FOTO doctorulzilei.ro

Guvernul României a adoptat în 18 mai 2022 o hotărâre prin care se dorește coletarea și raportarea detelor cu privire la bolile transmisibile într-un Registrul Unic de Boli Transmisibile, după cum informează Ministerul Sănătății.

Furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere decât Ministerul Sănătății, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, vor avea obligația de a raporta toate cazurile de boli transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din Direcția de sănătate publică.

În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 lei.

În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDAtuberculoză, infecția cu SARS – Cov-2.

Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli, arată Ministerul Sănătății.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here