Cea mai scumpă licitație lansată vreodată în România ar putea să fie suspendată, după ce unul din constructorii înscriși la licitație a formulat „o contestație foarte dură”, avertizează Asociația Pro Infrastructura, care trece în revistă câteva din problemele invocate. „Practic, ni se arată de ce nu vom circula pe toată autostrada Sibiu-Pitești mai devreme de 10 ani„, spune Pro Infrastructura citată de hotnews.ro.

„WeBuild (Astaldi), contestație foarte dură pe A1 Sibiu-Pitești Secțiunea 3. Asocierea WeBuild-Tancrad a depus la CNSC o contestație de 141 de pagini prin care critică vehement documentația tehnică pusă la dispoziție de CNAIR și cere suspendarea licitației și măsuri de remediere. Practic, ni se arată de ce nu vom circula pe toată autostrada Sibiu-Pitești mai devreme de 10 ani”, susține Asociația. „Ce reclamă constructorii? „Profesionalismul” comisiei de evaluare care dă răspunsuri la cererile de clarificări în bătaie de joc, pline de truisme și contradicții care mai mult creează confuzie în loc să lămurească problema”, spune ONG-ul.

Potrivit API, contestația făcută de Astaldi mai vizează și o serie de probleme flagrante cu documentația scoasă de CNAIR la licitație. Un astfel de exemplu ar fi „un foraj cu coordonatele unui lac aflat la 30 km distanță față de traseu”.

„Ori că un studiu geotehnic are doar… coperta! Sau că la Tunelul Poiana, lung de 1,7 km, studiul de fezabilitate din 2008 are doar două foraje, în capete, la o adâncime de 18 metri când autostrada străbate muntele la sub 100 metri, iar normativul cere 9 foraje, minim”, susține Pro Infrastructura.

Botezată drept cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România – până la circa 1,2 miliarde de euro pentru proiectarea și construcția a 37,4 km pe autostrada A1 Sibiu – Pitești (Lotul 3 Tigveni – Cornetu) – procedura de achiziție publică a fost lansată de CNAIR în septembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here