Comunicat privind intenția primăriei Făgăraș de a închiria o clădire privată la o valoare uriașă

Prin Dispozitia nr.113/21.01.2022 era convocat Consiliul Local pentru ședință, în data de 27.01.2022 ora 18. Pe ordinea de zi suplimentară a apărut și următorul proiect de hotarare:

’’ORDINE DE ZI SUPLIMENTARA Nr. 3095 din 27.01.2022

Domnule/Doamnă preşedinte, în conformitate cu prevederile art.136, alin. ( 8 ) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, vă rugăm să supuneţi spre aprobare, suplimentarea ordinii de zi, cu următoarele proiecte de hotărâre: 1. Proiect de hotărâre privind insușirea propunerii de inchiriere a unor spații proprietate privată de către Municipiul Făgăraş, ca urmare a necesităţii eliberării imobilului – unitate de învăţământ situate în Făgăraş str Dr Ioan Senchea nr.i04B(fosta Sc Gen nr.7) pentru efectuarea lucrărilor prevăzute în proiectul „ Modrnizare si extindere Şcoala Gimnazială nr.7, Municipiul Făgăraş”, în vedere stabilirii continuităţii si desfăşurării activităţii didactice.’’

PNL Făgăraș consideră inacceptabil proiectul primarului Sucaciu Gheorghe de a propune Consiliului Local oferta de închiriere a unui imobil aflat în proprietatea unei firme private pentru suma de 111.006 euro pentru doar 18 luni. Primarul ar fi putut să promoveze de mult un anunț public prin care să semnaleze necesitatea de a găsi o soluție pentru desfășurarea cursurilor elevilor Școlii nr. 7, în condițiile în care data de demarare a proiectului de modernizare a imobilului școlar era 28 iunie 2019, iar perioada de implementare era de 39 de luni.

Transparența” pe care mereu o clamează primarul ar fi trebuit să îl determine să anunțe public că Primăria caută un spațiu temporar pentru desfășurarea cursurilor elevilor. Ar fi existat șansa să apară mai multe oferte avantajoase. Probabil sunt și alte firme sau instituții în Făgăraș care pot propune asemenea spații pentru sume mai mici. În ceasul al 12-lea, în fața Consiliului Local apare brusc o ofertă inadmisibilă. Primăria ar urma să plătească 111.006 euro/18 luni, pentru nouă săli de clasă. După cum reiese din documentele publicate pe pagina Primăriei, oferta e prezentată de o firmă, la data de 17 ianuarie 2022, în urma unei cereri de ofertă adresată chiar de dl.Sucaciu Gheorghe, cu doar 7 zile mai devreme, la 10 ianuarie 2022!

În lipsa unui anunț public, ne punem întrebarea cum s-a ajuns la o asemenea ofertă în timp atât de scurt și de la o singură firmă. Dar dacă citiți un ziar obedient primarului, ediția din  9 septembrie 2020, veți vedea declarația primarului care spunea:

  • vom închiria o clădire nouă în apropierea școlii… după ce vom termina procedurile de licitație pentru alegerea constructorului…” .

Adică de fapt dl Sucaciu cunoștea exact de acum un an și jumătate că va închiria acel spațiu. Doar că acum trebuiesc scoase castanele din foc cu mâna consilierilor locali. PNL Făgăraș nu acceptă să cadă într-o asemenea capcană. Lucrurile trebuie să se facă transparent și cu timp. Așa cum nu a făcut primarul.

Cu 100.000 de euro se construiește o clădire nouă. Nu putem arunca banii pe ce vrea primarul. Strategia e proastă. PNL Făgăraș cere primarului Sucaciu să anunțe public intenția de închiriere a unor spații pentru elevi, prin intermediul ziarelor și televiziunilor locale, care de altfel publică tot felul de informații din activitatea primăriei, la cererea edilului.

Pe de altă parte, Primăria să se uite în ograda proprie deoarece există clădiri ale unor foste școli care sunt libere sau abandonate și care ar putea fi reparate și utilizate temporar. Și să apeleze la toate instituțiile care dețin spații convenabile. Sunt 2-3 spații la Casa de Cultură, este o clădire întreagă la fosta Școală nr. 3 și, în fine, există o altă clădire întreagă la fosta unitate militară. TOATE, proprietatea municipiului. Adică sunt costuri zero. E necesară doar amenajarea. Mai există niște spații ale unor instituții de cult. Doar că primarul trebuie să bată la ușa acestor instituții.

Și ar mai fi o soluție, ce-i drept, mai costisitoare. În urmă cu un an, primăria a închiriat DEGEABA mai multe module moderne care au fost amplasate în curtea Școlii nr 1 și care NU AU FOST UTILIZATE NICI O ZI. Dar pentru care Primaria a plătit (sau încă nu) o sumă importantă (70 000 lei).

Managementul slab al primarului Sucaciu ne determină să fim vigilenți și să semnalăm orice neregula.

Cerem executivului să vină cu soluții concrete, cu imobile care sunt în proprietatea municipiului sau cu anunț public, transparent, în ziarele locale, pentru identificarea unor spații convenabile sub aspect financiar. (Ec. Persida Țimboiu – președinte PNL Făgăraș)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here