Drăgușenii s-au adunat în număr mare la căminul cultural duminică, 20 februarie 2022, interesați de soarta zonei Drăgușel. Au fost puși pe jar de proiectul aleșilor locali de a concesiona cele 5,1 ha de teren în vederea înființării unui camping și de a dezvolta zona, așa cum au justificat ei.  Modul în care s-au luat deciziile în Primăria Drăguș i-a nemulțumit pe cetățeni, ei acuzând lipsa totală de transparență. ,,A fost emisă deja HCL Drăguș privind concesionarea terenului în luna ianuarie, s-a stabilit deja data licitației pentru concesionarea terenului, 24 februarie 2022.. Ne-am adunat aici să blocăm aceste acțiuni și Drăgușelul să rămână al satului“ au spus cetățenii înaintea ședinței. A prezidat adunarea generală primarul Cornel Greavu, iar prezența secretarei din Primăria Drăguș însemna întocmirea unui proces verbal al întrunirii. A participat și fostul primar al comunei, acum primar în Făgăraș, care a ținut să facă o prezenare a Drăgușelului amenajat după 2009 și să le vorbească drăgușenilor despre proiecte.

Filmul adunării

  • Petrică Găbrean, fost funcționar public, acum pensionar stabilit în Drăguș,  a explicat pe înțelesul tuturor importanța zonei Drăgușel pentru comunitate, oprind expunerea fostului primar. (Video) ,,Să lăsăm proiectele dle primar. S-a înțeles la nivel de sat că este vorba despre o vânzare, concesionare, tot un fel de vânzare. Drăgușelul este singurul parc național al nostru, al satului. Dacă cineva pune sârmă ghimpată pentru 25 de ani  este ca o închisoare. Despre asta este vorba, nu mai avem nevoie de proiecte. Drăgușelul este liber pentru toată lumea care vrea să facă camping. Când noi l-am închiriat pentru 25 de ani (alți săteni au completat 49 ani) ne-am îngrădit. Eu vreau, când ajung în Drăgușel, să văd limpede până la pădure așa cum am văzut în toată copilăria mea. În momentul când apare  un proiect s-a terminat. N-ați văzut când mergeți la Mănăstirea Sâmbăta au pus sârmă și nu mai poți să treci? Îți dă senzația de pușcărie. Noi nu vrem să avem așa ceva în Drăgușel. De aceea am ajuns în ziua de astăzi să vindem tot. De aceea nu avem nevoie de proiecte în Drăgușel, este parcul nostru. Eu vorbesc și pentru lumea care are pământ acolo, cei în vârstă care nu vin, aici, la adunare. Să se facă un Jurnal al Drăgușului, imediat sunt 100 de ani de când a fost Dimitrie Gusti la noi în sat, și pe care noi să-l numim un Jurnal al rușinii în care să se vadă cine vrea proiecte în Drăgușel și cine nu. Astfel ca peste 50 de ani copiii noștri să știe cine a vândut și cine nu“ a spus Petrică Găbrean care a fost aplaudat de toată sala.
  • Fostul primar a continuat, cu toată opoziția satului, să prezinte ,,perspectiva Drăgușului“. ,,Dacă tot ce s-a construit aici se vrea să se distrugă  noi să ne amimtim peste 4-5 ani de acest lucru. De aceea am venit aici. Să mă lăsați să-mi spun punctul de vedere“ a spus fostul primar.
  • ,,Nu vă lăsăm. Vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru sat, dar acum vrem să se încheie adunarea, iar Drăgușelul să rămână al satului. O comisie formată din săteni, angajații din primărie, consilieri  să meargă din casă în casă să scrie numele, numărul de casă să se știe cine a făcut aceste lucruri. Nu suntem împotriva proiectelor, dar este un parc al nostru și nu avem nevoie de proiecte acolo, în Drăgușel. Este o moștenire a noastră lăsată de străbunii noștri și nu vrem să se facă acolo afaceri ci să ne plimbăm liber. S-au concesionat și s-au vândut parcele la munte, și-au făcut acolo afaceri, dar Drăgușelul e la toți. Eu n-am văzut să se dea o dare de  seamă cu toate acestea. Lumea trebuie să mai știe, că se spune că cu acești bani din concesionare se va face școală, nu primăria face școala ci cu banii de la bugetul de stat. Dar trebuie să ne întindem cât avem, nu mai mult. De aceea nu trebuie să ne atingem de pământul oamenilor. Acel Jurnal să ajungă în copie la fiecare familie, să se păstreze ca urmașii să vadă peste 80 de ani ce s-a întâmplat“ a spus Petrică Gabrea. Fostul primar a continuat: ,,Investește primăria în Drăgușel și vă spune cât costă“.
  • A fost oprit de săteni: ,,Nu vrem investiții în Drăgușel, vrem să rămână natural. Să nu ne mai amăgiți. În Drăgușel nu avem nevoie de investiții deloc. Cei care vin acolo să se spele în râu, dacă vor apă curentă să stea acasă. Este singurul loc al nostru,  natural. Cu aceste investiții stricați tot“.
  • ,,Efectul la ceea ce faceți dvs înseamnă că orice s-ar face în Drăguș să nu se facă.  Tot ce s-a construit va avea ca efect că se va distruge tot.  O să vedeți“ a continuat fostul primar.  ,, Se va face un chestionar se va trece prin sat, iar datele  se vor centraliza“ a spus primarul Cornel Greavu.
  • Sătenii au susținut în continuare Jurnalul rușinii.  ,,Nu. Nu faceți chestionar, ci un Jurnal al rușinii așa cum vrea toată lumea. Procedura aceasta se va stopa“ a spus Petrică Gabrea.

Ca o concluzie a adunării publice, conform participanților, se blochează concesionarea, iar Drăgușelul rămâne al satului. Decizia adunării generale trebuie să se concretizeze printr-o HCL Drăguș care să anuleze HCL nr. 1o privind acordul de concesionare și implicit anularea licitației. Vom reveni. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here