Făgărășenii care au plătit taxa de salubritate de 19 lei/lună/persoană ar trebui  să primească banii înapoi de la Primăria Făgăraș. HCL 88/2022 privind stabilirea cuantumului taxei de salubritate pentru persoane fizice și unele tarife pentru persoane juridice prestate de Salco Serv SA, face obiectul unui proces în instanța de Contencios Administrativ privind anularea ei, acțiune formulată de Prefectul de Brașov. Prin urmare, începând cu data de 20 iunie 2022, HCL 88 este suspendată, ceea ce înseamnă că Primăria Făgăraș nu mai poate încasa de la cetățeni taxa de salubritate, iar Salco Serv de la persoanele juridice. Juriștii spun că în cazul de față soluționarea situației revine primarului, ordonatorul de credite, și nu revine Legislativului sau Salco Serv SA.

Prefectul a cerut reanalizarea HCL 88 în repetate rânduri

Toată lumea se aștepta la acest lucru mai ales că Prefectul Mihai Văsii a cerut în mod repetat Municipalității să reanalizeze HCL 88/2022, ultima  adresă fiind cea  înregistrată sub nr. 5699 din data de 20 mai 2022,  considerând actul normativ local ilegal.

  •   ,,Vă rugăm să ne comunicați în regim de urgență stadiul reanalizării actului administrativ,   să luați măsurile ce se impun, în limita competențelor legale, pentru remedierea situației. Vă rugăm ca rezultatul acțiunilor dvs să fie adus la cunoștință în scris, cu referire la numărul de înregistrare indicat,   Instituției Prefectului Județului Brașov“ scria   Prefectul Cătălin Văsii în adresa remisă Primăriei Făgăraș, CL Făgăraș și Secretarului general al Municipiului în 20 mai 2022.

Prima intervenție  a Prefectului a fost înregstrată în aprilie 2022.

  • ,,Am constatat că HCL nr. 88/16.03.2022 a fost adoptată cu încălcarea principiului neretroactivității actului administrativ,  respectiv articolele 8 și 9, care prevăd că pentru luna ianuarie și februarie 2022 nivelul taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice, se stabilește în cuantum, de 19 lei/persoană/lună“ se arată în răspunsul prefectului nr. 4869/5.04.2022.

 Invocând prevederile legale, Prefectul propune  UAT Făgăraș să  reanalizeze HCL 88/2022 care a fost adoptat iegal.   

  • ,,Legea dispune numai  pentru viitor, principiul neretroactivității se aplică și actelor normative ale autorităților administrației publice locale, care, potrivit dispozițiilor art. 78 din Legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă  pentru elaborarea actelor normative, se adoptă ori se emit pentru reglementarea unor activități de interes local, iar conform art. 79  ,,Reglementări cuprinse în hotărârile consiliilor locale…“ nu pot contraveni Constituției  României și reglementărilor din actele normative de nivel superior. Actele administrative cu caracter normativ devin obligatorii de la data aducerii lor la cunoștință publică  (art. 198 din OUG 57/2019). În cazul în care deciziile de impunere transmise cetățenilor, având ca obiect aceste taxe speciale adoptate prin HCL  88/2022, sunt aplicate cu 1 ianuarie și nu cu luna martie, se pot considera nelegale“ explică prefectul de Brașov.

Haos în jurul taxelor locale

Dar când  incompetența și interesele personale sau de grup primează în fața intereselor cetățenilor, la un moment dat  se dezlănțuie haosul din care pierdanți, deocamdată, sunt făgărășenii. Faptul că această taxă impusă de Primăria Făgăraș cetățenilor era ilegală, a  spus-o și o parte din consilierii locali când primarul a inițiat proiectul HCL propunând 19 lei/lună/persoană.  Consilierul local, Lucian Cupu, a solicitat Prefectului de Brașov încă din luna martie  verificarea legalității HCL 88/2022 privind stabilirea cuantumului taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice și modificarea unor tarife practicare de SC Salco Serv SA pentru persoane jurdice.

  • ,,Actul normativ adoptat nu se poate aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, făgărășenii care au plătit 19 lei /pesoană pentru ianuarie și februraie trebuie să primească banii înapoi.  Un bun jurist n-ar fi acceptat să semneze de legalitate propunerea primarului de a cere făgărășenilor, prin deciziile de impunere trimise,  să plătească taxa de salubritate de 19 lei pentru lunile premergătoare adoptării HCL 88, respectiv ianuarie și februarie“ explica Lucian Cupu în prima sesizare către Prefect.

Nici nu s-a așteptat decizia Prefectului în privința legalității HCL 88 că Primăria Făgăraș a trimis cetățenilor deciziile de impunere privind valorile taxelor locale ce trebuie plătite pentru anul în curs. Figura în respectivele decizii, așa cum explica Lucian Cupu în sesizarea către Prefect, plata taxei de salubritate pentru întreg anul 2022 la valoarea de 19 lei/persoană/lună, inclusiv pentru lunile ianuarie și februarie, deși valoarea de 19 lei a fost stabilită abia la 16 martie 2022.  A urmat încă o sesizare a consilierului local Lucian Cupu  la Prefectura Brașov, iar soluționarea acesteia a ajuns acum  în instanță.

Același proiect de hotărâre a fost respins

Stabilirea taxei de salubritate a mai fost analizată și în alte ședințe ale CL Făgăraș în perioada ianuarie-martie, iar în ședința de îndată convocată de primar  la 9 martie 2022, proiectul de hotărâre ce impunea majorarea taxei la 19 lei a fost respins de consilierii locali. ,, Referitor la întârzierea adoptării acestei Hotărâri, vă aducem la cunoștință că în ședința cu caracter extraordinar-de îndată din data de 9.02.2022, a fost supus aprobării Proiectul de Hotărâre cu același obiect, care a fost respins cu majoritate de voturi“ explica Prefectul Cătălin Văsii. Dar primarul nu s-a lăsat și a inițiat încă un proiect de hotărâre care a fost votat de ,,mașina de vot“ din Legislativ.

Ping pong cu taxa de salubritate

Reamintim că taxa de gunoi a fost stabilită, în ultimii ani, în funcție de interesele celor care au ,,stăpânit“ societatea și nu pe criterii de performanță cu respectarea legislației în vigoare. ,,O ședință de dezbatere publică în care masa plătitorilor să fie manipulată cu cifre, grafice și vorbe despre ,,proiecte“, transmise apoi în media oficioasă și susținută pe rețelele de socializare de cei răsplătiți pentru aportul electoral. Așa s-a ajuns voit la punerea pe butuci a societății“ spun consilierii locali care au cerut subvenționarea taxei de gunoi pentru a-i ajuta pe făgărășeni.  Deși făgărășenii au cerut ca taxa de gunoi să nu fie majorată în 2019, aceasta a fost stabilită la 13 lei/persoană, inițiativă a primarului. În anul următor, 2020, electoral, același personaj a cerut scăderea taxei la 9 lei/persoană, așa cum au cerut făgărășenii cu un an înainte. Scopul deciziei a fost unul electoral, voturi pentru funcția de primar, și nu pentru a ajuta făgărășenii. În 2021, s-a majorat din nou taxa, de data aceasta la 16 lei, mult peste posibilitățile majorității locuitorilor din municipiu. Cu toate acestea, taxa a fost încasată de Primăria Făgăraș, dar ordonatorul de credite n-a plătit serviciile societății de salubritate.

Cine a votat taxa de gunoi la 19 lei propusă de primar

Au votat împotriva voinței făgărășenilor și au majorat taxa de gunoi la 19 lei/persoană/lună, deși au fost anunțați că este ilegală, consilierii locali:

  • Știrbu Cosmin-viceprimar, PSD
  • Nicolae Butunoiu,  PSD
  • Biza Radu, Partida Romilor
  •  Colibaș Mădălin,  Partida Romilor
  • Steigel Norbert, FDGR
  • Șuteu Magdalena, FDGR
  • Cențiu Magdalena,  PNL,
  • Ovidiu Popa,
  • Clonț Valentin, Pro România
  • Aldea Iuliana,  Pro România.

 

Au criticat decizia și s-au opus proiectului de hotărâre următorii consilieri locali:

  • Dan Gavrilă, PNL
  • Lucian Cupu,  PNL,
  • Cristina Paicu, USR-PLUS
  • Monica Crăciun  USR-PLUS,
  • Corina Polmolea, PSD
  • Cristian Ludu,  PSD,
  • Johannes Klein,  FDGR.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here