Drăgușenii vor participa în număr mare la adunarea generală programată duminică, 19 februarie a.c., ora 14.00, la căminul cultural. Sătenii vor să blocheze acțiunea aleșilor locali de a concesiona zona Drăgușel, 5,1 hectare de teren în extravilanul satului, unei firme din Gura Humorului, județul Suceava, cea care a cerut concesionarea. Este vorba despre   SC Mallock Machine Technology SRL, societate cu sediul în Gura Humorului, strada Mănăstirea Humorului nr. 19, camera 4.  Conform Registrului Comerțului, unic asociat al firmei și administrator este Botezatu Sandu de 47 ani din din Gura Humorului care a încheiat pentru sediul social al firmei un  contract de comodat valabil până în 2027. Firma este înregistrată la data de 6 iulie 2017, activitatea principală fiind  ,,parcuri pentru rulote, campinguri și tabere“ (cod CAEN 5530). Firma nu are filiale, subunități sau puncte de lucru, conform RC.

Situația financiară pe 2018:

  •  pierdere de 641 lei,
  •  niciun salariat
  • taxe și contribuții la bugetul de stat -zero lei
  •   cifră de afaceri -zero lei
  •   active 61 lei.

Situația financiară pe 2019:

  •   cifră de afaceri-zero lei,
  •  pierdere de 491 lei,
  •   niciun angajat
  •   taxe la bugetul de stat- zero lei,
  •  active- 20 lei.

Situația financiară pe 2020:

  •   cifră de afaceri- zero  lei,
  •  pierdere- 320 lei,
  •   niciun angajat,
  •   active-zero lei.

O atare societate a reușit să convingă conducerea comunei Drăguș să inițieze procedurile   pentru a o îndestula cu 5 ha de teren din domeniul public pe care să-și dezvolte o afacere, deși conform Registrului Comerțului nu ar avea capitalpentru investiții. Printr-o simplă cerere înregistrată la  Primăria Drăguș a obținut  Hotărârea Consiliului Local Drăguș și acordul primarului Cornel Greavu, care a fost inițiatorul actului normativ local.

Aleșii locali vs. săteni

Sătenii s-au organizat și cer primarului și consilierilor locali, inclusiv  viceprimarului, explicații însoțite de noi decizii care pot bloca înstrăinarea Drăgușelului. ,,Vor să ne convingă cât de importantă ar fi concesionarea. Nu vor avea câștig de cauză în fața satului deși încearcă să ne motiveze. Da, au încercat să ne motiveze! Zona Drăgușel a fost amenajată cu banii noștri și ne aparține. Copiii noștri acolo merg în timpul liber și nu au altă posibilitate. Concesionarea pe 49 de ani așa cum a cerut firma din Gura Humorului înseamnă de fapt o vânzare mascată. Acum spun că e pe 25 de ani. Sunt manevrele lor, interese, așa cum au și luat decizia fără să întrebe satul. Nimeni nu a știut de acea hotărâre de consiliu local și de licitație. Am aflat foarte târziu. Nu vrem să rămâneam fără zona Drăgușel. Vom merge până la capăt, până vom bloca aceste acțiuni care sunt în defavoarea comunității noastre“ au spus sătenii.

O simplă cerere și Drăgușelul poate ajunge  pe mâna unei firme fără capital de investiții

Pe de altă parte primarul Cornel Greavu spune că ar fi interesul satului să fie concesionată zona Drăgușel, pentru dezvoltarea și promovarea satului, dar și pentru banii care vor intra la bugetul local. Edilul mai spune că ideea concesionării a apărut după înregistrarea  cererii unui investitor care s-a arătat interesat de respectiva zonă.

  •  ,,Vă solicităm analiză și aprobarea conform legislației în vigoare a concesiunii pe o durată de 49 de ani a unei suprafețe de 51,251 mp format din CF….., proprietăți ale comunei Drăguș în vederea amenajării unui camping, cu o valoare a investiției de peste 250.000 euro. Ne obligăm să suportăm toate cheltuielile ocazionate de procedura de concesiune și instrumentarea solicitării noastre“ se arată în cererea înregistrată la Primăria Drăguș la data de 21.12.2021.

Delegatul firmei este un anume Rasty Petzalis Gabriel. Întrebat primarul Greavu de către cetățeni despre ce investiții este vorba, acesta a ridicat din umeri.

Drăgușenii s-au plâns Prefectului de Brașov

Cetățenii au sesizat Prefectura Brașov, în documentul trimis Prefectului justificând nelegalitatea ,,HCL nr. 10 din 21 ianuarie 2022 privind aprobarea concesionării prin licitație publică a imobilului-teren în suprafață de 51,251 mp, înscris în CF nr. 10583, 10584, 105855, 105856, 105858 Drăguș, proprietate publică a comunei Drăguș“.  ,,Hotărârea de Consiliu contravine prevederilor legale“ așa își încep sătenii sesizarea trimisă Prefecturii Brașov. Se invocă prevederi ale Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică în sensul ,,autoritatea publică locală  a comunei Drăguș avea obligația de a informa și consulta cetățenii și de a supune dezbaterii publice proiectul“ (art. 7 din Legea 52/2003). Cetățenii vorbesc de o altă HCL emisă la 29 decembrie 2021 (HCL 104) prin care s-a emis acordul de principiu pentru concesionarea respectivului teren. Numai că în baza de date a UAT Drăguș sau în Monitorul oficial al Primăriei Drăguș nu figurează o astfel de hotărâre. Mai mult HCL nr. 10 nu are o ,,motivare“, explică cetățenii. Un Studiu de oportunitate atașat hotărârii  cu pricina, Anexa 2,  este ,,vag“, mai transmit cetățenii Prefectului: ,,locuri de muncă, exploatarea eficientă a zonei, modernizarea comunei“ și nu este semnat de cel care l-a întocmit deși a fost asumat de președintele de ședință și de secretarul primăriei.

Licitații pe bandă la Drăguș

Primarul comunei, Cornel Greavu, explica sătenilor la întâlnirea din Drăgușel de marți, 15 februarie a.c., că prețul pentru concesionare a fost stabilit  în urma unei evaluări, obținându-se suma de 20.000 lei/an. Așa cum arată plângerea sătenilor remisă Prefectului,  Raportul de evaluare nr. 123/12.01.2022, anexă la HCL nr. 10, stipulează ca valori de referință pentru un mp de teren două loturi din extravilanul Drăgușului, tot fâneață, de 4,42 euro/mp și de 2,40 euro/mp și un teren arabil de la Voivodeni (SIC!) de 1,23 euro/mp. Cetățenii critică și acest raport și valorile luate în calcul. Oamenii spun că în zona   Aventura Park  un mp se vinde de la 10- 20 € m p. Numai că Primăria Drăguș a concesionat (licitație organizată în urmă cu 2 săptămâni)  o parcelă de 1964  mp cu  1 € /mp pătrat pentru  Aventura Park. În cazul de față,  un mp de teren ar fi taxat cu 0,39 lei ținând cont de suma avansată de primar, de 20.000 lei/an. În condițiile în care, așa cum explică primarul,   terenul din zona Drăgușel se închiriază de Primăria Drăguș   cu 2 lei/mp, așa cum sunt stabilite taxele locale. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here