FOTO digi24.ro

Mâncăm mai puţin, mai prost şi mai scump! Vânzările de preparate premium, cu un conţinut ridicat de carne, precum cârnaţii, muşchiul afumat sau şunca, au scăzut drastic în ultimul an. Explicaţia e simplă: carnea de producţie internă este tot mai puţină, iar preţurile sunt tot mai mari, arată observatornews.ro.

Puţin şi bun a devenit, din expresie populară, un stil de viaţă pentru cei mai mulţi români. În faţa etichetelor cu preţuri tot mai mari, bugetul rămâne insuficient pentru întreaga listă de preparate dorite.

În 2021, românii au consumat mai multă carne de porc şi vită. Creșterea a fost de 7% faţă de 2020, dar de pe lista de cumpărături au fost tăiate o serie de preparate premium din carne. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2020, în 2021 s-a înregistrat o scădere de aproape 14% la consumul acestor produse, după cum arată datele de la Asociaţia Română a Cărnii.

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară, crede că o explicație ar fi puterea de cumpărare tot mai redusă a românilor. „În primul rând pe fondul puterii de cumpărare a românilor. 65-70 la sută din populaţia României trăieşte la nivelul salariului minim pe economie sau maxim o sută, două sute de lei peste acest salariu. Este greu să îţi permiţi să cumperi produse alimentare cu o reţetă mai sănătoasă“.  Un lucru confirmat şi proprietarii carmangeriilor. În unele locuri vânzările au scăzut şi cu 30% în 2021 faţă de anul precedent, iar trendul se resimte în continuare. Comercianții spun că  este vizibilă o scădere chiar până la jumătate a cantităţilor de produse cumpărate. Dacă până acum, să spunem, o gospodină îşi cumpăra un kilogram de carne tocată amestec, acum oamenii vor o felie de porc, o felie de vită, undeva în jur de 300 şi ceva de grame tocate.

Riscul este foarte mare, ca multe societăţi să se închidă, să crească numărul şomerilor. Este vorba oricum despre un capitol la care România suferă. Mai ales din cauza peste porcine, ţara noastră poate asigura doar circa 20-25% din carnea de porc consumată anual de populaţie. Restul este importată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here