-
Nu s-a reușit stabilirea terenurilor pentru centrele de management integrat al deşeurilor, o opoziție venind de la Făgăraș
Proiectul prin care Consiliul Judeţean Braşov vrea să acceseze bani europeni pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) nu avansează foarte repede. Tocmai de aceea, în timpul şedinţei Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” (ADI ISO Mediu) desfășurată miercuri, 2 martie a.c., vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, a prezentat situația acestui proiect al Județului.
- „Văd că în alte judeţe este funcţional de mult sistemul de management integrat al deşeurilor. La noi, de mulţi ani de când se încearcă implementarea unui sistem integrat şi unitar de gestionare a deşeurilor a fost câte cineva care a băgat băţul prin spiţe. Şi acum e la fel. Este chiar jenant că nu avem acest SMID finalizat. Dacă şi-a băgat dracu’ coada în această investiţie, sper că nu este vorba de persoane”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Acesta a menţionat că, în acest moment, Consiliului Judeţean Braşov, împreună cu ADI ISO Mediu încearcă să stabilească amplasamentele pentru investiţiile incluse în SMID, iar aceasta pare a fi una problemele cel mai greu de rezolvat.
- „Este greu să găseşti un spaţiu. Ne chinuim cu tot felul de mofturoşi. Toţi vor să se construiască, dar nu în localităţile lor”, a spus Todorică membrilor ADI ISO Mediu, respectiv primarii din județul Brașov.
-
Investițiile pot fi finalizate în 3-4 ani
Vicepreședintele CJ Brașov a nominalizat localitățile în care au fost probleme cu identificarea terenurilor pentru centre de management integrat al deşeurilor, cele din vecinătatea Braşovului şi în zona Făgăraş. De altfel, despre terenul din zona Făgăraş el a avut un dialog cu primarul Făgăraşului, cel care s-a opus amplasării unui astfel de centru în zona Făgăraș.
- „Am mai discutat această problemă. Respectivul teren de pe platform Nitramonia, societate în faliment, era într-o zonă potenţial contaminată. Pentru a putea face achiziţia este nevoie de o expertiză, pentru a vedea dacă este sau nu contaminat, dar nu putem face acest lucru, având în vedere că nu suntem proprietari. I-am propus lichidatorului (firma Maestro n.r.) să facă această expertiză, dar nu a fost de acord”, i-a răspuns Todorică edilului din Făgăraș.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a amintit că au mai fost analizate alte terenuri, dar numai a treia tentativă a fost una reuşită. Pe de altă parte, pentru realizarea centrului de management integrat al deşeurilor de lângă Braşov, Todorică a declarat că este analizată o variantă.
- „Cred că în aproximativ o lună vom obţine terenurile pentru investiţiile incluse în SMID”, a continuat acesta.
În ceea ce priveşte finanţarea proiectului, Şerban Todorică a declarat că administraţia judeţeană are în plan să obţină aproximativ 100 milioane de euro din fonduri europene. „Au fost identificate 3 axe de finanţare pe care le-am putea folosi. Eu sunt optimist şi cred că în 3 sau 4 ani vom finaliza investiţiile incluse în SMID”, a încheiat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.