Data de 22 martie este dedicată, în fiecare an, Zilei Mondiale a Apei, moment în care lumea întreagă își concentrează mai mult atenția asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei. Anul acesta, Ziua Mondială a Apei se concentrează pe tema Valorizarea apei. Această temă se extinde dincolo de problemele de stabilire a prețurilor pentru a include valoarea de mediu, socială și culturală pe care oamenii o acordă apei. Cu această ocazie, cele 8 state europene partenere în cadrul proiectului ”People and Planet – A Common Destiny” lansează campania paneuropeană #WaterofTheFuture, o acțiune comună dedicată abordării uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă multe țări – criza apei. Campania media internațională își propune să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la deficitul de apă din cele 8 state membre ale UE, subliniind criza actuală a apei și oferind soluții pe care cetățeanul obișnuit le poate implementa pentru a conduce la schimbare. Pe 22 martie, în România (Consiliul Județean Brașov și Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21) și în alte state UE, precum Portugalia, Spania, Germania, Olanda, Italia, Polonia, Irlanda, va fi difuzat, pe cele mai populare televiziuni naționale și prin canale social media, un video de conștientizare asupra reducerii consumului de apă și a amprentei umane asupra acesteia. Mesajul campaniei este unul foarte simplu, dar explicit: noi, oamenii, nu suntem cămile #NotACamel și nu putem supraviețui fără apă mai mult de trei zile. De aceea, este foarte important modul cum abordăm, începând de astăzi, impactul personal al fiecăruia asupra consumului de apă, ce facem zi cu zi pentru a limita pe viitor criza apei, care este tot mai vizibilă la nivel mondial.

Acțiuni în județul Brașov

În județul Brașov, tinerii din liceele și facultățile partenere în proiectul ”People and Planet” au inițiat o serie de acțiuni care să marcheze Ziua Mondială a Apei și care să conducă la conștientizarea populației tinere și nu numai, asupra rolului esențial al acesteia în supraviețuirea Planetei Pamânt. Astfel, zilele acestea, pe tot teritoriul județului au loc expoziții de fotografie și machete tematice, consfătuiri și mese rotunde pe tematica crizei apei, flashmoburi și acțiuni de conștientizare în spațiul public prin diseminarea de materiale informative, acțiuni din sfera artelor spectacolului (muzică, teatru) etc. Instituțiile de învățământ brașovene implicate în Campania paneuropeană dedicată Zilei Mondiale a Apei sunt: Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov, Colegiul Naţional „Aprily Lajos” Braşov, Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov, Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa” Brașov, Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș, Liceul „Șt. O. Iosif” Rupea, Universitatea Transilvania – Facultatea Design de Produs și Mediu.

 De ce o zi mondială a Apei?

Criza tot mai acută de apă afectează milioane de oameni: se estimează că 780 de milioane de oameni trăiesc fără apă potabilă accesibilă și curată. Iar consumul de apă contaminată poate duce la o serie de boli care pun viața în pericol. Poluarea apei afectează viața sălbatică. Nu numai oamenii necesită acces la apă curate! În fiecare an, nenumărate animale mor ca urmare a poluării apei. Poluarea poate apărea în mai multe moduri, de la gunoi fizic la scurgeri de substanțe chimice, ceea ce face ca apa să devină toxică pentru animalele care depind de ea fie pentru băut, fie ca habitat. Apa se referă la multe alte probleme de mediu: multe dintre problemele de mediu cu care ne confruntăm sunt conectate între ele, de exemplu schimbările climatice și degradarea ecosistemului sunt în strânsă legătură sau uneori cauze directe ale poluării apei, inundațiilor și secetelor.

Implicarea activă a tinerilor în proiect

Proiectul ”People and Planet: a Common Destiny” implementat de Consiliul Judetean Braşov  propune parteneriatul autorităților locale și organizațiilor neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe Obiectivul 13 – Acțiune Climatică, și este implementat în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2024. Obiectivul general al proiectului este promovarea dezvoltării durabile incluzive la nivel global, implicarea activă a tinerilor în mod special, dar și a cetățenilor și mobilizarea lor pentru Acțiuni climatice și atingerea ODD-urilor, prin promovarea unor stiluri de viață, comportamente și practici durabile. Proiectul este co-finanțat prin programul DEAR – Programul de educație pentru dezvoltare și de creștere a nivelului de conștientizare, inițiat de către Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here