Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov, în valoare de 84,26 milioane euro, a fost aprobat de Comisia Europeană. Finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), proiectul va asigura fondurile pentru realizarea de investiții de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în 24 unități administrativ-teritoriale: 18 în județul Sibiu și 6 în județul Brașov.

  • Le mulțumesc colegilor din echipa Autorității de Management POIM, precum și beneficiarului. Efortul nostru conjugat ne-a făcut să ajungem în acest moment al aprobării proiectului de către Comisia Europeană. Acum a fost aprobată prima etapă a proiectului. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproximativ 220 milioane euro, diferența urmând să fie asigurată prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027”, a declarat Cristian Roman, secretar de stat în cadrul MIPE.

Proiectul aprobat de Comisia Europeană va duce la creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane și va asigura alimentarea cu apă potabilă a populației prin:

  • reabilitarea sursei de apă;
  • reabilitarea și extinderea magistralelor de transport, inclusiv a rezervoarelor de stocare a apei potabile pentru stațiile de clor și stațiile de pompare;
  • reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție a apei potabile;
  • reabilitarea și extinderea sistemelor de colectare a apelor uzate;
  • stație de epurare nouă/reabilitată;
  • sisteme de supraveghere și control SCADA;
  • tratarea și recuperarea nămolului deshidratat.

Vor beneficia de investițiile în alimentarea cu apă 214.293 locuitori, iar de cele aferente infrastructurii de apă uzată – 55.993 locuitori echivalenți. În județul Sibiu vor beneficia de investițiile asigurate prin POIM următoarele UAT-uri: Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie, Sadu, Rășinari, Roșia, Sura Mică, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Șura Mare, Slimnic, Săliște, Tilișca, Avrig, Racovița, Roata, Consiliul Județean Sibiu. În județul Brașov vor beneficia: Făgăraș, Lisa, Voila, Recea, Mândra, Beclean, Consiliul Județean Brașov. Proiectul este implementat de SC Apă Canal Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here