Scandalul de la gala Oscarurilor 2022 pare cã îl va cost scump pe Will Smith. Incidentul s-a petrecut chiar înainte ca Smith sã câºtige Oscarul pentru cel mai bun actor, când Rock a urcat pe scenã pentru a prezenta premiul pentru cel mai bun documentar. Comediantul a fãcut o glumã despre capul ras al lui Pinkett Smith, care suferã de alopecie – o boalã care provoacã o cãdere semnificativã a pãrului, despre care ea a dezvãluit cã suferã în urmã cu câþiva ani. Atunci, Will Smith a urcat pe scenã ºi l-a pãlmuit pe Chris Rock.

Will Smith, sancționat

Organizatorii galei premiilor Oscar 2022 i-au cerut lui Will Smith sã plece din salã, dupã ce l-a lovit pe Chris Rock, dar actorul a refuzat, spune Academia americanã de film, citatã de BBC. „Dl Smith a fost rugat sã plece de la ceremonie ºi a refuzat, dar recunoaºtem, de asemenea, cã am fi putut gestiona situaþia altfel”, aratã Academia americanã de film într-un comunicat. Aceasta a anunþat cã „a iniþiat proceduri disciplinare împotriva domnului Smith pentru încãlcarea Standardelor de conduitã ale Academiei”. Este vorba despre contact fizic inadecvat, comportament abuziv sau ameninþãtor ºi compromiterea integritãþii Academiei, se aratã în comunicat. Academia a spus cã mãsurile împotriva lui Smith ar putea fi luate la urmãtoarea ºedinþã a consiliului de administraþie din 18 aprilie ºi pot include „suspendarea, expulzarea sau alte sancþiuni”, potrivit comunicatului. Organizatorii galei Oscar 2002 i-au prezentat de asemenea scuze lui Rock, precum ºi nominalizaþilor la premii, invitaþilor ºi telespectatorilor.

Reacția lui Chris Rock

În prima sa reacție, Chris Rock a spus cã „încã proceseazã” incidentul de la gala premiilor Oscar 2022. „Cum a fost weekendul vostru?”, a întrebat el în glumã publicul prezent la un spectacol de stand-up din Boston, la scurt dupã ceremonia de decernare a Oscarurilor. „Încã procesez ceea ce s-a întâmplat, așa cã la un moment dat voi vorbi despre asta. Va fi serios. Va fi amuzant”, a adãugat el.

Smith i-a cerut public iertare lui Rock

„Vreau sã îmi cer scuze public, Chris. Violenþa în toate formele ei este nocivã ºi distructivã”, a scis Will Smith, într-un mesaj postat pe Instagram. „Comportamentul meu la decernarea Premiilor Academiei de asearã a fost inacceptabil ºi de neiertat. Glumele pe seama mea sunt parte a meseriei, dar o glumã despre afecþiunea de care suferã soþia mea a fost prea mult pentru mine ºi am reacþionat emoþional”, a continuat Will Smith. De asemenea, actorul ºi-a cerut scuze Academiei americane de Film ºi familiei Williams. „Regret profund cã acest comportament al meu a pãtat ceea ce a fost o searã de altfel superbã pentru noi toþi”, a scris el. La rândul ei, Jada Pinkett Smith a rupt tãcerea în privinþa incidentului. „Este un anotimp al vindecãrii ºi eu sunt pregãtitã pentru el”, a scris Pinkett Smith pe Instagram.

Anchetã privind incidentul

Conducerea Academiei Americane de Film afirmã într-o nouã scrisoare trimisã membrilor ei cã este „supãratã ºi indignatã” pe actorul Will Smith dupã ce acesta l-a pãlmuit pe Chris Rock, chiar înainte de a câºtiga primul premiu Oscar din cariera sa, relateazã Insider. „Transmisiunea de duminicã (27 martie 2022 – n.r.) a celei de-a 94-a ediþii a Premiilor Oscar trebuia sã fie o celebrare despre numeroºii indivizi din comunitatea noastrã care au fãcut o treabã incredibilã anul trecut. Suntem supãraþi ºi indignaþi cã acele momente au fost umbrite de comportamentul inacceptabil ºi dãunãtor afiºat pe scenã de unul dintre nominalizaþi”, afirmã scrisoarea obþinutã de jurnaliºtii de la revista Variety. „Pentru a fi cât se poate de clari, condamnãm acþiunile domnului Smith care au avut loc duminicã noaptea”, a reiterat Academia Americanã de Film dupã ce luni a anunþat cã deschide o anchetã privind incidentul.

Will Smith va afla dacã rãmâne fãrã Oscar

În noua scrisoare semnatã de preºedintele ºi CEO-ul Academiei Americane de Film, aceºtia afirmã cã „dupã cum este subliniat în regulamentele noastre, Consiliul de Guvernanþi ai Academiei va stabili acum acþiunile potrivite în legãturã cu domnul Smith”. Academia explicã de asemenea cã, în concordanþã cu legile statului California privind organizaþiile non-profit ºi propriile Standarde de Conduitã, o decizie va fi luatã dupã urmarea unui proces oficial „care va dura câteva sãptãmâni”. Scrisoarea mai afirmã însã cã liderii Academiei Americane de Film se vor întruni ºi mai devreme pentru a stabili imediat cursul de urmat. Analiºtii sunt însã de pãrere cã este puþin probabil ca o acþiune atât de drasticã precum retragerea premiului Oscar, o mãsurã fãrã precedent în istoria de aproape 100 de ani a Academiei, va fi luatã atât de rapid.

Smith a câștigat primul sãu premiu Oscar în 2022

Actorul american a cãrui carierã a decolat dupã rolul sãu din The Fresh Prince of Bel-Air, unul dintre cele mai populare seriale din Statele Unite la începutul anilor ’90, a apãrut de-a lungul anilor în numeroase filme populare precum Bad Boys (1995), Men in Black (1997) ºi sequel-urile acestora, Independence Day (1996), Enemy of the State (1998), Ali (2001), I, Robot (2004), Hitch (2005) ºi I Am Legend (2007). Însã el a câºtigat primul sãu premiu Oscar anul acesta pentru interpretarea tatãlui surorilor Serena ºi Venus Williams în filmul King Richard. Actorul în vârstã de 53 de ani a relatat într-un interviu acordat în luna noiembrie a anului trecut cã a petrecut cele mai „îngrozitoare” ore din viaþa sa alãturi de cele douã campioane ale tenisului, unele din cele mai de succes jucãtoare din istoria sportului alb. Will Smith a povestit cã acestea au cerut sã vadã filmul înainte de a fi lansat în cinematografe pentru a decide dacã vor ca numele lor sã fie asociat cu el. Discutând despre ziua în care le-a arãtat în avanpremierã filmul, el a spus: „au fost cele mai groaznice douã ore din viaþa mea, ele erau vraiºte ºi în lacrimi, dar l-au iubit”. Rolul lui Richard Williams i-a adus lui Smith ºi un premiu BAFTA, cel mai prestigios premiu al Academiei Britanice de Film ºi un premiu Golden Globe decernat de Hollywood Foreign Press Association. Anterior el a mai fost nominalizat pentru premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal dupã interpretãrile din Ali, un film biografic despre legendarul boxer Muhammad Ali, ºi The Pursuit of Happyness, despre un tatã singur care încearcã sã îi ofere fiului sãu ºansa la o viaþã bunã.

Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor

Will Smith a decis sã demisioneze din Academia Oscarurilor dupã ce l-a pãlmuit pe prezentatorul Chris Rock în mijlocul ceremoniei de premiere, a anunþat actorul într-un comunicat de presã, potrivit AFP. „Lista celor pe care i-am rãnit este lungã ºi îi include pe Chris, familia lui, mulþi dintre prietenii mei dragi ºi cei apropiaþi, toþi cei care au fost în public sau acasã”, a scris Will Smith în acest text difuzat de revista Variety. „Demisionez din calitatea de membru al Academiei de Arte ºi ªtiinþe Cinematografice ºi voi accepta orice consecinþe pe care Consiliul de Administraþie le considerã potrivite”, a spus actorul în vârstã de 53 de ani. Poliþia era pregãtitã sã îl aresteze pe Will Smith dupã ce actorul l-a pãlmuit pe comediantul Chris Rock pe scena premiilor Oscar, a afirmat producãtorul ceremoniei. Producãtorul Will Packer a fost prezent alãturi de Chris Rock când poliþia a venit sã vorbeascã cu el dupã incident. „Noi suntem pregãtiþi sã îl luãm chiar acum, puteþi depune plângere, îl putem aresta“, i-au spus aceºtia comediantului, a declarat Will Packer pentru televiziunea ABC. Will Smith, în vârstã de 53 de ani, premiat la scurt timp dupã incident cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rolul din „King Richard“, ºi-a cerut scuze public de atunci faþã de Rock ºi Academia Oscarurilor. Aceasta din urmã a iniþiat o procedurã disciplinarã împotriva lui ºi trebuie sã se reuneascã pe 18 aprilie pentru a decide asupra unor eventuale sancþiuni.

Conspirații

Conspiraționiștii au zis din start cã palma a fost regizatã ºi gânditã sã distragã atenþia lumii de la „adevãratele orori” sãvârºite de actorii de la Hollywood, cum ar fi traficul de minori ºi faptul cã le beau sângele. Când Will Smith a urcat pe scena premiilor Oscar  ºi l-a plesnit pe comediantul Chris Rock, restul lumii a început sã posteze pe internet despre incident, iar conspiraþioniºtii ºi-au activat grupurile ca sã-ºi dea seama ce s-a întâmplat „cu adevãrat”. ªi nu a durat mult pânã când au venit cu cele mai bizare teorii. Primul a fost Max Blumenthal, un jurnalist care a apãrat frecvent Rusia ºi a declarat recent cã atacul asupra teatrului din Mariupol a fost de fapt o operaþiune condusã de Batalionul Azov al Ucrainei. Blumenthal a reuºit sã combine scandalul de la Oscaruri cu rãzboiul în desfãºurare din Ucraina. „Exact la þanc pentru valul de videoclipuri cu atrocitãþile lui Azov”, a scris Blumenthal pe Twitter despre o memã postatã de un alt utilizator care susþinea cã palma lui Will Smith va distrage atenþia oamenilor de la ce se întâmplã în Ucraina. Dar nebunia nu s-a oprit acolo. Pe canalele QAnon, unde adepþii deja vãd Hollywoodul ca pe o hazna de pedofili care beau sângele copiilor, incidentul a fost imediat respins ca un fals – ca sã distragã lumea de la adevãratele orori ale traficului cu minori în care sunt implicaþi toþi actorii de la Hollywood (cu excepþia lui Jim Caviezel). „Distragere… urmeazã sã aparã ceva mare”, a scris un utilizator de Telegram într-un canal QAnon popular. Ca sã demonstreze cã totul ar fi fost o fãcãturã, comentatorii au arãtat cã Smith de fapt a râs iniþial la gluma lui Rock ºi cã Rock a pãrut cã s-a pregãtit pentru palmã, ca ºi cum se aºtepta sã o primeascã. Bineînþeles cã au subliniat ºi cã Smith l-a jucat în trecut pe Muhammed Ali ºi cã dacã palma ar fi fost realã, Rock n-ar mai fi rãmas în picioare. Afirmaþiile cã totul a fost o fãcãturã au fost respinse când Smith a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din King Richard ºi ºi-a cerut scuze public pentru comportamentul sãu. Dar scuzele n-au potolit dorinþa conspiraþioniºtilor de a scoate la ivealã „adevãrul” despre incident, iar unii au susþinut cã palma a fost regizatã ca sã creascã ratingul premiilor Oscar. „Înscenatã… ca sã creascã ratingurile ºi sã provoace pe toatã lumea sã vorbeascã despre Will Smith ºi Chris Rock la Hollywood ºi sã nu mai vorbeascã despre Preºedintele Trump”, a scris pe Telegram un membru al unui canal major QAnon. Unii au crezut cã toatã ceremonia ºi palma au fost o modalitate de a comunica un mesaj secret. „Folosesc aceste spectacole live ca sã comunice”, a scris un utilizator al forumului QAnon Great Awakenings. „Se poate sã fi fost un mesaj transmis unor agenþi ca sã treacã la planul B”. Alþii au mers chiar mai departe ºi au spus cã, deºi palma nu a fost falsã, ãla nu era adevãratul Will Smith. „Nu e un incident fals, dar clar e vorba de o clonã, pentru cã Will Smith e mort”, a scris un membru pe un grup de Telegram care are legãturã cu cultul JFK-QAnon din Dallas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here