În Primăria Făgăraş cel mai mare salariu de bază ajunge la aproape 3000 euro, dar nu este leafă mai mică de 3000 lei, vorbim  de muncitori necalificaţi. Dar dacă privim lista salarială de la Spitalul din Făgăraş, aici se plătesc şi venituri de 6000 euro/persoană. Adunând însă sporurile, compensaţiile sau indemnizaţiile acordate,  veniturile funcţionarilor publici sunt cu mult peste cele din mediul privat, unde cele mai multe sunt la nivelul salariului minim pe economie. Cât despre performanţă, raportul este invers. În mediul privat performanţa şi profesionalismul sunt criterii de bază la angajare şi la salarizare, pe când la bugetari criteriile ţin de ,,interese, pile, relaţii, nepotisme“, rareori de profesionalism. Dacă în mediul privat evaluarea indicatorilor de performanţă se face pe bune, în sistemul public, funcţionarii se evaluează între ei.  Cu astfel de lefuri, nu este de mirare că primarul a vrut ca taxa de salubritate să se majoreze periodic, ajungându-se la 19 lei/persoană/lună, un atac direct la buzunarul făgărăşeanului sărăcit. Bugetul local  format din taxele şi impozitele plătite de făgărăşeni (venituri proprii la bugetul local) este   la dispoziţia primarului, care îl distribuie după bunul plac, situaţie demonstrată prin achiziţiile Primăriei Făgăraş din ultimii ani.

Cetăţenii primesc doar informaţiile pe care le vrea primarul

Făgărăşenii şi-ar dori să vadă negru pe alb cu cât pleacă acasă lunar funcţionarii publici şi ce sporuri primesc pentru munca depusă. Astfel de informaţii clare nu sunt puse la dispoziţia cetăţenilor pe site-ul Primăriei  Făgăraş, fiind publicate  doar salariile de bază şi câteva ,,note“. Cu toate că Legea 153/2017 cu completările ulterioare impune ,,Transparenţa veniturilor salariale“, ceea ce înseamnă, conform Art 33, alin (1) ,,Toate autorităţile şi instituţiile publice  vor publica   la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele:, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor“. Listele publicate trebuie să conţină: salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz;  tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora,  valoarea anuală a voucherelor de vacanţă  şi baza legală a acordării acestora, valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană, orice alte drepturi în bani şi/sau în natură,   şi baza legală a acordării acestora. Încă odată se dovedeşte că la Primăria Făgăraş aplicarea legislaţiei este opţională. Pe site-ul instituţiei a fost publicată lista cu salariile de bază ale angajaţilor, fără să fie completată cu sporuri, compensaţii sau alte adaosuri aşa cum impune Legea 153/2017.  ,,Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cauză şi se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 lei.  Inspecţia Muncii are competenţa de a constata şi sancţiona contravenţia“ mai stipulează aceeaşi lege. Conform art 7, lit m, ,,venitul salarial al personalului din sectorul bugetar cuprinde salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut, gradaţiile, soldele de comandă/salariile de comandă, indemnizaţiile de încadrare, indemnizaţiile lunare şi, după caz, compensaţiile, indemnizaţiile, sporurile, majorările, adaosurile, primele şi premiile, precum şi alte drepturi în bani şi/sau în natură, corespunzătoare fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar“.

Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dă în vileag sporurile bugetarilor

În şedinţa odinară din 27 ianuarie 2022 a CL Făgăraş când s-a aprobat proiectul HCL privind salarizarea din administraţia publică locală, unii consilieri locali au cerut explicaţii în privinţa sporurilor şi compensaţiilor acordate funcţionarilor publici, insistând asupra ,,sporuri salariale în natură“. Nici primarul şi nici directorul economic n-au răspuns întrebărilor consilierilor locali. Fostul ministru al Muncii, Violeta Aşexandru, a dat în vileag sporurile bugetarilor, publicând un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Aceasta spune cã a identificat   şapte domenii  şi peste 50 de tipuri de sporuri, ,,de la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihicã, pânã la munca în ture şi spor de consemn la domiciliu, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru pãstrarea confidenţialitãţii.  Și dacã eşti nominalizat în proiecte din fonduri europene   primeşti o majorare a salariului de pânã la 50%. Personalul bugetar beneficiazã şi de indemnizaţie de hranã (347 lei/lunã) şi, desigur, de vouchere de vacanţã„.   Fostul Ministru al Muncii a propus  stabilirea unor indicatori de performanţã în administraţie . ,,Astãzi este invers: mai întâi banii (aici de urmãrit cumulul de sporuri!) iar discuţia despre performanţã se amânã veşnic. Rezistenţa este imensã. Nu cred cã un om din sistemul privat îşi doreşte o administraţie populatã de funcţionari nepregãtiţi, ba dimpotrivã.  Avem, în schimb, experienţe zilnice când intrãm în contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toţi angajaţii, desigur!) cãruia îi tot cresc veniturile din taxele şi impozitele şi, pânã la urmã, din munca celor activând în mediul privat. Când descoperi câte privilegii au funcţionarii/cei plãtiţi din bani publici (privilegii obţinute, în mod intenţionat, cu toatã discreţia/lipsa de transparenţã), fãrã sã livreze performanţã, fãrã sã vezi o administraţie având respect pentru contribuabil – atunci chiar deranjeazã! Acordarea de sporuri tuturor angajaţilor nu face decât sã adânceascã lipsa de performanţã.  În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii  care sã ia în calcul opinia ,,clienţilor”, nu sã se evalueze colegii între ei, ca sã iasã totul perfect”, a explicat Violeta Alexandru.

Ce sporuri, compensaţii şi prime se acordă la Primăria Făgăraş

  •   Angajaţii din Primăria Făgăraş care lucrează la întocmirea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile sunt motivaţi cu un spor de cel mult 50% din salariul de bază indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicaţi. Persoanele care beneficiază de această majorare, dar şi sumele aferente sunt stabilite de primar.
  •  Angajaţii din primărie beneficiază de indemnizaţii de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară. Prin urmare, suma de 347 lei se adaugă lunar la leafa angajaţilor din primărie cu excepţia funcţiilor de demnitate publică şi a funcţiei publice de secretar general.
  •   Angajaţii din primărie care deţin certificate de handicap primesc la leafă un spor de 15% din salariul de bază.
  •   Personalul beneficiază de voucherele de vacanţă, se acorda anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2026, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat
  •   Aşa cum arată prevederea legală, indemnizaţiile, sporurile, compensaţiile, primele acordate angajaţilor din administraţia publică locală  trebuie limitată de primar la maxim 30% din suma salariilor de bază plătite din banii publici.
  •   Personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10%
  •   Indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor  de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară
  •   Pentru timpul efectiv lucrat la locurile de muncă, se acordă un spor de 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare
  •  Personalul care lucrează în zilele de repaus săptămânal beneficiază de un spor la salariu de 30% din media zilnică a zilelor

U Bugetarii mai primesc spor pentru munca de noapte de 25%, muncă suplimentară, 75%, condiţii de muncă periculoasă sau grea, 15%, prime şi premii, dar bugetul acestora nu poate depăşi 5% din bugetul de salarii, indemnizaţii de vacanţă, însemnând un salariu minim pe economie. Nu ştim care dintre aceste  adaosuri se plătesc la UAT Făgăraş.

  Indemnizaţiile aleşilor locali

  •   Primarul are o indemnizaţie lunară de 13.520 lei, mai mare cu 1.170 de lei (aproape un salariu minim net)  faţă de anul trecut când indemnizaţia era de 12.350  lei/lună.
  •    Viceprimarul este remunerat cu 11.420 lei lunar, În anul 2021 indemnizaţia viceprimarului a fost 10.450 lei, o majorare cu 970 lei/luna.
  •   Consilierii locali primesc o indemnizaţie lunară de 1.352 lei, însemnând 10% din indemnizaţia primarului.

Salariile Aparatului de specialitate al primarului, Evidenţa Persoanei şi DAS

  •   secretar: 11.440 lei lunar
  • arhitectul şef: 10.607 lei lunar, faţă de 9.984 lei anul trecut
  • directorii executivi ( economic, ADP): 9.567 lei faţă de  8.994 lei lunar anul trecut
  •  sefi de serviciu: 8.735 lei lunar
  • şefi de birou: 8.111 lei lunar

Un administrator public bine plătit

A fost zarvă mare în şedinţele CL Făgăraş când primarul a vrut să angajeze un administrator public, deşi municipiul nu avea viceprimar după un an de la alegerile locale.  La prima încercare consilierii locali i-au respins justificat proiectul, dar ulterior, o majoritate formată în jurul edilului a votat acest post pentru Mija Lucian, un apropiat şi susţinător înfocat al primarului. Leafa administratorului public este stabilită tot de primar. Și cum a ţinut cu orice preţ să-l angajeze i-a stabilit şi leafa la o valoare maximă, primarul fiind darnic pe banii făgărăşenilor. Administratorul public este plătit cu 11.440 lei lunar. Nici până în prezent nu au fost făcute publice atribuţiile viceprimarului şi ale administratorului public, acestea fiind delegate de primar.

 Funcţionari cu funcţii de execuţie

Vom plublica valorile minime şi cele maxime, acestea oscilând în funcţie de gradaţie/vechime, studii, etc

  •  auditor: de la 6.340 lei la 7.894 lei lunar
  • consilier juridic, consilier, inspector protecţie civilă: de la 4.000 lei la 7.508  lei
  • referent, inspector protecţie civilă: de la 3.680 lei la 4.582 lei, respectiv de la 5.170 lei la 6.438 lei/ lună.
  • consilier, consilier juridic: De la 4.000 lei la 6.855 lei lunar
  • Referent cu studii medii: de la 3.500 lei la 4.699 lei lunar
  • Administrator cu studii medii: 4.782 lei lunar
  • Casier, magaziner: studii medii: 4.470 lei lunar
  • portar, paznic, îngrijitor: de la 3.500 lei la 4.358 lei lunar.
  • Muncitor calificat: de la 3.500 lei la 4.782 lei lunar
  • Muncitor necalificat: de la 3.500 lei la 4.358 lei lunar.
  • Asistent social: de la 4.398 lei la 5.476 lei lunar.
  • Mediator sanitar, studii medii: 3.398 lei la 4.231 lei lunar
  • Asistenţi personali: de la 2.550 lei la 2.954 lei lunar.

Biblioteca Municipală Făgăraş

  •  Bibliotecar: de la 2.871 lei la 4.627 lei lunar
  •  referent: de la 3.536 lei la 4.403 lei lunar
  •  Îngrijitor, studii gimnaziale şi medii: de la 3000 lei la 3.736 lei lunar

Muzeul Țării Făgăraşului  

  • Manager: 7.056 lei lunar
  •  şef serviciu contabilitate: 6.160 lei lunar
  • şef secţie conservare restaurare: 6.160 lei lunar
  • consilier resurse umane: de la 4.126 lei la 5.137 lei lunar
  • referent, studii medii: de la 2.825 lei la 3.706 lei lunar
  •  muncitor 2.879 lei la 3.822 lei lunar
  • vânzător bilete, casier, studii gimnaziale, medii:  de la 2.825 lei la 3.442 lei lunar
  • îngrijitor: de la 1.425 lei la 2.932 lei lunar
  •  muzeograf, restaurator, conservator, istoric, curator, educator muzeal: de la 4.365 lei la 5.435 lei lunar.
  • Cercetător ştiinţific: de la 3.18 lei la 7.429 lei lunar
  • documentarist principal: de la 3.903 lei la 4.860 lei lunar
  • Trezorier, gestionar, custode, fotograf, documentarist- studii medii: de la 2.755 lei la 3.709 lei lunar

Se adaugă acestor salarii de bază sporul  de 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare.  Personalul care lucrează în zilele de repaus săptămânal beneficiază de un spor la salariu de 30% din media zilnică a zilelor lucrătoare, iar pentru perssoanele care deţin titlul ştiinţific de doctor   beneficiază de o indemnizaţie lunară in cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară. Personalul beneficiază de indemnizaţie de hrană în cuantum de 347 lei/ lună, de vouchere de vacanţă în valoare de 1450 lei pentru o perioadă lucrată de un an.

Casa de Cultură

  •  manager: 5.888 lei
  • referent: de la 3.113 lei la 4.164 lei lunar
  • referent, studii medii: de la 2.914 lei la 3.726 lei
  • consilier, referent de specialitate: de la 3.307 lei la 4.411 lei lunar
  • economist: de la 3.355 lei la 4.475 lei
  • referent, studii medii, la contabilitate: de la 2.914 lei la 3.824 lei lunar
  • îngrijitor: de la 2.425 lei la 3.560 lei lunar
  •  muncitor calificat: de la 2.783 lei la  3040 lei

Transport Public Local

  • şef serviciu: 6.886 lei
  •  consilier, consilier juridic: de la 4.004 lei la 4.986 lei lunar
  •  referent, şofer, muncitor calificat: de la 3388 lei la 4.219 lei
  •  dispecer, casier, controlor bilete: de la 3.300 lei la 4.109 lei
  • îngrijitor: de la 2.596 lei la 3.233 lei

Serviciul de termie

  •  director general: 6.886 lei
  • Contabil şef, inginer şef: 6.110 lei
  • consilier juridic, inginer, economist contabil: de la 4.004 lei la 4.986 lei.
  • dispecer, fochist, electrician, lăcătuş mecanic, mecanic auto, electromecanic: de la 3.388 lei la 4.109 lei lunar
  •  casier, gestionar, secretar relaţii cu publicul, magaziner: studii medii: de la 3.300 lei la 4.109 lei
  •  muncitor necalificat: de la 2300 la 2.777 lei lunar.

Pază, protecţie, ordine publică, servicii care golesc bugetul local

Făgărăşenii ar trebui să se simtă în siguranţă în orice moment din zi şi din noapte şi în orice zonă a municipiului. De la bugetul local se cheltuiesc sume de bani considerabile   pentru pază şi protecţie. Avem poliţişti locali cu lefuri de peste 4.500 de lei angajaţi într-o structură similară Poliţiei Municipale şi cu atribuţii în acest sens. Contractele primăriei cu o firmă de pază golesc şi ele bugetul local. Primăria Făgăraş a ,,evaporat“  din bugetul municipiului, în 3 ani,   2,4 milioane de lei, aproape o jumătate de million de euro pentru plata servicilor de pază. Primarul a încredinţat aceste servicii firmei Royall Security  în anii 2018, 20129 şi 2020, dar a continuat  în 2021 şi 2022, dar cu sume majorate. Tot ce este legat de pază, protecţie, dotare cu sisteme de alarmă, etc. este încredinţat firmelor administrate de Alexiei Tronciu.  Este de notorietate în urbe legătura strânsă între Tronciu şi edilul de la Făgăraş. La fel de cunoscută este însă şi situaţia acestuia în raport cu legea.   Cum spun unii localnici, s-a pus ,,lupul paznic la oi”, întrucât acesta a fost condamnat la 1,7 ani de închisoare  cu suspendare pentru înşelăciune şi fals.  Cu toate acestea, o statistică arată că la nivelul judeţului Braşov, Făgăraşul ocupă locul 2 la infracţionalitate după Braşov.

Salarii la Poliţia Locală Făgăraş

  •   Director executiv: 9.567 lei lunar cu 623 lei mai mare decât anul trecut.  Funcţia este ocupată de un braşovean, navetist, pensionat din rândul SRI.
  • Director adjunct executiv: 9.359 lei lunar
  • consilier, consilier juridic, poliţist local: de la 4.350 lei la 6.662 lei lunar.
  • Poliţist local, studii medii: de la 3.020 lei la 5.205 lei lunar.
  • Paznic: de la 3.520 lei la 4.383 lei lunar.

Personalul din cadrul Politiei Locale beneficiază de norma de hrană, plafon caloric de 5010 calorii/zi calendaristică în cuantum de 32 lei/zi, sumă neimpozabilă. Cei care lucrează în schimburi, primesc şi o normă de hrană suplimentară, plafon caloric de 660 calorii/zi, în cuantum de 5 lei/zi lucrătoare, sumă neimpozabilă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here