Copilul din Ticușul Nou care a căzut în bazinul cu tomoxan a decedat.

  • ,,Copilul, din păcate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decedat. Elicopterul a fost întors din drum“ comunică ISU Brașov.

Un copil în vârstă de aproximativ 4 ani din Ticușul Nou s-a  înecat într-un bazinul cu tomoxan de la o fermă din localitate. Incidentul a fost anunțat la ISU Brașov luni, 4 aprilie a.c., în jurul orei 15.30. La fata locului s-au deplasat 2 echipaje SMURD, o ambulanță SAJ, dar  a fost alertat și elicopterul SMURD de la Târgu Mureș.  Copilul se afla în stop cardio respirator când au ajuns salvatorii, dar din păcate, manevrele aplicate au fost în zadar.

 Tragedie la Ungra, anul trecut

Un caz de intoxicare cu tomoxan s-a petrecut la Ungra, în mai anul trecut, când  trei copii minori, frați, au fost spălați pe cap cu acest insecticid.  Toți trei copiii au decedat, fetițele familiei Șomu  de 7,8 şi 9 ani. Tragedia s-a întâmplat sâmbătă, 29 mai 2021, când mama copilelor a luat decizia de a le scăpa de păduchi, dându-le cu tomoxan.

  • ,,Au îmbibat o cârpă cu tomoxan pe care, spune mama fetiţelor, l-a găsit în casă, şi le-a dat pe cap. Pielea fiind sensibilă s-au intoxicat. N-au mai putut fi salvate. Tot satul este în doliu.   Tot satul le îndrăgea. Mai au un băieţel de 6 ani” a explicat atunci Mircea Șchiopu, prinarul comunei Ungra.

Tomoxan, un insecticid periculos

Tomoxanul este un insecticid, vândut sub mai multe denumiri comerciale, care se folosește doar de către personal autorizat și doar în doze foarte diluate. El este utilizat pentru tratarea paraziților externi (căpușe, păduchi etc.) la câini, pisici, oi și cai.

  • Chiar şi la o concentraţie uzuală de 0,025% (un litru la 400 de litri de apă), tot este foarte periculos, trebuie folosit echipament de protecţie. În stare pură, este realmente mortal. Se absoarbe rapid prin piele şi opreşte toate organele, toţi muşchii. Ucide, pur şi simplu. Și la animalele domestic, care ajung pentru consumul uman, după tratament, trebuie o pauză de cel puţin 90 de zile înainte de sacrificare”, spun medicii veterinari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here