Satul Șoarș a fost în sărbătoare duminică, 19 iunie a.c. Întreaga comunitate s-a bucurat de prezența IPS Laurențiu la biserica din localitate cu prilejul sfințirii picturii realizate în perioada 2017-2021.  Această biserică n-a fost pictată niciodată de când a fost edificată, din 1840. IPS Laurențiu a fost întâmpinat de săteni așa cum se cuvine, după care   Părintele Mitropolit a oficiat liturghia. Au participat la slujba religioasă mai mulți preoți din Țara Făgărașului. Primarul comunei, Dănuț Timiș, a primit distincția ,,Crucea Șaguniană pentru mireni“ din partea IPS Laurențiu, ca recunoaștere a implicării sale în această investiție de la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului“. Au fost prezenți la eveniment prefectul județului, Mihai Văsii, și vicepreședintele CJ Brașov, Șerban Tudorică.

  • ,,Biserica deși este veche, din vremea mitropolitului Andrei Șaguna, n-a fost pictată niciodată. Lucrările la pictură au început cu iconostasul în 2017, urmând apoi pereții, întreaga lucrare fiind finalizată în 2021“ a declarat preotul Ciprian Adomniței.

Pictura a fost realizată de preotul Ciprian Adomniței care a fost paroh la Șoarș în perioada 2013-aprilie 2021, și de preotul Gheorghe Rășoiu, paroh la Viscri. În prezent este paroh la Șoarș preotul Mihai Ghiorghiaș.

  • ,,Lucrările au fost susținute financiar de Primăria Șoarș, de comunitatea locală și din donații. Primarul comunei ne-a susținut foarte mult la această investiție. I-a fost oferită distincția cea mai înaltă pentru mireni de către IPS Laurențiu, ,,Crucea Șaguniană pentru mireni“ a mai spus preotul Ciprian Adomniței.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, veche de 182 de ani
 

Credincioşii ortodocşi din Șoarș au reuşit să îşi clădească mai întâi o biserică din lemn, după posibilităţile lor modeste, ca ulterior aceasta să fie înlocuită de una nouă,  în prima jumătate a secolului XIX, aproximativ pe la anul 1840.   Din istorisirile bătrânilor de azi reiese că pentru ridicarea bisericii fiecare familie şi-a vândut câte o vită din propria ogradă, iar cu banii strânşi s-au procurat cele necesare construirii actualului lăcaş de cult. Biserica este situată în cimitirul ortodox, la marginea nord-vestică a localităţii, pe deal. Construcţia este în formă de corabie, cu ziduri groase din piatră si cărămidă. Bolţile din cărămidă sunt în număr de cinci şi sunt unite cu arcuri semicilindrice, pornind de la limita superioară a zidurilor. Absida altarului este mai joasă, fiind în formă de piramidă trunchiată. Turnul este structurat la interior pe trei niveluri, la cel superior fiind amplasate cele trei clopote. Alături de biserică se află casa parohială a cărei clădire datează, conform actelor aflate în arhiva parohiei, din anul 1908, servind de-a lungul timpului şi ca dispensar, şcoală sau cămin cultural.

Preoții de la Șoarș

Biserica a fost păstorită de-a lungul timpului de mai mulţi preoţi, dintre care sunt cunoscuţi, după semnăturile în matricole, următorii: Pr. Iosif Răgneală (1841-1875), Pr. Vasile Joantă (1876), Pr. Iosif Răgneală (1876-1910), Pr. Ioan Răduleţ (1910-1912), Pr. Dionisie Turcu (1912-1965), Pr. Andrei Aldea (1965-1979), Pr. Gheorghe Leonte (1979-2010), Dumitru Hilohe (2010-2013), Pr. Ciprian Adomniței (2013-2021), Pr. Mihai Ghiorghiaș (2021- prezent).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here