EduPedu
Anul școlar 2022-2023 va începe pe 5 septembrie și va fi organizat pe 5 „module de învățare” și 5 vacanțe. Va avea o durată de 36 de săptămâni, dar este la fel de scurt ca cel actual, în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
  • Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce sugerează un an mai lung, fie și în situația reorganizării, cu mai multe vacanțe ce împart anul în 5 module de școală.

Vineri, 10 iunie, se încheie anul școlar 2021-2022, care a avut 167 de zile de școală primară și 172 de zile în gimnaziu și liceu, potrivit raportului Eurydice cu datele agregate pentru toate țările europene, aferent anului 2021-2022.

Anul școlar 2022-2023 începe pe 5 septembrie și se încheie pe 17 iunie 2023. Va avea 5 module de învățare, și nu semestre ca până acum. “Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Școlile vor decide când anume vor avea loc aceste două perioade.

Potrivit calculelor Edupedu.ro, eliminând sărbătorile legale din timpul perioadelor de școală (lăsând însă Ziua Educației, când pot fi făcute unele activități), aceasta înseamnă că elevii vor avea:

  • 35 de zile în modulul 1
  • 36 de zile în modulul 2
  • 29 de zile în modulul 3
  • 29 de zile în modulul 4
  • 38 de zile în modulul 5

Aceasta înseamnă un total de 167 de zile de școală. Numărul este egal cu cel declarat oficial, inițial, pentru anul 2021-2022 în cazul școlii primare, dar mai mic decât cel declarat pentru gimnaziu și liceu, date care plasau România pe locul 4 din coada clasamentului european al timpului petrecut în școală (depășind cu foarte puțin doar Albania, Malta și Grecia).

Astfel, în raportul Eurydice cu datele agregate pentru toate țările europene, aferent anului 2021-2022, România figura cu 167 de zile de școală primară și 172 de zile în gimnaziu și liceu.

Vacanța de primăvară, “mobilă”, diferită pe județe

30 dintre județele țării vor avea vacanța mobilă din februarie 2023 în a patra săptămână din februarie, 10 județe – în a treia săptămână, iar Ilfov și Suceava sunt cele două județe care vor avea vacanță în a doua săptămână a lunii februarie, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Eliminarea tezelor obligatorii și modul de calcul al mediei

Noua structură a anului școlar vine și cu modificări legate de modul de încheiere a mediilor. Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, ministerul Educației propune în Regulamentul de funcționare și organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitare (ROFUIP) ca media să se încheie anual, fără să existe un număr maxim impus de note/calificative.

După eliminarea obligativității tezei, media va fi încheiată anual, iar elevii vor primi cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

De exemplu, dacă un elev are 3 ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an cel puțin 6 note.

Documentul ROFUIP urma să fie va fi discutat în Consiliul de Dialog Social din care fac parte elevi, părinți și sindicate, dar nu a existat o poziție publică în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here