FOTO: România liberă

O  analiză NY Times prezentată de biziday.ro arată că, după efectul negativ asupra piețelor de energie, războiul din Ucraina ar putea amplifica o criză globală a alimentelor, generată deja de pandemie și de secetele, incendiile și inundațiile din ultimii ani.

O mare parte a grâului, porumbului și orzului din lume este acum blocată în Ucraina și în Rusia din cauza războiului, în timp ce o parte și mai mare a îngrășămintelor la nivel mondial se află în Rusia și în Belarus, cu posibilități reduse de export. Prin limitarea accesului pieței globale la cantitățile importante de cereale și îngrășăminte produse în Rusia, Ucraina și Belarus, prețurile alimentelor sunt în continuă creștere, mai arată analiza NYT citată de biziday.ro.

De la începutul invaziei, luna trecută, prețurile grâului au crescut cu 21%, cotațiile orzului au înregistrat un avans de 33%, iar unele îngrășăminte s-au scumpit cu până la 40%. Războiul dintre Ucraina și Rusia a amplificat o criză deja existentă în acest sector în care prețurile erau deja în creștere, iar livrările erau reduse treptat. Pandemia, constrângerile legate de transportul maritim, costurile ridicate ale energiei, dar și secetele, inundațiile și incendiile recente au avut un impact negativ asupra pieței alimentelor.

În aceste condiții, specialiștii din domeniu, ONG-urile și oficiali guvernamentali avertizează acum asupra intensificării unei probleme care deja afectează numeroase comunități, problema foametei globale, arată biziday.ro. Fermele din Ucraina sunt pe cale să rateze sezonul critic de plantare și recoltare, instalațiile europene de îngrășăminte reduc semnificat producția din cauza prețurilor ridicate la energie, iar fermierii din țările Americii de Sud reduc livrările de îngrășământ, pe fondul temerilor cu privire la dimensiunea următoarelor recolte.

În întreaga lume, efectul unei astfel de crize va fi prețul mai mare al alimentelor. Spre exemplu, luna trecută în SUA, prețurile alimentelor au crescut cu 8,6% față de februarie 2021, cea mai mare majorare din ultimii 40 de ani. Economiștii se așteaptă ca, pe măsură ce războiul continuă, prețurile să crească și mai mult.

Procentul persoanelor afectate de problema foametei a crescut cu aproximativ 18% la nivel global pe timpul pandemiei, după ce se menținuse la un nivel stabil timp de cinci ani. La începutul acestei luni, ONU a transmis că impactul războiului asupra pieței globale a alimentelor ar putea rezulta cu majorarea cu 13 milioane a numărului de persoane afectate de foametea globală (între 720 și 811 milioane de oameni).

O altă problemă o reprezintă următoarea recoltă. Anterior, ministrul ucrainean al Agriculturii a cerut aliaților europeni 1.900 de vagoane încărcate cu combustibil, precizând că fermele din țară au rămas fără combustibil după ce toate proviziile au fost redirecționate către armată. Fără acest combustibil, spunea ministrul, fermierii ucraineni nu ar putea să planteze sau să recolteze. De asemenea, ONU a estimat că până la 30% din terenurile agricole ale Ucrainei se vor transforma în zone de război, iar, în contextul în care de milioane de persoane părăsesc Ucraina sau se alătură luptei împotriva forțelor ocupante ale Rusiei, foarte puțini mai pot desfășura activități agricole.

Pe cealaltă parte, Rusia furnizează aproximativ 15% din cantitatea globală de îngrășământ și este astfel cel mai mare exportator din lume. Luna aceasta, în momentul în care fermierii din întreaga lume se pregătesc pentru plantare, Rusia a ordonat producătorilor de îngrășăminte din țară să oprească exporturile, proces deja îngreunat de sancțiunile europenilor. Belarus, un mare producător de îngrășăminte pe bază de potasiu – element esențial pentru multe culturi majore, printre care soia și porumb – a fost, de asemenea, vizat de sancțiunile occidentalilor. Prețul îngrășămintelor majore globale s-a dublat sau chiar triplat în ultimul an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here