Aeroportul Internațional Brașov va primi certificarea și va deveni operațional până la sfârșitul anului, însă calendarul primelor curse urmează să fie stabilit cu companiile aeriene, fiind deja mai mulți operatori care au semnat drafturi de contract, așa cum susține  președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. Aeroportul Internațional Brașov (Ghimbav) este construit din fonduri de la CJ Brașov și de la Bugetul de Stat și este primul aeroport nou din ultimii 50 de ani. Finalizarea lucrărilor și obținerea tuturor avizelor de la autoritățile din aviație nu înseamnă automat și lansarea primelor curse, după cu a explicat Alexandru Anghel, directorul general al Aeroportului Brașov.

  • Suntem într-un stadiu foarte avansat, practic partea de infrastructură de aeroport este aproape gata. Prin iulie-august vin echipamentele de radio navigație   și partea de turn virtual, Brașovul va fi dirijat de la Arad, remote tower, în urma selecției Romatsa. Dacă discutăm despre primele zboruri, asta o să stabilim cu companiile aeriene.  Una este finalizarea infrastructurii, alta este primul zbor. Practic îți trebuie șase luni înainte de primul zbor să vinzi biletele, să promovezi cursele. Nu pot să vă spun o dată exactă, a declarat Alexandru Anghel.

Lucrări recepționate

Lucrările pentru Terminalul de pasageri al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav au fost finalizate și recepționate, respectiv  sistemul de balizaj al pistei, calea de rulare şi   platforma de parcare aeronave.  Cea mai grea şi   complexă etapă a investiției  este cea legată de Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană, care înseamnă: proiectarea procedurilor de zbor convenţionale, a procedurilor de zbor satelitare, de spaţiu aerian şi a procedurilor operaţionale, verificări din zbor, studii de acoperire a propagării semnalului, licenţierea şi pregătirea personalului, punerea în funcţiune echipamentelor meteo şi de radicomunicaţii, certificarea echipamentelor, integrarea echipamentelor, analize de risc etc.

  • Aeroportul Braşov – Ghimbav ca infrastructură fizică este aproape de momentul în care putem spune că este operaţional, însă zborurile comerciale, de pasageri se pot desfăşura într-un spaţiu aerian controlat, cu proceduri de zbor publicate, verificate în zbor, în prealabil, sub coordonarea şi dirijarea controlorilor de trafic instruiţi special pentru procedurile de decolare/aterizare ale Aeroportului Braşov, proceduri ce se bazează pe echipamentele de radionavigaţie, comunicaţii şi meteo care furnizează informaţiile necesare derulării activităţii în condiţii de siguranţă”, a explicat  directorul executiv Alexandru Anghel.

Joi, 12 mai, la sediul ROMATSA, a avut loc o ședință de lucru la care  au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, directorul executiv Alexandru Anghel, proiectanţii de proceduri, antreprenorul din contractul de furnizare echipamente de radionavigaţie şi turn control virtual şi specialiştii AACR. Au fost analizate  stadiul proiectului, condiţionările între diferitele etape şi acţiuni ale proiectului, cu scopul de a se vedea unde se pot suprapune activităţi, dacă există soluţii de a comasa programul,  fără a afecta calitatea finală a proiectului şi a condiţiilor de siguranţă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here