Cu întârziere de un an, recensământul 2022 a început cu etapa de autorecenzare a populației  care presupune completarea unui formular online. Prima zi de completare a formularului de către români a fost luni, 14 martie. ,,Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteţi intra foarte uşor pe platforma de autorecenzare,   linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie. Tot pe site-ul recensământului veţi avea posibilitatea, după ce vă autorecenzaţi, să intraţi în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maxim 7 zile de la momentul în care aţi completat chestionarul de recensământÎn pagină vor exista două tutoriale, unul video şi unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică pentru activitatea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, Bogdan Drăghia, în conferinţă de presă.

 Prima etapă a Recensământului 2022  

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, autorecenzarea,  va avea loc până pe data de 15 mai.  ,,Va fi o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare a datelor. S-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române,  academician Ioan Aurel Pop, din care fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. Este pus  la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a precizat Tudorel Andrei.

Zi liberă pentru românii care se vor autorecenza

Persoanele care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de muncă. ,,Protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a adăugat Tudorel Andrei.

Câte un recenzor la fiecare primărie

Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să aibă un recenzor care să-i asiste pe cetăţeni la completarea datelor. INS a propus   înfiinţarea la fiecare primărie   a unui centru în care există un recenzor care vine să îndrume, să asigure sprijin, celor care solicită completarea datelor în online, fie prin folosirea tabletelor pe care le are, sau numai prin sfaturi, cu utilizarea smartfonului personal pe care îl are cetăţeanul respectiv.

La ce întrebări vor avea de răspuns românii 

Chestionarul  conține întrebări referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane, În ceea ce privește locuințele, românii vor fi întrebați despre numărul persoanelor din locuință, tipul locuinței, statutul acesteia, poziția sa în clădire, situația ocupării sale, forma de proprietate, numărul camerelor de locuit, existența băii, bucătăriei, a closetului cu apă, a instalației de canalizare, cea a sistemul de alimentare cu apă rece și caldă, a instalației de alimentare cu apă caldă și a instalației electrice, titlul sub care gospodăria ocupă locuința, numărul gospodăriilor din locuință, dacă locuința are sistem de energie regenerabilă, instalație de aer condiționat, despre combustibilul folosit la gătitul zilnic, modul în care locuința este încălzită, tipul de echipament și combustibilul folosit pentru încălzirea sa, dar și dacă aceasta este termoizolată și reabilitată termic.

Din luna mai, cu recenzorii față în față

Din luna mai, recenzorii vor merge la cei care nu se descurcă online pentru interviuri față în față, dar răspunsurile vor fi consemnate într-o tabletă. Toate datele vor fi prelucrate de Institutul Naţional de Statistică care beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.  Noutatea privind acest recensământ, mai spune președintele INS, este că orașele și comunele vor avea populația actualizată în fiecare an. „De acum vom putea calcula populația rezidentă până la nivel de localitate în fiecare an. În acest moment, între două recensăminte nu s-a putut calcula din motive obiective. Începând din 2023, toate unitățile administrativ teritoriale vor avea calculată populația rezidentă”, a mai spus Tudorel Andrei.

Diaspora se va putea înscrie și ea electronic

Recensământul actual va încerca să-i numere și pe românii care au plecat în străinătate. Aceștia se vor putea înregistra singuri pe site-ul recensamantromania.ro, dar vor fi trecuți la populația rezidentă numai cei plecați de mai puțin de 12 luni de zile.

„Avem o pierdere de un milion de persoane în decursul ultimilor 10 ani”

  În 2011, rezultatele recensământului arătau că în România sunt 20.121.641 de persoane. „Estimările noastre ne arată că acum vom fi 19,1 milioane, deci avem o pierdere de un milion de persoane în decursul ultimilor 10 ani. Asta înseamnă că încă rămânem pe locul 6 la nivel european, dar dacă vom merge pe același trend, în 2030 vom fi ceva mai puțin de 18 milioane și nu vom mai fi pe locul 6, ci vor trece Țările de Jos în locul nostru”, a spus președintele INS.  În condițiile actuale, populația României își va continua declinul. „Toate prognozele asupra populației României converg spre o populație de 15 milioane de locuitori în 2050. Atât era populația României în 1935”, a  spus sociologul Vasile Ghețău.

Calendarul recensământului

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluarea date din surse administrative şi popularea bazei de date Recensământul Populației 2021
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare – românii vor putea completa singuri formularul online
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, iar înregistrarea datelor va avea loc direct în tableta în care există chestionarul electronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here