Ekaterina Tomashek și Victor Tomashek,  balerini  renumiți de la Teatrul Academic Național de Operă și Balet din Odessa, au fost angajați la Teatrul de Balet din Sibiu. Primul spectacol în care au fost incluși a fost programat pentru sâmbătă și duminică, 19 și 20 martie a.c.,  la Gala de Balet, care se desfășoară la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu. Cei doi balerini de la Odesa au fost găzduiți la Săvăstreni, în Centrul Spetanței al fundației Regen de când au plecat din Odessa. Au fost hotărâți să rămână în România și au trimis CV-uri la mai multe Opere din țară. Au ales Tatrul de Balet Sibiu, conducerea căruia i-a primit cu multă căldură.

 Primul lor spectacol pe o scenă din România

La Gala de Balet de la Sibiu vor juca alături de invitații speciali, solista  Ada Gonzalez și balerinul Ștefan Meșter de la Opera Națională București. Spectacolul  Galei   reunește  momente atât de balet clasic, cât și de dans contemporan, din spectacole precum: „Baiadera”, „Carmen”, „Raimonda”, „La fille mal gardée”, „Motus”, dar și un scurt moment din spectacolul „Romeo și Julieta”, coregrafia Marcello Algeri, care va avea premiera în acest an la Teatrul de Balet Sibiu.

Găzduiți la Săvăstreni de fundația Regen

Katya și Victor   au un copil de 4 ani. Conducerea Teatrului de Balet sin Sibiu spune că se va ocupa și de înscrierea copilului într-o grădiniță. Cei doi balerini de la Odesa au plecat din calea războiului în grabă. Au ajuns la Săvăstreni, la Centrul Regen,  în ziua de 26 februarie.  După un drum greu și obositor au fost primiți cu căldură de soții Petry și Kyle Groza de la Fundația Regen care le-a oferit tot ce aveau nevoie pentru a se simți în siguranță.

  • ,,Cei doi balerini din Ucraina pe care am avut onoarea să îi cunoaștem și să îi găzduim, vor avea primul lor eveniment în seara aceasta la Sibiu“ a scris pe facebook Petry Groza, președintele fundației Regen, care i-a găzduit pe baleni.

Opera Națională din Odessa este o bijuterie a orașului,  construită în 1810,   în care au activat  marii artiști ai lumii. Ucrainenii spun că dacă va începe bombardamentul, Odessa va cădea doar când va cădea Opera Națională. Până în prezent orașul nu a fost, din fericire, bombardat.

 

Centrul ,,Orizontul Speranței“ deschis pentru refugiați

Fundația Regen a fost înființată în 2015, iar investiția de la  Săvăstreni a fost un proiect demarat încă din 2006.

  • ,,Am cumpărat terenul și am construit de la zero această clădire cu destinația Centru de tranziție pentru tinerii care nu au unde să locuiască. Centrul Orizontul Sperantei se intinde pe 750 de metri  pătrati desfășurați și cu un teren de peste 3000 de metri pătrați. Cele trei nivele ale clădirii cuprind următoarele facilități: apartament director executiv plus dormitoare pentru oaspeți, demisol: sală de fitness, parter: birouri, grupuri sanitare, dormitor de oaspeți, bucătărie, sală de mese, sală de studio, etaj: 9 dormitoare, 2 spălătorii, mansardă: neterminată. Pe viitor dorim să construim mai multe dormitoare pentru voluntari și echipe care doresc să vină ocazional  și să ne susțină. Alte facilități: internet WI-FI, jocuri (Darts, masă de ping-pong, teren de volei, fotbal), parcare“ a explicat directorul  Groza.

Acest centru este folosit acum pentru refugiații din Ucraina.

  • ,,Cu angajații fundației (4 persoane) și voluntari reușim să asigurăm funcționalitatea centrului, mai ales că persoanele cazate se autogospodăresc. Ne susțin cu donații Primăria Recea, agenți economici (Grupama) și Biserica Baptistă din Făgăraș cât și multe alte persoane din Țara Făgărașului. Cu ce avem acum putem susține câteva luni grupul de refugiați“ a adăugat Petry Groza, directorul fundației Regen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here