Dinții strâmbi nu reprezintă o boala ci o abatere de la ceea ce este normal în poziţionatea dinţiilor. Aceste probleme se pot rezolva atât în copilarie cât şi la vârsta adultă datorită tehnologiilor de care dispune ortodonţia modernă. Animaliile pot fi ereditare sau dobândite. Cauzele ereditare sunt transmise de-a lungul generaţiilor (dinţi prea mici, dinţi mai laţi, dinţi mai mulţi sau mai puţini decât normal, creştere sau deficit în creşterea anumitor segmente faciale). Cauzele anomaliilor funcţionale pot fi respiarţia orala şi deglutiţia infantilă care pot afecta dezvoltarea normala a aparatului masticator.

Clasificarea anomaliilor

  •   compresia de maxilar: apare la copii cu probleme în sfera ORL, au tegumente palide, nările înguste şi tonus scăzut, stau cu gura întredeschisă find vizibili incisivi superiori înapoia buzei inferioare. Este o cauza frecventă a paradentozei şi a sindromului de apnee obstructivă la pacientul adult.
  •  ocluzia inversa: este ereditară ca urmare a creşterii mandibulei şi dezvoltării insuficiente a maxilarului. Are consecinte masticatorii, fonetice, parodonţiului la vârsta adultă.
  •   ocluzia adâncă: frontalii superiori acoperă pe cei inferiori mai mult de jumătate şi pot avea contact cu gingia
  •   ocluzia deschisă: dinţii frontali superiori şi inferiori nu se ating în momentul muşcăturii. Cauza este suptul degetului, dinţii posteriori fiind suprasolicitaţi.
  •  înghesuirea dentară: apare datorită dinţiilor prea mari sau oasele maxilarelor sunt insuficient dezvoltate. Determină contacte incorecte între dinţi, igienizare defectuoasă, carii.
  •  spaţierea dentară: moştenirea unor dinţii mai mici decât normal sau apar dinţi mai puţini pe arcade pentru că nu au existat germeni.
  •   deviatia de la linia mediană: spaţiile dintre incisivii inferiori şi superiori trebuie să corespundă iar amandouă să corespundă cu linia mediană a feţei, apare aspectul de gura strâmbă.
  •   latero-deviaţia mandibulei: determină asimetria feţei

În concluzie putem spune că în ajutorul acestor anomalii prin tratamentele ortodontice  se pot îmbunătăţii atât funcţiile cât şi aspectul dinţiilor şi al feţei. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here