Prețul la benzină joi dimineața se situează în jurul a 8 lei, cea mai scumpă benzină standard fiind la Mol, care încă de miercuri seară a dus litrul de benzină la 8,5 lei, pe seama unor probleme la o rafinărie din Ungaria și a restricționării cantității vândute în această țară, după ce Guvernul Orban a impus o plafonare a prețurilor. Cozi imense la benzinării au fost în toată țara în cursul serii de miercuri. Speriați că prețul la carburant va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt stațiile de alimentare.

PREȚURILE LA CARBURANȚI POT FI CONSULTATE (LIVE) AICI – Prețurile pe site se actualizează la 15 minute distanță de orice actualizare operată în benzinării, potrivit Consiliului Concurenței.

De unde a pornit panica privind explozia prețului benzinei și motorinei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu va crește prețul carburanților, că „s-a creat o psihoză” și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă. „Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Virgil Popescu pe contul sau de Facebook.

Zvonurile declanşate miercuri de o fotografie apărută în spaţiul publica, care înfăţişa o benzinărie Mol ce afişase preţuri de peste 11 lei, au stârnit panică, românii stând la cozi kilometrice în speranţa că vor face economii consistente dacă-şi vor face un stoc de carburanţi.

Isterie și la alții

Bulgaria a trecut săptămâna trecută printr-o isterie a prețurilor la carburanți similară cu situația care are loc miercuri în România. Cozi de zeci de mașini s-au format la benzinăriile din țară, după speculații pe rețelele de socializare cu privire la creșteri uriașe de prețuri așteptate în zilele următoare, scriu Novinite și agenția de știri din Bulgaria, BTA. La o zi distanță, cozile nu mai existau, iar prețurile erau normale, de 3 leva pe litru.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu până la 17%, după informaţiile din presă potrivit cărora Emiratele Arabe Unite şi Irak, membre ale OPEC, au declarat că vor sprijini creşterea producţiei. O scădere a prețurilor la petrol se reflectă de obicei în prețurile la pompă, în viitorul apropiat.

Preţurile carburanţilor, discutate de premier cu miniştrii Economiei şi Energiei şi oficiali din ANAF şi ANPC

Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte joi cu miniştrii Energiei şi Economiei, precum şi cu conducerile ANPC, Consiliului Concurentei şi ANAF, după ce miercuri seară, zvonurile privind creşterea preţurilor la carburanţi a provocat cozi mari la benzinăriile din toată ţara.

Potrivit Executivului, întâlnirea este programată la ora 9:30.   Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru declarând miercuri seară că ”Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here