3 ani de închisoare cu suspendare, 100 de zile de muncă în folosul comunității și interzicerea unor drepturi. Este condamnarea dată de Curtea de Apel Brașov fostului primar al comunei Sâmbăta de Sus, Vasile Andreaș, pe care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. Hotarârea nr. 358 emisă la  18 mai 2022 este  definitivă. Nu este singurul condamnat în dosarul 1728/62/2018. Elena Andreaș, fiica fostului edil, va efectua la rându-i 100 de zile de muncă în folosul comunității, condamnarea fiind de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. În aceeași cauză a fost condamnată și contabila Primăriei Sâmbăta de Sus, Simona Adriana Folea, la pedeapsa de 2 ani și 8 luni și muncă în folosul comunității, fiind găsită vinovată de abuz în serviciu. Și contabilei, instanța i-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică.

 Procurorii DNA au continuat procesul

În primă instanță, Tribunalul Brașov a considerat că   nu sunt vinovați și au fost achitați. Numai că procurorii DNA au depus apel, iar judecătorii Curții de Apel  Brașov au avut cu totul altă opinie față de instanța inferioară  și au dispus condamnarea acestora. Andreaș Vasile, în calitate de primar al localității Sâmbăta de Sus, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații Andreaș Elena, Antinie Andreea, Antinie Ciprian, administratori și asociați în cadrul SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL.

  • ,,Edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false”, potrivit DNA.

Primăria Sâmbăta de Sus recuperează taxele neîncasate, 1,3 milioane de ei

Primăria Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă și va încasa, conform sentinței, 1.378.104 lei de la persoanele implicate în dosarul instrumentat de DNA. ,,Obligă inculpatul Andreaş Vasile, la plata către partea civilă a sumei de 176.411 lei, reprezentând impozitul pe clădiri datorat şi neachitat pentru anii 2008-2010 pentru SC Florirex SRL şi SC Antada COM SRL. Obligă, în solidar, inculpaţii Andreaş Vasile, Andreaş Elena, SC Florirex SRL şi Folea Adriana Simona, la plata către partea civilă a sumei de 971.581 lei, reprezentând impozitul pe clădiri datorat şi neachitat pentru anii 2011-2013 pentru SC Florirex SRL. Obligă, în solidar, inculpaţii Andreaş Vasile, Antinie Andreea, SC Antada COM SRL şi Folea Adriana Simona, la plata către partea civilă a sumei de 230.112 lei, reprezentând impozitul pe clădiri datorat şi neachitat pentru anii 2011-2013 pentru SC Antada COM SRL. Definitivă. Pronunţată astăzi, data de 18.05.2022, prin punerea acesteia la dispoziția procurorului și a părților, prin mijlocirea grefei instanței. Document: Hotarâre  358/2022  18.05.2022“ se arată în sentința Curții de Apel Brașov.

Sechestru pe bunuri și conturi

În cazul fostului primar se mențin măsurile asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile, conturi și   sumele de bani încasate ca salariu. Și în cazul Elenei Andreaș și a Andreei Antinie rămân sub sechestru bunurile mobile și imobile,  precum și   părțile sociale și acțiunile deținute. Pentru  contabila primăriei, Folea Adriana Simona, în baza ordonanțelor emise, sunt sub sechetru sumele de bani primite cu titlu de salariu,   bunurile imobile și mobile. De asemenea sunt sub sechestru  bunurile și conturile SC Florirex SRL, cu excepția contului unic de insolvență, și  SC Antada COM SRL.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here