Dimensiunea frigiderului, clasa energetică, setarea temperaturii din frigider, cantitatea de alimente care trebuie răcită etc. sunt doar câțiva dintre factorii care se iau în calcul pentru determinarea consumului de curent al unui frigider și implicit a procentului din factura lunară la energie. O altă serie de factori care influențează consumul: temperatura camerei în care este păstrat frigiderul, de câte ori este deschisă și închisă ușa frigiderului (de fiecare dată când ușa frigiderului este deschisă și închisă, aerul rece din interiorul frigiderului se pierde și este înlocuit cu aer cald), cât de plin este frigiderul deoarece într-un frigider plin va avea mai puțin volum de schimb de aer decât un frigider gol etc.

Consumul lunar aproximativ de energie electrică pentru mai multe dimensiuni ale frigiderelor ar putea arăta astfel:

Clasa energetică            Capacitate totală/litri         Consum energetic lunar/KWh
De la A++până la E         200 – 250 l                          14 KWh – 19 KWh
De la A++până la E         250 – 300 l                          18 KWh – 21 KWh
De la A++ până la E        300 – 400 l                          20 KWh – 24 KWh
De la A++ până la E        400 – 500 l                          21 KWh – 25 KWh
De la A++ până la E         peste 500 l                          23 KWh – 27 KWh

Metode pentru a reduce consumul de energie electrică:

Pentru a afla cât consumă frigiderul trebuie analizată diferența dintre citirile contorului electric cu frigiderul menținut timp de 3 ore. Acesta trebuie ținut oprit și scos ștecherul din priză. După care trebuie verificată diferența în contorul electric pentru următoarele 3 ore. Se pot calcula apoi unitățile electrice folosite de frigider timp de 3 ore și din acestea consumul electric orar sau lunar al frigiderului. În perioada de testare, utilizarea tuturor celorlalte echipamente electrice ar trebui să rămână aceeași, fără a porni sau opri nimic altceva.

Factori care influențează consumul de energi al unui frigider:

1. Ventilație mai bună în spatele frigiderului

Este important de reținut că bateriile compresorului și condensatorului unui frigider sunt de obicei în partea din spate a frigiderului. Unii îl pot avea chiar în partea de jos a frigiderului. Aceste piese se încălzesc, iar dacă nu există suficientă circulație a aerului pentru a răci aceste componente, atunci compresorul trebuie să lucreze mai mult și să consume mai multă energie electrică. În concluzie, pentru a reduce consumul de energie al frigiderului, asigurați-va că există un spațiu de minim 10 cm în spatele frigiderului.

2. Păstrarea curată a bateriei condensatorului frigiderului

De subliniat este că praful și pânzele de păianjen de pe serpentina condensatorului din spatele frigiderului reduce eficiența transferului de căldură și duce la un consum de energie electrică crescut. Deci, pentru a reduce consumul de energie electrică al frigiderului, este important ca partea din spate a frigiderului  să fie curățată cel puțin o dată la patru luni. Unele frigidere pot avea serpentinele condensatorului în partea de jos a frigiderului. Curățarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflantă de aer.

3. Alimentele fierbinți nu trebuie puse în frigider

Pentru a reduce sarcina termică, asigurați-vă că alimentele introduse în frigider sunt cât mai reci. Alimentele fierbinți nu au ce căuta în frigider, materialul fierbinte trebuie lăsat să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi introdus în frigider.

4. Temperatura termostatului frigiderului trebuie setată la valoarea recomandată de producător

Este important de știut că dacă termostatul unui frigider este setat la o temperatură mai scăzută, frigiderul trebuie să funcționeze intens pentru a atinge acea temperatură. Cadranul termostatului unui frigider are un marcaj recomandat de producător pentru a afișa setarea ideală a termostatului, încercați să nu setați termostatul sub acest marcaj.

5. Trebuie evitată deschiderea ușii frigiderului de prea multe ori

În momentele când ușa frigiderului este deschisă, acesta își pierde temperatura scăzută din interior. Așadar, compresorul trebuie să funcționeze pentru a compensa această pierdere. În plus, de fiecare dată când ușa unui frigider este deschisă, aerul umed din exterior intră în frigider și acest lucru duce la îngheț în frigider. Cu cât ușa este deschisă de mai multe ori sau, cu cât este menținută mai mult timp deschisă, cu atât va fi mai mare factura la electricitate.

5. Dimensiunea potrivită

De punctat este că un frigider de capacitate mai mare înseamnă o factură lunară mai mare la electricitate. Pe de altă parte, un aparat mai mare, cu un rating mai bun, poate consuma mai puțină energie decât un frigider mai mic, cu un rating mai slab. Se poate selecta modelul de frigider cu economie de energie căutând aparatele de 5 stele sau următoarele cele mai bune, de 4 stele.

Cei mai mulți oameni selectează un frigider doar măsurând spațiul disponibil pentru un frigider și cumpără cel mai mare frigider care se va potrivi în acel spațiu și în bugetul lor. Această este o modalitate bună de a alege un frigider, dar ar trebui să luați în considerare și câte persoane sunt în casă. Există multe sugestii pe net cu privire la capacitatea necesară/persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here