Cine n-a auzit de zona Drăgușel a satului Drăguș, cel promovat și ocrotit de sociologul Dimitrie Gusti? Aici se adună întreg satul pentru a readuce în actualitate tradițiile locului. A fost amenajat din banii publici, utilități, apă, canal, curent, internet, toate cele necesare pentru crearea ambientului necesar  desfășurării de evenimente, camping, turism, etc. Să nu mai adăugăm muntele care stă să se prăvălească peste zonă și râul  de munte care împarte locul în două. Oricine și-ar dori să dețină o astfel de locație și să se bucure de avantajele ei.

Concesionare cu cântec

Concesionarea zonei Drăgușel a satului Drăguș a împărțit comunitatea în două tabere, una a cetățenilor și alta a aleșilor locali și a susținătorilor lor. Deși  acțiunea aleșilor locali este pusă la cale de mult timp, sătenii abia au aflat despre faptul că Primăria Drăguș a pus la bătaie pășunea comunei de 5,1 hectare de teren din   zona Drăgușel sub pretextul dezvoltării satului și al turismului. S-au făcut foc și pară drăgușenii când au aflat de năzbâtia celor trimiși în fruntea comunei pentru a le reprezenta interesele.

  • ,,Este singurul loc unde tinerii satului, copiii noștri, se adună în timpul liber, în aer curat. Pe banii noștri, ai comunei, s-a amenajat acest loc, este apă, curent, canal, este internet de mare viteză, dușuri. Acum vor să-l dea unei firme din fundul Moldovei pe nimic. Nu mai țineți cont nici de copiii noștri când e vorba despre bani!“ au spus sătenii revoltați adunați în zona Drăgușel marți, 15 februarie a.c., în jurul orei 16.00.

Modul în care s-au luat deciziile în Primăria Drăguș i-a nemulțumit pe cetățeni, ei acuzând lipsa totală de transparență.

  •   A fost emisă deja HCL Drăguș privind concesionarea terenului în luna ianuarie.
  •  S-a stabilit deja data licitației pentru concesionarea terenului, 24 februarie 2022
  •   S-au urmat procedurile pentru îndeplinirea etapei de concesionare. Totul ca la carte pentru a nu putea fi contestată acțiunea.

La întâlnirea sătenilor în zona Drăgușel a fost invitat telefonic atât primarul cât și viceprimarul. Primarul a venit în mijlocul oamenilor, pe când viceprimarul  a refuzat motivând că și-a terminat programul și este acasă, arătându-și ironic disponibilitatea pentru miercuri, la ora 7.30.

Întâlnire cu bucluc

Oamenii și-au spus păsurile în fața primarului și i-au cerut explicații pentru deciziile luate în cazul Drăgușel. Au curs întrebările una după alta. Primarul Cornel Greavu a răspuns la întrebări și  a prezentat sătenilor singurul vinovat, dacă ar exsta unul, Consiliul Local Drăguș.

,,Am avut o cerere de la un investitor și în baza acesteia am găsit de cuviință să concesionăm terenul Drăgușel. Primăria Drăguș  are posibilități financiare limitate și nu-și permite să dezvolte zona, turismul și să promoveze satul. Este o șansă pentru noi. Drăgușelul se folosea doar pentru evenimente“ a explicat primarul.

Sătenii spun că toată această poveste este o afacere, iar cei din primărie nu mai țin cont de voința satului când este vorba de bani.  Așa cum spune primarul, concesionarea va fi pentru 25 de ani, încasarea la buget fiind de 20.000 lei/an pentru cele 5,1 hectare, iar investitorul va face investiții.

,,Va împrejmui zona, dar va lăsa ciurda satului să treacă, turiștii vor să vadă animalele, este o tradiție. Zona se va dezvolta“ a mai spus primarul încercând să-i convingă pe oameni cât de utilă va fi această concesioare pentru sat.

  • ,,Este licitație și pot veni și alte firme“ a adăugat edilul de la Drăguș.

Punând cap la cap discuția dintre săteni și primar, oamenii au aflat pentru prima dată că pășunea Drăgușel, așa cum o știau ei, este fâneață, a fost intabulată încă din vara anului trecut tocmai pentru a putea fi concesionată.

  • ,,Nu puteam concesiona dacă nu o aveam în proprietate și am făcut intabularea în vara trecută. În privința sumei, a redevenței, s-a făcut evaluare“ a spus primarul.

Cererea investitorului a fost înregistrată la Primăria Drăguș în decembrie 2021 

  • ,,De ce ați făcut intabularea dacă nu aveați nicio cerere la acea vreme? Spuneți că este fâneață, dar noi o știm ca pășune de când lumea. De ce ați schimbat destinația? Ați făcut totul la secret. De ce nu ați informat satul când ați luat aceste decizii?“ spun oamenii.
  • ,,Dacă sătenii se opun, voi informa CL Drăguș care va dispune. Consilierii sunt cei care iau decizia. Dacă satul nu vrea, vom anula tot și licitația“ a spus primarul.

Oamenii au susținut că nu se opun dezvoltării comunei, doar că această concesionare nu este în beneficiul satului. Sătenii vor să fie  organizată o adunare generală duminică, la ora 12.30, la căminul cultural, cu acest subiect. ,,De când sunteți primar nu ați făcut adunări generale în care să ne informați despre problemele satului și să aflați care sunt doleanțele noastre. Suntem hotărâți să nu vă lăsăm să înstrăinați pășunea Drăgușel sau puteți să-i spuneți  concesionare, cum vreți“ au mai spus sătenii. Primarul comunei a fost de acord. Vom reveni cu alte detalii: Cine este firma Mallock Machine Technology SRL care a cerut concesionarea în Drăgușel,  ce alte concesiuni au mai fost puse pe tapet de către primărie, etc. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here