Într-o ședință de îndată a CL Făgăraș organizată săptămâna trecută, majoritatea formată în jurul primarului  a votat taxa de salubritate la valoarea de 19 lei/persoană/lună. Ședința n-a fost transmisă online, deși de la buget se plătește acest lucru cu 4000 lei/lună. Aceeași majoritate n-a vrut să ajute comunitatea locală prin subvenționarea de la buget a taxei de gunoi  cu 3 lei/persoană/lună. Nu s-a vrut nici achitarea datoriei Primăriei Făgăraș către Salco Serv SA, aceasta atingând valoarea de 2,9 milioane de lei, fapt ce înseamnă intrarea firmei de salubritate în incapacitate de plată. Așa cum susțin consilierii locali care au susținut plata acestor facturi restante, sunt peste 100 de angajați la Salco Serv SA  care riscă să rămână fără locuri de muncă, implicit persoanele care au fost angajate aici pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. De  peste 5 ani, Salco Serv a fost folosită de conducerea Făgărașului pentru recompense electorale, de la funcția de director până la compartimente și servicii, mai spun aceiași consilieri  locali.

Gunoi mai scump decât la Brașov

Mulți dintre făgărășeni încă nu știu că vor plăti pentru gunoi 19 lei/lună/persoană. O familie cu 2 persoane va achita lunar 38 de lei, dar dacă sunt, de exemplu, 8 persoane într-un imobil, se va plăti în fiecare lună câte 152 lei, însemnând într-un an 1.824 lei, mai mult decât un salariu net obținut într-o lună de o persoană. La Făgăraș se plătește gunoiul mai mult decât plătesc brașovenii unde există tarif de salubritate și nu taxă, așa cum este la Făgăraș. În municipiul Brașov, pentru persoane fizice, tariful pentru colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor menajere este de 14,10 lei/persoană/lună fără TVA (firma Comprest), și de  16,78 lei cu TVA  (firma Brai-Cata). Pentru persoanele juridice, tariful este de 141,92 lei/mc fără TVA. Pentru ridicarea și transportul altor tipuri de deșeuri (voluminoase, deșeuri din construcții și demolări) este de 253,46 lei/mc, fără TVA.

Taxă în funcție de interesul propriu

Reamintim că taxa de gunoi a fost stabilită, în ultimii ani, în funcție de interesele celor care au ,,stăpânit“ societatea și nu pe criterii de performanță cu respectarea legislației în vigoare. ,,O ședință de dezbatere publică în care masa plătitorilor să fie manipulată cu cifre, grafice și vorbe despre ,,proiecte“, transmise apoi în media oficioasă și susținută pe rețelele de socializare de cei răsplătiți pentru aportul electoral. Așa s-a ajuns voit la punerea pe butuci a societății“ spun consilierii locali care au cerut subvenționarea taxei de gunoi pentru a-i ajuta pe făgărășeni.  Deși făgărășenii au cerut ca taxa de gunoi să nu fie majorată în 2019, aceasta a fost stabilită la 13 lei/persoană, inițiativă a primarului. În anul următor, 2020, electoral, același personaj a cerut scăderea taxei la 9 lei/persoană, așa cum au cerut făgărășenii cu un an înainte. Scopul deciziei a fost unul electoral, voturi pentru funcția de primar, și nu pentru a ajuta făgărășenii. În 2021, s-a majorat din nou taxa, de data aceasta la 16 lei, mult peste posibilitățile majorității locuitorilor din municipiu. Cu toate acestea, taxa a fost încasată de Primăria Făgăraș, dar ordonatorul de credite n-a plătit serviciile societății de salubritate. Atitudinea conducerii urbei în cazul Salco i-a atras critici dure din partea reprezentanților partidelor politice care compun Legislativul. Dar nu toate, doar cele care își respectă electoratul și nu sunt influențate de propriile interese. Au criticat următorii consilieri locali: Dan Gavrilă, Lucian Cupu de la PNL, Cristina Paicu și Monica Crăciun de la USR-PLUS, Corina Polmolea și Cristian Ludu de la PSD, Johannes Klein de la FDGR.

Cine a stabilit taxa de gunoi la 19 lei

Au votat împotriva voinței făgărășenilor și au majorat taxa de gunoi la 19 lei/persoană/lună, consilierii locali:

  • Știrbu Cosmin-viceprimar, PSD
  • Nicolae Butunoiu,  PSD
  • Biza Radu, Partida Romilor
  •  Colibaș Mădălin,  Partida Romilor
  • Steigel Norbert, FDGR
  • Șuteu Magdalena, FDGR
  • Cențiu Magdalena,  PNL,
  • Ovidiu Popa,
  • Clonț Valentin, Pro România
  • Aldea Iuliana,  Pro România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here