Locul Ocolitoarei în promisiuni și cheltuirea banului public a fost luat de fântâna arteziană de la Casa de cultură și de amfiteatrul ce ar înlocui fosta terasă Litoral. Precum șoseaua de centură nici cele două obiective n-au fost realizate deși au fost invocate în proiecte încă din 2020 și s-au cheltuit peste 500.000 de lei. Contractele au fost semnate de Primăria Făgăraș cu persoane și firme alese ,,pe sprânceană“ de primar. Pe de altă parte, firma care a ,,chinuit“ Ocolitoarea o regăsim    și la alte investiții pe banii făgărășenilor.

S-au evaporat 113.200 lei  pentru fântâna arteziană care nu funcționează

Toată lumea știe că în fața Casei de cultură din Făgăraș există o fântână arteziană. Au fost ani în care aceasta funcționa, ultima dată când apa țâșnit cu ajutorul pompelor a fost prin 2015-2016. De atunci însă doar s-a vorbit despre acest obiectiv și s-au făcut proiecte finanțate de la bugetul local. Și atât.   Această fântână a ajuns să fie folosită drept suport pentru a se cheltui bani de la buget, precum Ocolitoarea sau alte proiecte de eficientizare energetică pe la clădiri și școli. În 2020, unui apropiat al primarului, ajuns angajat la Salco Serv SA, i-a fost aprobat proiectul depus la programul Bugetare participativă cu tema ,,Fântâna arteziană din faţa Casei de Cultură Făgăraş“. Era un proiect de 71.550 lei al lui Alex Luca. ,, Fântâna arteziană din faţa Casei de Cultură Făgăraş reprezintă unul dintre simbolurile oraşului nostru însă acum este nefuncţională nefiind renovată de foarte mulţi ani. O fântână arteziană reamenajată la standardele actuale ar reprezenta un punct de atracţie pentru făgărăşeni şi pentru turiştii care vizitează Cetatea Făgăraşului aflată în imediata apropiere. Proiectul nostru urmăreşte obţinerea sumei necesare pentru înlocuirea în totalitate a instalaţiei de apă şi a pompelor, refacerea din punct de vedere arhitectural şi iluminarea obiectivului“ era descrierea din proiectul lui Alex Luca. La 2 ani de la aprobarea proiectului, acesta nu s-a implementat. În 2021 însă Primăria Făgăraș s-a aplecat din nou asupra fântânii arteziene de la Casa de cultură și a achiziționat ,,Servicii de proiectare pentru amenajare fântână arteziană la Casa de cultură“. Este un contract în valoare de 41.650 lei  semnat la data de 21 decembrie 2021 cu firma Atic Studio Arhitectura SRL. Numai că aceste servicii achiziționate de Primăria Făgăraș înaintea Crăciunului de anul trecut ,,subminează“    proiectul apropiatului primarului finanțat prin  bugetare participativă.  Oricum ar fi, fântâna nu este funcțională cu toate că s-au evaporat până acum, sub semnătura primarului, 113.200 lei.

Minciuna numită ,,Amfiteatru la Cetate“, plătită scump de făgărășeni

Pe când funcționa Terasa Litoral, lângă Cetatea Făgărașului, atrăgea mulți clienți deși nu era decât o cârciumă. S-au întrecut în ultimii 2 ani în proiecte care să transforme fosta terasă ba într-un amfiteatru, ba într-o locație modernă care să atragă turiștii.  Primul proiect a fost depus, în 2020, la programul Bugetare participativă și a fost aprobat pentru valoarea de 71.550 lei. Dar n-a fost realizat de semnatarul proiectului, un anume Sergiu Mihăescu. Așa că a intrat pe rol firma de casă din Drăguș, IC Metal Construct SRL (sediul social în Victoria).  La 13 decembrie 2021, Primăria Făgăraș a încheiat  un contract cu IC Metal Construct în valoare de 139.895 prin care i s-a încredințat amenajarea unui amfiteatru în locul fostei terase Litoral. Nici până în prezent n-a fost realizat acest amfiteatru. Premergător contractului mai sus menționat, Primăria Făgăraș a mai semnat un  contract, cel cu nr. 42.499 de  la 28 iunie 2021, în valoare de  145.180 lei cu firma Atic Studio Arhitectura SRL. Aceasta trebuia să amenajeze 2 grupuri sanitare cu cafenea și terasă în zona Cetății. Până la data de  5  februarie 2022 amenajarea trebuia finalizată, dar n-a fost așa. Cert este însă faptul că prin intermediul a trei contracte  s-au evaporat de la bugetul local  356.625 lei, dar obiectivul este tot neamenajat, iar turiștii invocați în descrierea proiectelor sunt întâmpinați tot de fosta terasă lăsată  în paragină.

Darnic cu firma din Drăguș

În fiecare an, SC IC Metal Confex SRL din Drăguș a fost cadorisită cu lucrări pe banii publici sub semnătura primarului. Nici anul 2021 n-a făcut excepție și a încasat din contractele cu Primăria Făgăraș peste 500.000 de lei.

  •   Un contract semnat la 17 iunie 2021 pentru reparații la fațada  imobilului din  Republicii nr. 5-6 a atins valoarea de  63.304 lei. Adică o spoială a respectivei fațade, care nu este finalizată.
  •   Un alt contract a fost semnat la  26 august 2021pentru reparații la hidroizolație și igienizare unități de învățământ in Făgăraș pentru valoarea de 113.864 lei, bani din bugetul local.
  •   La 8 noiembrie 2021 a fost semnat un alt contract, de data aceasta pentru reparații fațadă sinagogă, plătindu-se 202.000 lei. Au fost spoite doar 2 laturi ale sinagogii, dar contractul se întinde pe un an de zile, însemnând, poate în aceeași valoare, să fie văruite și celelalte 2 laturi. Lucrările la sinagogă au fost anunțate cu surle și trâmbițe, invocându-se voluntariatul, un lucru foarte bun de altfel, dar s-au cheltuit și fonduri de la bugetul local încredințate de primar ,,firmelor de casă“ fără să mai fie prezentate public.

Petrabog Edil, lucrări și în 2021

O altă firmă căreia Primăria Făgăraș îi încredințează majoritatea lucrărilor este  Petrabog Edil SRL. Ca nicio altă firmă edilitară, Petrabog SRL află prima despre anunțurile primăriei și își trimite ofertele și pe loc îi sunt acceptate (vezi SEAP). Iar achizițiile directe au căzut ca o mănușă pentru cei de la Petrabog, firmă din Breaza, pentru că în pandemie și nu doar au fost cap de afiș pe lista achizițiilor Primăriei Făgăraș.

  •   În 2021, Petrabog Edil a realizat pentru  33.071 lei, bani de la bugetul Făgărașului,  un branșament la rețeaua de apă și canalizare la grădinița de pe strada Negoiu nr. 2.
  •    Un alt contract semnat la 17 mai 2021 cu Petrabog Edil SRL a fost pentru ,,Aducere la cotă a căminelor de apă pe str. Dr I. Șencea și Iazu Morii“, valoarea lucrărilor fiind de 99.357 lei.
  •   Cu Petrabog Edil s-a semnat un alt contract la 7 iulie 2021 pentru ,,Deviere rețea canalizare pe strada Libertății“ pentru care s-a plătit de la bugetul local  53.887 lei.
  •   Cu  Petrabog Edil s-a semnat un contract la 15 septembrie 2021 pentru realizarea unui branșament la rețeaua de apă la spital, valoarea lucrărilor plătită de primărie fiind de 185.565 lei.

Road Construct, abonată la bugetul Făgărașului

Pentru servicii de asistență pare să fie  preferată de către Primăria Făgăraș firma Road Construct. Și pentru că ,,a chinuit“ Ocolitoarea prin serviciile oferite, acum  a trecut la partea de eficientizare energetică. În cursul anului 2021, Primăria Făgăraș i-a încredințat două contracte.

  •   La data de 21 ianuarie 2021 s-a semnat un contract în valoare de 159.460 lei pentru ,,Proiectare și asistență din partea proiectantului la proiectul ,,Creșterea eficienței energetice la clădirile rezidențiale din Făgăraș“.
  •   La data de 16 februarie 2021  Primăria Făgăraș  a semnat contractul cu Road Construct  pentru ,,Servicii întocmire documentație tehnico-economică de proiectare și asistență tehnică pentru proiectul ,,Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei pentru Școala Ovid Densușianu“, în valoare de  73.780 lei.

Și la   Ocolitoare a fost preferată firma Road Construct, deși licitaţiile organizate de Primăria Făgăraș au fost toate viciate, caz în care  Autoritatea de supraveghere a licitaţiilor publice  a ,,săpunit” bine Primăria Făgăraş, anulând licitaţiile şi  impunând refacerea documentaţiilor tehnice. Primăria Făgăraş n-a  ţinut cont și a încredinţat întocmirea documentaţilor tehnice aceleaşi firme care întocmise o documentaţie tehnică  incalificabilă.  Concret,  în aprilie 2020 firma Road Construct încasa 59.460 lei de la bugetul local al Făgăraşului pentru ,,actualizarea studiului de fezabilitate-varianta de ocolire a municipiului Făgăraş”. Când s-a scos din nou la licitaţie Ocolitoarea, ofertanţii au constatat că greşelile n-au fost remediate nici din studiul de fezabilitate, nici din caietul de sarcini, iar avizele prezentate erau vechi, din 2017. Le-a dat dreptate şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care a anulat licitaţia şi a impus refacerea tuturor documentaţiilor tehnice legate de investiţia Ocolitoarea Făgăraşului.  Cu toate acestea, Primăria Făgăraş a încredinţat tot firmei Road Construct SRL actualizarea studiului de fezabilitate pentru Ocolitoare printr-un nou contract, semnat  la 23 aprilie 2021,   în valoare de 159.460 lei. Concret, ce a greşit Road Construct trebuia să repare tot Road Construct, dar pe banii făgărăşenilor. Prin  Decizia nr. 557/C3/2/200,201, 202 din data de 18 martie 2021,  CNSC   obliga primăria să refacă întreaga documentaţie tehnico-economică  şi să reia  procedura  de aprobare a noilor indicatori  şi să anuleze licitaţia deschisă.

Sume fixe pentru contractele  Primăriei cu Road Construct

În cazul proiectelor de mobilitate urbană, 3 la număr, despre care se tot face vorbire, Primăria Făgăraş le-a scos la licitaţie.  Anunţul de participare la licitaţie nr. CN 1033629  a fost pubicat la data de 27 septembrie 2021  pentru: ,,Servicii elaborare proiect tehnic ( inclusiv asistenţă tehnică din partea proiectantului şi verificarea proiectului tehnic), furnizare şi instalare bike-sharing, sistem integrat de management al transportului şi sistem de management al traficului pentru obectvele de investiţii ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Făgăraş”- Cod SMIS 119358; ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană în zona centrală a municipiului Făgăraş-Cod SMIS 119359, ,,Modernizarea şi pietonzarea zonei centrale Făgăraş”-Cod SMIS 119360”.   Road Construct a fost  nelipsită. În ultimii 3 ani ofertele Road Construct acceptate de Primăria Făgăraş au cam aceleaşi valori, indiferent de obiectul serviciilor, cam 32.000 euro fiecare.

  •   Contract  nr. 12119 / 19.04.2018 în valoare de 157.000 lei din bugetul local  pentru ,,Elaborare documentatie tehnico -economica in faza SF/DALI, pentru PROIECT 1 – Modernizare Sc Gimnaziala nr 7 şi reţeaua de străzi urbane în vederea creşterii calitatii vieţii în Municipiul Făgăraş, pentru  obţinerea finanţării în cadrul POR 2014-2020, AP13, Pi 9B”.
  •    Contract nr. 12120 / 19.04.2018  în valoare de 157.000 lei pentru ,,Elaborare documentaţie tehnico -economică în faza DALI, pentru PROIECT II – Modernizarea Casei de Cultură (înfiinţare Centru Cultural Făgăraş) şi a parcului Regina Maria în vederea creşterii calităţii vieţii în Municipiul Făgăraş, pentru obţinerea finanţării în cadrul POR 2014-2020, AP13, Pi 9B, OS13.1”
  •   Contract nr. 11933 / 13.04.2018  în valoare de 155.652 lei cu  termen de execuţie de 90 de zile,  pentru  ,,Servicii de proiectare faza DALI – cinematograf Transilvania Municipiul Făgăraş”.
  •    Contract nr. 41306/ 09.05.2019 în valoare de 159.329,10  lei  pentru  ,,Proiectare, în vederea realizării obiectivului de investiții Reabilitare, modernizare străzi/drumuri în Municipiul Făgăraș, jud. Brașov”.
  •   Contract nr. 5132/ 12.02.2019 în valoare de 145.180,00  lei pentru ,,Revizuirea/actualizarea Proiectului tehnic aferent proiectului: Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în Municipiul Făgăraş, județul Braşov”
  •   Contract nr. 43402/ 21.08.2020 în valoare de 128.877,00  lei, cu termen de execuţie 2 ani, august 2022,  pentru  ,,Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraş, jud. Braşov”  valabil 2  ani.
  •   Contract nr. 194 din 06.01.2020  cu MEDILINE EXIM SRL şi MALEX ENGINEERING SRL în valoare de 249.900,00 lei pentru Contract prestari servicii de management de proiect (consultanta in implementare) privind obiectivul: ,,Modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 7 și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în municipiul Făgăraș”,

 Cine este Road Construct?

Aşa cum arată informaţiile publice puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, firma Road Construct SRL s-a înfiinţat în 2007, certificatul de înregistrare fiind emis în septembrie 2013 cu sediul într-un apartament  dintr-un bloc de pe b-dul 1 Mai al sectorului 6 din Bucureşti.  Firma are un asociat unic, pe  Popa Julien din Bucureşti, 67 de ani, iar administrator pe  Popa Marius Alexandru, de 41 de ani. Firma este specializată  pe  ,,inginerie şi consultanţă tehnică, tipărirea ziarelor, demontarea maşinilor şi echipamentelor scoase din uz, dezvoltare imobiliară”. Ca puncte de lucru  găsim unul în  Drobeta Turnu Severin,  din decembrie 2020, iar din 2019,  în Bucureşti, pe  Şoseaua Kiseleff nr. 55.  Conform RC,  în 2018, Road Construct SRL a avut o cifră de afaceri de 2.304.494  lei, un profit de 577.115 lei şi 9 salariaţi. În 2019, avea doar  7 angajaţi, o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei şi un profit brut 915.872 le. Cam jumătate din venituri provin de la bugetul Făgăraşului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here