Ciprian Mesaroș din Făgăraș, bărbatul care s-a luptat cu ursul pentru a salva o fetiță de 5 ani în  cartierul Câmpului din Făgăraș,  a învins în instanță Ministerul Mediului. Deși procesul a durat mai bine de 3 ani, făgărășeanul a avut câștig de cauză și a primit despăgubirile cerute.

  • ,,S-a încheiat procesul și sentința dată de judecători a fost de partea mea. Ministerul Mediului a și plătit despăgubirile cerute, daune morale de 10.000 euro și daune materiale pentru perioada în care nu am putut lucra din cauza rănilor provocate de urs, vreo 5.000 euro. Am dat în judecată doar Ministerul Mediului pentru că am considerat că este singurul vinovat de atacul ursului în oraș. M-am refăcut greu, dar acum sunt bine“ a spus Ciprian Mesaroș, victima ursului care a atacat în fața scării unui bloc din cartierul Câmpului din Făgăraș, în octombrie 2017.

Tribunalul Brașov i-a dat câștig de cauză lui Mesaroș

  • ,,Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Mesaroş Ciprian Nicolae în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, reprezentat legal de ministru şi, în consecinţă: Obligă pârâtul să achite reclamantului suma de 2756, 24 lei, precum şi suma de 4918, 80 Euro, respectiv echivalentul în lei al acestei sume la data efectuării plăţii, cu titlu de daune materiale. Obligă pârâtul să plătească reclamatului suma de 10.000 Euro, respectiv echivalentul în lei al acestei sume la data efectuării plăţii, cu titlu de daune morale. Respinge restul pretenţiilor formulate de reclamant în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului. Obligă pârâtul Ministerul Mediului să achite reclamantului suma de 1.375 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru.   Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi înregistrată la Tribunalul Braşov. Pronunţat azi, 4.03.2019 , prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
    Document: Hotarâre  52/2019  04.03.2019“ se arată în sentința Tribunalului Brașov. Deși Ministerul Mediului a depus apel, acesta a fost respins de judecătorii Curții de Apel Brașov, care au menținut decizia Tribunalului Brașov.
  • ,, Solutia pe scurt: Respinge cererea de apel formulată de către apelantul pârât Ministerul Mediului, în contradictoriu cu intimatul reclamant Mesaroş Ciprian Nicolae şi intimatul pârât Ministerul Apelor şi Pădurilor, împotriva Sentinţei civile nr.52/S/04.03.2019 a Tribunalului Braşov – secţia I civilă, pe care o păstrează. Obligă apelantul la plata către intimatul reclamant Mesaroş Ciprian Nicolae a sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată în data de 24.09.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  1208/2019  24.09.2019“.  Procesul a continuat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a păstrat aceeași decizie, în favoarea victimei ursului.

Proces nefinalizat

Nu același lucru putem spune despre cele două fetițe, victime ale ursului. Procesul demarat de părinții lor încă nu s-a finalizat și a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

  • ,,L-am sfătuit pe Ciprian Mesaroș să se îndrepte spre Ministerul Mediului și a câștigat procesul. Familia fetițelor însă a ales altă cale și a cheemat în judecată mai multe instituții publice, iar procesul încă nu s-a terminat din câte știu eu“ a declarat Sorin Șuler, directorul executive  al AVPS Făgăraș.

Familia Lazăr s-a îndreptat împotriva   Ministerul Mediului, AVPS Brașov, Primăria Făgăraș și Ocolul Silvic Făgăraș.   Dosarul nr. 205/62 a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Braşov,  în data de 18 ianuarie 2018. După un an, instanţa a respins acţiunea   prin Hotărârea 286/28.12.2018 şi a impus familiei Lazăr să plătească Municipiului suma de 17.850 lei.  A fost şocantă pentru familia Lazăr decizia instanţei, dar procesul a continuat. Victimele au depus apel la Curtea de Apel Braşov la data de 15 februarie 2019, decizia instanţei fiind emisă prin Hotărârea 617/13 mai 2019.

  • ,,Admite în parte apelul declarat de reclamantele Lazăr Diana Ioana  şi  Lazăr Denisa Maria prin Lazăr Maria şi Lazăr Ioan Ciprian împotriva sentinţei civile nr.286/S/28.12.2018 pronunţate de Tribunalul Braşov –secţia I civilă, pe care o schimbă în parte în sensul că: Admite în parte acţiunea formulată de reclamantele Lazăr Diana Ioana prin Lazăr Maria şi Lazăr Ioan Ciprian, Lazăr Denisa Maria prin Lazăr Maria şi Lazăr Ioan Ciprian în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Mediului şi Municipiul Făgăraş prin primar şi în consecinţă: Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei Lazăr Diana Ioana suma de 75.000 lei daune morale şi reclamantei Lazăr Denisa Maria suma de 20.000 lei daune morale. Obligă pârâţii să plătească reclamantelor suma de 7.100 lei cheltuieli de judecată la fond şi în apel şi să plătească către stat suma de 4.502,5 lei taxa de timbru, celelalte cheltuieli privind taxa de timbru rămân în sarcina statului.  Pronunţată în condiţiile art. 396 alin.2 C.pr.civ. azi 13.05.2019”.

Prin  Hotărârea 322/23.03.2021, instanţa reduce la 7000 lei plata cheltuielilor de judecată ale familiei Lazăr pentru Municipiul Făgăraş. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  la data de 10 mai 2021, având ca obiect ,,acţiune în răspundere delictuală”, pârâţi fiind Ministerul Mediului prin reprezentant legal, ministrul Barna Tanczos, AJVPS Braşov, Regia Naţională a Pădurilor prin Ocolul Silvic Făgăraş şi Primăria Făgăraş prin primar.  Primăria Făgăraş a angajat un avocat,  Gheorghe Cristina, pentru un onorariu de 7500 lei plus TVA.

  Ministrul Mediului aduce acuzaţii primarului din Făgăraş 

,,Atacul animalului sălbatic nu s-a realizat pe un fond cinegetic, ci în Municipiul Făgăraş în timp ce Lazăr Diana Ioana şi Lazăr Denisa Maria se deplasau de la domiciliul lor spre şcoala unde învăţau, în jurul orelor 7.30 dimineaţa. Atâta timp cât atacul nu a avut loc într-un areal pe care ministerul să-l gestioneze, să-l controleze şi să-l administreze nu i se poate impune achitarea prejudiciului suferit în urma atacului. Municipiul Făgăraş avea obligaţia să impiedice accesul animalelor pe raza localităţii. Primarul, prin aparatul administrativ pe care-l conduce, are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura, pe raza unităţii administrative teritoriale, siguranţa cetăţenilor şi a gestiona situaţiile de urgenţă.   Iar un urs se plimbă nestinghrit prin oraşul Făgăraş, în căutare de hrană, administraţia locală nefăcând nimic pentru a îndepărta pericolul, animalul, şi atacă doi locuitori. UAT Făgăraş nu dispune nicio măsură pentru alungarea ursului de pe raza comunităţii“ a susținut  ministrul Mediului la proces.  Totuşi Ministerul a achitat surorilor, victime ale ursului, suma de 51.050 lei reprezentând jumătate din debitul stabilit prin Decizia civilă nr. 617/Ap/13 mai 2019 pronunţată de Curtea de Apel Braşov.

Filmul tragediei din Câmpului

 Atacul ursului s-a produs în dimneaţa de 23 octombrie 2017, ora 7.30.  Se considera atunci că ursul ar fi dormit lângă bloc, iar când a simţit mişcare a atacat. Două persoane au ajuns în spital, copila de 14 ani şi un bărbat de 39 de ani, tată a două fetiţe.  ,,Am simţit că mor de durere când m-a muşcat de picior. Am avut noroc cu ghiozdanul că altfel cred că era mult mai rău. De frică am închis ochii, nu ştiam ce să fac. Nu mai văzusem urs decât la grădina zoologică. Când am scăpat din ghiarele ursului am fugit în scara de bloc.  Sângele îmi şiroia pe picior” declara atunci  Denisa Lazăr. Fetiţa a fost dusă la Urgenţe unde a fost cusută, după care au urmat luni de tratamente şi şedinţe la psihiatru. Şi sora ei a fost afectată atunci, dar nu aşa de grav.

  • Ciprian Mesaroş de 39 de ani a ajuns la spital după ce a intervenit pentru a salva  o fetiţă de 5 ani şi pe mama ei. ,,Eram la bloc şi am văzut cum ursul o ataca pe femeia cu fetiţa.  M-am dus spre urs, care s-a  întors spre mine şi m-a tăvălit.  M-a rupt la cap şi la picior, iar la piept am avut o rană mai mică. Apoi ursul a fugit. Eram plin de sânge” a povestit bărbatul.
  • O locatară de la etajul I al blocului unde fetiţa a fost atacată a văzut toată tragedia şi a sunat la 112 cerând ajutor. ,,Ursul era călare pe fetiţă, aşa cum stă pe oaie. A trântit-o” spunea femeia.
  • Marcela Debu de 44 de ani îşi ducea fetiţa, Denisa, de 5 ani, la grădiniţă. După ce a ocolit blocul a dat față în față cu ursul. ,,Am înlemnit când am văzut ursul în faţa mea. Nu ştiam ce să fac, am văzut moartea cu ochii. Am apucat să feresc fetiţa pentru a o salva pe ea.  Am ţipat cumplit. Un bărbat a venit spre urs pentru a ne apăra. Atunci am reuşit să intru în scară. Bărbatul acela s-a luptat cu ursul” a spus Marcela Debu după incident.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here