pentru făgărăşeni, Lucian Cupu Consilier Local Făgăraş

1 COMENTARIU

  1. Toți făgărășenii am crezut că dl.Sucaciu este un bun gospodar,poate orașul să prospere.Majoritatea locuitorilor din Drăguș îl considerau un ,,șmecheraș,, nu am crezut,dar după ce a fost ales primar…..s-a dezlănțuit asupra locuitorilor orașului.Normal, clica din jurul lui îi cântă în strună, Făgărașul este un dezastru!Poate la viitoarele alegeri vom căscă ochii pe cine alegem!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here