FOTO: alba24.ro

Vineri, 25 martie, românii sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos. Conform tradiției, pentru masa de sărbătoarea Bunei Vestiri, românii cumpără pește și preparate din pește. În această zi Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin Postul Paștelui.

Atenție la proveniența peștelui

Primul criteriu de care ar fi bine să țineți cont atunci când alegeți ce peste să puneți pe masă este proveniența. Mai exact, între un peste de crescătorie și unul sălbatic este de preferat să îl alegeți pe cel crescut în natură scrie Digi24.

Peștii crescuți industrial, în crescătorii, primesc hrană a cărei origine este controversată. De aceea, specialiștii îi recomandă pe cei crescuți în mediul lor natural. Atâta timp cât hrana lor este de calitate bună, așa va fi și carnea!

Somonul sălbatic, de exemplu, are o carne roz că urmare a alimentației sale bazate pe crustacee. Cel de crescătorie însă, pentru că este hrănit cu mâncare făcută în laborator, primește suplimente care îi „colorează” carnea.

Atenție la peștii de ocean!

Din cauza poluării, carnea peștilor de ocean poate conține cantități mari de mercur. Primele care trebuie să se ferească de acest metal sunt femeile însărcinate și cele care alăptează, pentru că el poate afecta sistemul nervos al bebelușilor. Deși aproape toate speciile de peste care cresc în oceane au și mercur, cantitatea poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de fiecare specie.

Peștii mari trăiesc mult, de aceea acumulează mai mult din acest metal greu. De asemenea, carnea peștilor prădători, care au ca hrană alți pești mai mici și ei infectați cu mercur, poate atinge cote alarmante din acest metal greu. Ar fi de evitat așadar carnea de rechin, ton sau macroul mare. La polul opus se află peștii mici cum sunt sardinele, heringul sau anșoa.

Și peștii care cresc în râuri montane cu apă curată și hrană sănătoasă vin cu o mulțime de nutrienți. În această categorie intră de exemplu păstrăvul sălbatic. Cu cât apă este mai curată, cu atât peste este mai sănătos.

În ceea ce privește consumul de pește din crescătorie, trebuie să ne asigurăm că acestea respectă toate autorizațiile. În caz contrar riscăm să punem pe masă o carne plină de antibiotice, pentru că în aceste bazine se dezvoltă foarte ușor bacteriile și astfel peștii se îmbolnăvesc mult mai des.

Peștele proaspăt, congelat, cel în conservat sau afumat?

Următoarea întrebare: care e mai bun? Peștele proaspăt, congelat, cel în conservat sau afumat? Cel proaspăt își păstrează maximul de nutrienți, urmat de cel congelat.

Iar dintre un pește în conservă și unul afumat, mai sănătoasă ar putea fi prima alegere, deoarece peștele afumat vine la pachet cu o serie de compuși toxici. Iar numeroase studii leagă consumul de carne afumată de apariția cancerelor gastrice.

În plus, în urmă afumării se pierde mare parte din conținutul de acizi grași omega 3. Aceștia ajută la bună funcționare a sistemului cardio-vascular. Peștii cu un conținut ridicat de omega 3 sunt sardinele, heringul, codul sau somonul.

Nu în ultimul rând contează și felul în care este gătit peștele. Prăjirea sau afumarea distrug din nutrienți, în timp ce peștii gătiți la cuptor sau la aburi își păstrează cât mai mult din proprietăți.

Recomandări din partea ANPC

Ce trebuie să avem în vedere când mergem să cumpărăm pește sau preparate din pește pentru masa de Buna Vestire. Inspectorii ANPC atrag atenția asupra locului din care achiziționăm pește, și spun că în fiecare an, în urma controalelor, sunt descoperite foarte multe nereguli despre care consumatorii nu știu.

Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea consumatorului, ANPC vă recomandă să acordați o mai mare atenție aspectului exterior al produsului pentru a va formă o prima apreciere asupra gradului de prospețime.

Astfel, românilor li se recomandă să refuze să cumpere pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum, sau dacă aceasta este modificată sau depășită.

Nu cumpărați produse cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi.

Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie sa prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate, recomandă directorul ANPC.

Cum îți dai seama că peștele este stricat

Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătate, consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la aspectul produsului pentru a vedea cât este de proaspăt şi să nu cumpere produsul dacă are suprafaţă mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractaţi în orbite sau cu aspectu tulbure, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here