,,Primarul   încearcă să arunce vina pe consilierii locali USR PLUS pentru eșecul privind adoptarea proiectului de buget local. În realitate, motivul pentru care nu avem încă adoptat bugetul local este propria sa atitudine, manifestată prin lipsa dialogului și cooperării cu consilierii locali, lipsa interesului față de propunerile și soluțiile venite din partea acestora. Consiliul local nu este un instrument aflat la dispoziția primarului, care să îi voteze fără drept de apel propunerile. Consilierii locali USR PLUS reprezintă cetățenii și interesul acestora, nu pe cel al primarului. Consiliul local este legislativul municipiului și are o legitimitate importantă, deci consilierii au dreptul să facă propuneri și amendamente, au dreptul să fie ascultați – chiar și de către primar.

Încă de la începutul mandatului, consilierii locali USR PLUS au încercat să deschidă calea cooperarii și dialogului cu primarul, cu scopul de a face împreună proiecte pentru comunitatea făgărășană, dar s-au lovit de o atitudine obtuză și autocrată. Într-un Făgăraș lăsat pradă subdezvoltării de toți primarii (inclusiv actualul) și de toate partidele vechi, USR PLUS a demonstrat în multe randuri că promovează o schimbare majoră de atitudine, încurajând dialogul, dezbaterea și găsirea de soluții ÎMPREUNĂ – pentru ca orașul nostru să aibă, în sfârșit, o șansă. În ceea ce privește bugetul local, la începutul acestui an, consilierii USR PLUS au inițiat o consultare a cetățenilor cu scopul identificării problemelor și nevoilor acestora, a propunerilor privind proiectele și investițiile care consideră că trebuie incluse in buget. Din răspunsurile primite, au rezultat zece propuneri pe care consilierii USR PLUS le-au depus sub formă de contestație la proiectul de buget în data de 27.01.2022, în termenul prevăzut de lege.  

Conform Legii finanțelor publice 273/2006, art. 39, alin (4), contestația trebuia supusă la vot în consiliul local:în 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor prevăzut la alin. (3), proiectul bugetului local, însoțit de raportul ordonatorului principal de credite și de contestațiile depuse de locuitori, este supus aprobării autorităților deliberative, de către ordonatorii principali de credite.”

Domnul primar a ales să ignore aceste 10 propuneri venite din partea cetățenilor, încălcând astfel legea. La insistențele consilierilor locali, contestația a fost totuși supusă la vot  și a fost respinsă.  Consilierii USR PLUS sunt deschiși la dialog și vor vota bugetul în ședința următoare în condițiile în care propunerile făcute de aceștia vor fi adoptate. Menționăm că propunerile pe care le vor face vizează dezvoltarea Făgărașului și nu sunt prinse nici în bugetul propus de primar, nici în actualele proiecte cu finanțare europeană.

  1. Crearea de locuri de joacă pentru copiii din cartierele Galați și Combinat
  2. Amenajarea trotuarului de pe Șoseaua Combinatului – acea porțiune unde nu există trotuar reprezintă un adevărat pericol pentru pietoni.
  3. Montarea de indicatoare de avertizare pentru copii la trecerile de pietoni din preajma instituțiilor de învățământ și a locurilor de joacă
  4. Sistem de supraveghere extins în cartierele Făgărașului
  5. Refacerea covorului asfaltic de pe strada Câmpului Vechi
  6. Împrejmuirea scuarului din apropierea magazinului Corso
  7. Așternerea de pietriș concasat pe străzile de pământ din cartierul Galați, Strada Salcâmului, Strada Parcului – zona CFR
  8. Execuție canalizare pe Strada Parcului – zona CFR
  9. Montare stâlpi de aproximativ 1 metru înălțime, în preajma trecerilor de pietoni, având ca scop blocarea parcării mașinilor lângă acestea
  10. Eficientizarea iluminatului public în interiorul cartierelor din municipiul Făgăraș“ comunică USR-PLUS Făgăraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here