Satele Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Nou Român din comuna Arpaș vor organiza duminică, 19 iunie 2022, între orele  10-16, ,,Târgul comunităților rurale, ediția a XXVII-a, Țara Oltului“, la Muzeul Astra din Sibiu. Este Târgul de țară într-un muzeu în aer liber, așa cum spune primarul comunei Arpaș, Constantin Văcariu. Evenimentul va avea un   program complex cu spectacol de muzică și dansuri populare susținut de membrii Ansamblului Comorile Arpașului, ateliere meșteșugărești, ateliere gastronomice și un târg cu produse tradiționale pregătite în Țara Oltului. Se vor întrece în aceste ateliere  reprezentanții comunității din satele: Arpașu de Jos, Arpașu de Sus și Nou Român.

Mâncăruri tradiționale specifice Arpașului

,,Programul va începe prin desfășurarea de ateliere gastronomice realizate de gospodine din Arpașu de Sus. Potrivit perioadei calendaristice și producției agricole din mănosul câmp ale Arpașului, se vor prepara două mâncăruri specifice locului: ciorbă acră de găină și tocană de cartofi noi cu cârnaț din oală. Gospodinele ne vor povesti și despre alte mâncăruri specifice satelor legate de perioada verii: zama de chim cu găluște (chimenul se smulgea din iarba înainte de a fi cosită, astfel că venind de la lucrul câmpului, femeile aduceau păpuși de chimen pe care îl lăsau pe gard la uscat, ca mai apoi să facă această zamă în zilele de post ținute cu multă credință), ciorba de salată cu păpăradă și cârnaț, tocana de bureți usturoși gătiți cu unsoare, ceapă, iar la sfârșit cu brânză, tocană de ceapă – făcută din frunzele verzi de ceapă care se adaugă tăiate peste creste de slănină prăjite, preparatul trebuia să fie însoțit de o felie zdravănă de pâine de cuptor“ explică organizatorii. Pentru cele două preparate care se vor găti în fața vizitatorilor se vor folosi legume din gospodăria tradițională.

Spectacol cu ansamblul Comorile Arpașului

,,Artiștii ansamblului Comorile Arpașului ne vor introduce în bucuria oamenilor muncitori de la țară, care la ceas de sărbătoare sau la nuntă își arată dragostea pentru viață dar și pentru natură prin versurile cântecelor interpretate. Dansurile populare vor fi însoțițe de cântecele solistelor: Bogdan Antonia, Cârțoroșan Sonia și Cârțoroșan Daria“ explică organizatorii.

Meșteșuguri din Arpaș

Doi meșteșugari din Arpașu de Sus vor prezenta arta coaserii elementelor de port popular,  ii, cămăși și cojoace brodate cu însemnele identității noastre naționale. Participanții vor putea achiziționa  cele mai bune produse din Arpașu de Jos: pâine și cozonac, produse lactate, produse apicole, gemuri, dulcețuri și siropuri. ,,Pentru a atrage atenția asupra importanței folosirii sacoșilor de pânză așa cum la sat se folosea traista țesută, specifică fiecărui sat, unul dintre participanți va primi în dar o traistă cu merinde, specifică Arpașului de Sus“ spun organizatorii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here