Florentina are 9 ani și este cea mai mare dintre frații Ovesea din Veneția de Sus. Dar are și cel mai mare rol, să-și supravegheze și să-și îngrijească frații mai mici, pe Ana Maria de 6 ani și gemenele Alesia și Simona de 2 ani. Dar ce poate face o fetiță de 9 ani? În niciun caz nu poate suplini sarcinile părinților,  Ovesea Gheorghe,  tatăl copiilor, mai puțin al Florentinei, și Carmen Kadar, mama lor.  Cei patru frați sunt într-o situație greu de imaginat, zilnic sunt flămânzi, sunt bolnavi, dezbrăcați și lăsați fără niciun sprijin. Sunt văzuți mai tot timpul pe stradă, singuri și murdari. Mama lor i-a părăsit, așa cum spune asistentul social din Primăria Părău, și s-a mutat în Făgăraș, în cartierul Combinat, la un alt bărbat. Tatăl copiilor, un împătimit al alcoolului, nu poate să-i îngrijească și nici nu consideră că ar fi atribuția lui.

  • ,,Acești copii sunt la mila satului. Sunt într-o situație limită. Sunt flămânzi, iar cele mici, gemenele sunt bolnave, diagnosticate. Am făcut demersuri pentru a fi decăzuți părinții din drepturi, iar copiii să ajungă într-un centru de plasament. De mai mult timp este această situație, am apelat la ONG-uri care s-au implicat și le-au adus cele necesare, i-au dus la medic. Recent am solicitat sprijinul Protecției Copilului Brașov, am sunat la 119 așa cum mi s-a indicat, pentru a semnala situația din prezent. Acești copii trebuie ajutați, trebuie salvați. Suntem părinți cu toții și nu putem fi indiferenți la drama acestor micuți“ a declarat Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Trăiesc în condiții greu de imaginat

Acești copii rămași doar cu tatăl lor alcoolic locuiesc într-o casă sărăcăcioasă și murdară, cu multe lipsuri. La imobilul cu nr. 147 din Veneția de Sus. Florentina, fetița de 9 ani,  încearcă să le potolească foamea celor mai mici cu câte o bucată de pâine, dar și pe aceea  o are destul de rar. Mai mereu sunt găsiți plângând de foame. Ana Maria a fugit deseori de acasă pe la familii din sat pentru a cere câte ceva de mâncare.

  • ,,În ziua de 5 iunie, tatăl copiilor a dat buzna la o familie din sat care mai ajuta copiii. Avea o lopată cu care îi amenința pe acei oameni să-i spună unde este fetița lui. A făcut scandal. Copila era însă la altă familie din sat care a găzduit-o pentru o noapte și i-a dat de mâncare“ a mai relatat primarul Ovesea.

Tot atunci au ajuns și  polițiștii la caz sesizați de Florin Verdea, asistentul social din Primăria Părău.

  • ,,Fetița a fost luată de la tatăl ei și dusă la mama ei care locuiește în Făgăraș“ a spus acesta.

Demersurile Primăriei Părău

Joi, 9 iunie a.c., tatăl fetițelor, Ovesea Gheorghe, zăcea beat în casă, iar copiii flămânzi erau pe stradă. Sătenii spun că tatăl copiilor îi  ține lângă el pentru a încasa alocațiile, bani pe care-i folosește doar pentru băutură.

  • ,,Acești copii sunt agresați de tatăl lor. Nu vrem să ne gândim și la alte acte de violență. Sperăm că demersurile pe care le-am făcut să ajute acești copii nevinovați, iar părinții să fie decăzuți din drepturi“ a spus primarul Ovesea.

Reprezentanții DGASPC merg  la Veneția de Sus

Cei 4 copii de la Veneția de Sus sunt în atenția DGASC Brașov din 2020, așa cum susține   purtătorul de cuvânt al instituției.

  • ,,Era în atenția noastră cazul acestor copii, au fost monitorizați, dar s-a constatat că nu erau în pericol pentru a fi preluați din familie. Astăzi (n.r. 9 iunie a.c.) se deplasează reprezentanții Direcției la fața locului și în funcție de situația găsită, de evaluarea făcută, se va lua o decizie pe loc“ a mai spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov. (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. aici e diferenta intre o tara primitiva ca noi si o tara civilizata .
    Ne indignam ca autoritatile din o tara nordica ridica pentru protectie un copil de roman pentru o neglijenta a parintilor , neglijenta care la noi este ceva curent
    Nimeni dintre autoritati in acest caz nu si-a facut datoria , aceasta situatie era de mult , toti s-au fafilat au fugit de raspundere . cu toate ca stiau situatia reala .
    Intrebarea este aceste autoritati indolente pana la complicitate pot fi trase la raspundere ?
    Vorba lunga „caravana trece ciini latra”, nu e nici o speranta in aceasta tara cu asa politicieni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here