O familie de refugiați din Ucraina a ajuns la Sebeș joi, 3 martie 2022, și a fost cazată la căminul cultural din sat. Larisa Pavel este o mamă cu 4 copii care a fugit din calea războiului. A ajuns la Sebeșul de Făgăraș prin intermediul unor asociații, printre acestea fiind și Asociația ,,Doamna Maria Brâncoveanu“ din Făgăraș coordonată de Natalia Corlean. Aici, primarul comunei, Daniel Dâmboiu, le-a oferit un spațiu în care să locuiască, iar sătenii îi ajută cu produse alimentare. La căminul cultural de la Sebeș sunt amenajate 3 apartamente cu condiții deosebite de cazare, cu băi proprii, dar și cu posibilități de a-și prepara mâncare la bucătăria de la parterul clădirii. Într-unul dintre apartamente va locui pe o perioaddă nedeterminată Larisa Pavel și cei 4 copii ai ei. ,,Am anunțat pe platforma dedicată refugiaților din Ucraina, respectiv  la Prefectura Brașov și Poliție, posibilitățile comunei de a caza refugiați. Sunt 3 apartamente dotate, dar putem crea și alte spații de cazare dacă este nevoie“ a spus primarul Daniel Dâmboiu.

Copii speriați

Copiii Larisei încearcă să se adapteze la noua casă în care sunt obligați să trăiască. Pentru ei totul este nou și străin față de ceea ce aveau în Ucraina. Sunt marcați de suferințele conaționalilor lor din țară și nu-și pot alunga din minte zgomotul strident al alarmelor din noapte, care-i alunga din case în buncăre și în subsolul blocurilor.  Lia are 8 ani și zâmbetul de copil îi este acum estompat de teamă. Dar se bucură că este împreună cu mama și frații ei mai mari. Taisia este sora cea mare, împlinește peste puțin timp 18 ani, și știe cum  o liniștească pe micuța Lia și să o facă să zâmbească.  Îi împletește părul blond și lung, cu acea frizură de împletituri în stil rusesc. ,,Mă pot revanșa față de cei care ne-au primit cu atâta căldură, oferindu-le fetelor câte o împletitură rusească a părului. Asta știu să fac“ spune Taisa. Ar fi și un venit pentru această familie dacă tinerele i-ar cere un astfel de serviciu de coafor. Cel mai trist pare a fi Anatoli. La cei 12 ani, ochii copilului sunt triști și înlăcrimați. Privindu-i nu poți să nu te întrebi ,,De ce? De ce război?“ Loredana, o fetiță frumoasă de 10 ani, stă mai tot timpul lipită de mama sa sau de sora cea mare. Trăiește cu teama despărțirii de familie, așa cum află despre alți copii de vârsta ei care au rămas în focul războiului. Cu greu vor reuși să depășească această stare de frică și spaimă, deși la Sebeș este liniște și sunt înconjurați de căldura localnicilor.

Larisa Pavel: ,,Nu aveam ce face, sunt o mamă cu 4  copii“

Larina Pavel încearcă să-și ascundă lacrimile în fața copiilor. ,,Este  foarte strajnic pentru noi ceea ce este astăzi în țara noastră.  Vedeam la televizor ce se întâmplă mai departe de noi, în alte orașe și sate, unde oamenii mor și sunt înfricoșați. În a treia zi de când a început războiul a fost prima alarmă la Cernăuți. Era noapte. Atunci  au bătut vecinii în uși să ieșim pe stradă.  Când a început alarma, fetița cea mică plângea pe pat, cea mai mare a început și ea. N-am știu niciodată cum să reacționez în situații de acestea. La a doua alarmă, lumea s-a dus în subsol la școală, în buncăr.  Atunci am decis să părăsim țara, mai ales că locuim în apropierea aeroportului, și se spunea că este o țintă a rușilor. Nu aveam ce face, sunt o mamă cu 4  copii“ a spus Larisa Pavel de 35 de ani din Cernăuți.

Au plecat cu strictul necesar

Cu câteva bagaje și o privire spre ce lasă în urmă, Larisa și copiii au plecat în grabă din locuința lor. Și-au făcut semnul crucii și-au plecat. ,,Ne-am luat 2 rânduri de haine și am plecat spre România. Am trecut prin vama  Siret. Am avut și noroc. Era în vamă o doamnă de la o asociație pe care am întrebat-o ce autocare merg spre România. O femeie s-a  oferit să ne ia cu mașina. Era din Focșani și ne-a dus la ea acasă. Ea ne-a adus până la Făgăraș unde a  luat legătura cu cei de la altă asociație. (n.r. Asociația ,,Doamna Maria Brâncoveanu“ condusă de Natalia Corlean). Așa am ajuns la Sebeș, unde dl. Primar ne-a oferit un cămin. Am fost primiți foarte bine aici, oamenii sunt foarte săritori și binevoitori. Mulțumim tuturor pentru tot ce fac pentru noi. Nu ne așteptam ca românii să fie atât de deschiși și de sufletiști. Și copiii mei au fost foarte impresionați. Nu putem decât să le mulțumim din suflet“ a mai spus mama celor 4 copii.

,,În Ucraina totul s-a distrus“

În acest moment, Larisa Pavel nu știe ce viitor va avea. ,,Acasă ne-a rămas tot, documente, locuința, căminul nostru. Nu știm ce vom face, știm doar că vrem pace. Vrem să ne întoarcem acasă, fetița cea mare trebuie să-și încheie școala, să-și ia diploma. În Ucraina totul s-a oprit, școlile s-au închis, tot. Vom vedea. Dumnezeu ne va ajuta și ne va salva din acest iad“ a spus Larisa.

 

Primarul Dâmboiu: ,,Copiii vor merge la școală, la Hârseni“

Primarul Daniel Dâmboiu explică  situația refugiaților ajunși în satul Sebeș. ,,I-am declarat la Poliție, așa cum se procedează, au fost luați în evidență. Am vorbit cu medicii de familie din comună și îi vor ajuta în caz de nevoie. De luni, cei 3 copii mai mici vor merge la școală, directoarea școlii din Hârseni îi așteaptă. Ne preocupăm să nu le lipsească nimic, căldură, hrană, produse de igienă, tot“ a mai spus primarul comunei Hârseni, Daniel Dâmboiu.

 Mai multe familii, la Cârțișoara

Tot joi, 3 martie, a ajuns la Cârțișoara un grup de oameni refugiați din Ucraina, iar vineri alte familii. ,,Au stat multe zile la graniță și azi noapte (n.r. miercuri)au reușit să treacă. Vor ramâne câteva zile pentru a se odihni, a căuta bilete de avion pentru a merge mai departe spre vestul Europei, spre o lume mai sigură“ a scris pe contul de facebook al Asociației Cârțișoara, președintele acesteia Laurențiu Dorotici. Au fost cazați în sat,  femeile de aici s-au oferit să gătească, iar alți agenți economici să livreze mâncare gătită pentru ei. ,,Noi, Asociatia Cartisoara, ne vom mobiliza după necesitate și dacă va fi un flux mare de oameni, să strângem bani și alimente pentru hrană. Deocamdată,   vom asigura micul dejun, prânzul și cina“ a mai comunicat asociația Cârțișoara care caută voluntrai care să gătească pentru refugiații cazați la Cârțișoara.  ,,Oamenii din toată lumea au văzut cât de inimoși sunteți voi romanii! Asociația Cârtișoara, Alina și Saga, și toți sătenii – vă iubesc și vă  mulțumesc din tot sufletul din partea gemenelor, Lilia și Lida fratele lor, Vadik și Asea. Să vă dea Dumnezeu  înzecit tot bunul pe care îl faceți!“ a comentat Svetlana Zaiteva. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here