FOTO: doctorulzilei.ro

Micșorarea crierului. Chiar și consumul moderat de alcool este asociat cu daune aduse creierului, indică un nou studiu. Potrivit site-ului doctorulzilei.ro, cercetătorii au analizat date de la peste 36.000 de adulți și au descoperit o legătură între consumul de alcool și reducerea volumului creierului, care începe la un nivel mediu de consum de mai puțin de o unitate de alcool pe zi, echivalentul a aproximativ o jumătate de bere, și crește cu fiecare băutură suplimentară.

Cercetarea, care a folosit un set de date de la 36.000 de adulți, a arătat că trecerea de la unu, la două pahare de alcool pe zi a fost legată de schimbări în creier, echivalente cu îmbătrânirea cu doi ani. Persoanele care beau foarte mult prezintă modificări ale structurii și dimensiunii creierului care sunt asociate cu deficiențe cognitive.

Potrivit unui nou studiu, consumul de alcool, chiar și la niveluri pe care majoritatea le-ar considera modeste – câteva beri sau pahare de vin pe săptămână – poate avea, de asemenea, riscuri pentru creier. O analiză a datelor provenite de la peste 36.000 de adulți, condusă de o echipă de la Universitatea din Pennsylvania, a constatat că un consum de alcool ușor spre moderat a fost asociat cu reduceri ale volumului general al creierului, potrivit ScienceDaily.

Care sunt limitele sigure în ceea ce privește consumul de alcool?

Legătura a devenit mai puternică cu cât nivelul consumului de alcool era mai mare, au arătat cercetătorii. De exemplu, la persoanele în vârstă de 50 de ani, pe măsură ce consumul mediu de alcool în rândul indivizilor crește de la o unitate de alcool (aproximativ o jumătate de bere) pe zi, la două unități (o halbă de bere sau un pahar de vin), se asociază schimbări în creier echivalente cu îmbătrânirea cu doi ani. Trecerea de la două la trei unități de alcool la aceeași vârstă a fost echivalentă cu îmbătrânirea cu trei ani și jumătate. Echipa și-a prezentat concluziile în revista Nature Communications.

„Faptul că avem un eșantion atât de mare ne permite să găsim modele subtile, chiar și între consumul unei jumătăți de bere și cel al unei beri pe zi”, spune Gideon Nave, autor al studiului. „Aceste constatări contrastează cu orientările științifice privind limitele sigure de consum de alcool”, spune Kranzler, cercetător în cadrul lucrării. Numeroase cercetări au examinat legătura dintre consumul de alcool și sănătatea creierului. În timp ce există dovezi solide că un consum excesiv de alcool provoacă modificări în structura creierului, inclusiv reduceri puternice ale materiei cenușii și albe din întregul creier, alte studii au sugerat că un nivel moderat de consum de alcool ar putea să nu aibă niciun impact sau chiar că un consum ușor de alcool ar putea fi benefic pentru creierul adulților în vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here