Sunt percheziții de amploare în județele Brașov și Galați făcute de polițiștii Direcției Generale Anticorupție. Oamenii legii cercetează o grupare specializată pe obținerea permiselor de conducere în mod fraudulos. Mascații au descins în această dimineață la sediile unor societăți, dar și la domiciliile suspecților. 5 percheziții se fac în județul Brașov și una în Galați. Ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Brașov și Galați, sub coordonarea procurorului din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și cu sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Brașov, Galați și Grupării Mobile de Jandarmi Constanța,  au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară, la imobilele unor persoane fizice și societăți,  urmate de 14 mandate de aducere a suspecților. Sunt vizate de anchetă trei şcoli de şoferi din Codlea, Săcele şi Purcăreni.

Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2020, persoane fără calitate specială, cu sprijinul mai multor școli de șoferi, dar și cu sprijinul unei persoane fără calitate specială, contra unor sume de bani, își stabileau reședința pe o perioadă de un an în județul Brașov, cu scopul de a parcurge cursurile unor școli de șoferi, ulterior acestui fapt să poată participa la proba scrisă pentru a obține permisul de conducere în mod fraudulos. Mai exact, în ziua derulării probei teoretice la examenul propriu–zis, era prezent un candidat fals, înscris legal, iar care pe timpul examenului teoretic, le comunica candidaților  răspunsurile corecte. Sumele de bani oferite de cei care doreau să obțină în mod fraudulos permisul de conducere erau cuprinse  între  2500 – 5000 de euro pentru fiecare permis obținut. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, cumparare de influență și trafic de influență, în legătură cu obținerea permiselor de conducere auto. În cauză, pentru un număr de 6 suspecți, au fost emise  ordonanțe  de reținere de către procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă  Tribunalul Brașov pe o perioadă de 24 de ore. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” au declarat procurorii.

Conform procurorilor, din anul 2013 până în 2020, opt sufleori ar fi ajutat între 10 şi 60 de candidaţi fiecare să treacă proba teoretică. În total, asta înseamnă între 80 şi 480 de şoferi din ţară, dar şi din Anglia au obţinut ilegal permisele. Sufleorii erau oameni obişnuiti, unii dintre ei chiar şoferi care se înscriau pentru examene la categorii superioare de permis. Ei ajutau candidaţii care dădeau şpagă şi apoi picau intenţionat examenele ca să poată să le dea din nou şi sa ajute alţi candidaţi

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here