FOTO: Economedia

Bugetul Companiei CFR Călători este propus spre aprobare în ședința de Guvern de vineri, avizarea proiectului BVC pentru transportatorul feroviar de stat însemnând, practic scumpirea biletelor de tren cu 20 % de la 1 iulie. Majorarea de 20 % a fost confirmată joi de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, dar cu o nuanță, lăsând să se înțeleagă că decizia finală trebuie luată în Coaliție, la nivelul Executivului : ,,În legătură cu prețurile biletelor, ultima scumpire a fost în 2013. În bugetul CFR Călători este prevăzută majorarea cu 20% din 1 iulie. Este modul în care ei și-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet, n-a existat niciun fel de creștere din 2013 la prețul biletelor. Haideți să vedem dacă Guvernul, în înțelepciunea sa, va aproba creșterea” (n.r subliniera din citat aparține Economedia)

Reamintim că operatorul feroviar de stat a condiționat aprobarea Bugetului de majorarea prețului la biletele de tren, dar fără a avansa și un anumit procent. Ultima majorare de tarife la CFR Călători a fost în 2013, solicitarea de scumpire fiind motivată de creșterea accelerată a prețurilor la motorină și electricitate.

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea BVC CFR Călători : ,,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articol unic – Se aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.”

Curentul pentru tracțiunea locomotivelor, mai scump cu 200 % :

Totodată, în fundamentarea Proiectului de Buget, CFR Călători arată o creștere a prețurilor pentru tracțiunea electrică de peste 200 % : ,,Față de valoarea preliminată a anului 2021,  cheltuiala cu energia electrică de tracțiune, a fost fundamentată pentru anul 2022, cu o majorare substanțială de peste 200%, respectiv cu suma de 188.156 mii lei, având în vedere că Societatea Comercială “Electrificare CFR” S.A. – singurul furnizor de energie electrică pentru domeniul feroviar,  a comunicat oficial că  prețul energiei electrice  va crește în anul 2022 cu 198%, altfel spus va crește  de la 532, 99 MWH  la  1.055,46 lei/MWh.”

Vineri, Ministerul Transporturilor semnează contractul cu Alstom (Franța) pentru 20 de trenuri electrice noi, un contract care poate fi extins cu încă 17 unități.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here