•   Soții Golașiu Corneliu și Ileana au dat în judecată Primăria Făgăraș și CL Făgăraș

 

Încă un proces în care a fost atrasă Primăria Făgăraș  din cauza exproprierilor.  Este vorba despre Dosarul civil nr. 1321/62/2022  prin care  familia Golașiu Corneliu și Ileana solicită stabilirea unei despăgubiri juste pentru terenul intravilan  în surafață de 1600 mp situat în strada Ghioceilor, lângă spital, pentru care primarul a decis exproprierea. În  ședința ordinară a CL Făgăraș din luna mai 2022, aleșii locali au votat plata unui avocat pentru a reprezenta în instanță primăria în acest dosar. Este vorba despre același avocat agreat de primar, Drăghici Cristian, care pretinde 50.00 lei plus TVA la fiecare reprezentare.  Reamintim că agentul imobiliar, Primăria Făgăraș, a oferit familiei Golașiu pentru terenul proprietate în suprafaţă de  1600 mp suma de 115.316 lei, respectiv 24.192 euro, însemnând 15,12 euro/mp. În timp ce pentru un teren de 955 mp din strada T. Vladimirescu, aparținând lui Sfecliș Traian, a oferit 110.400 lei, respectiv 23.300 euro, însemnând 24,4 euro/mp. Se întâmpla în 2020. Atunci, consilierii locali Mazilu Alexandru şi Cosmin Poparad au fost cei care au  pus în balanţă preţurile oferite de Primăria Făgăraş în cele două cazuri.

  • ,,Mi s-a părut dubios faptul că un teren în  Tudor Vladimirescu  se cumpără cu  24,4 euro/mp, iar un teren lângă spital 15  euro/mp. Toată lumesa ştie că în cartierul Tudor Vladimirescu tarifele la imobiliare nu sunt la acea valoare ” a explicat Alexandru Mazilu.

,,Mințiți! Am vârsta mamei dumneavoastră, cum puteţi să mă trataţi aşa?

La finele anului trecut, terenul din Ghioceilor a fost  trecut prin tăvălugul exproprierii.  Soţii Golaşiu au fost prezenţi într-unul din plenurile CL Făgăraş și au fost lăsaţi să-şi spună problemele prin vocea Ilenei Golaşu, învăţătoare pensionară din Făgăraş. Când s-a dezlănţuit femeia a pus în evidenţă modul în care primarul îi tratează pe contribuabili. ,,Minţiţi!  a repetat de câteva ori fosta dăscăliţă adresându-i-se primarului.

  • ,,Am vârsta mamei dumneavoastră, cum puteţi să mă trataţi aşa? Ce aţi face în locul meu?“ spunea fosta învăţătoare.

Supărarea femeii a fost accentuată după ce a fost notificată de primărie să achite o datorie de peste 5.000 şi  o penalitate de alte vreo 2.000 lei pentru terenul care-i fusese expropriat. Explicaţiile primarului n-au mulţumit-o pe fosta învăţătoare care avea documentul semnat de funcţionarii primăriei și care  demonstra că era cu plata la zi a dărilor locale. ,,O scăpare a funcţionarilor publici“ a fost concluzia discuţiilor care au durat vreo oră, dar şi faptul că terenul expropriat, preluat de primărie, a fost încadrat recent în altă categorie, iar impozitul a fost calculat în acest fel pentru 5 ani în urmă. Nu s-a ţinut cont că pe terenul acestei familii, primarul a semnat dispoziţia de şantier, iar firma de construcţii şi-a instalat utilajele acolo pentru amenajarea unui sens giratoriu în acea zonă, D-na Stanca-Ghioceilor. Familia Golaşiu a ameninţat atunci cu  un proces în instanţă, pe care l-a deschis la Tribunalul Brașov în această perioadă. În prezent se lucrează pe terenul expropriat.

 

Sens giratoriu de 140.000 euro

Un sens giratoriu pe care Primăria Făgăraş şi-a propus să-l amenajeze lângă spital  va costa bugetul local, la prima vedere, nu mai puţin de  655.316 lei (140.000 euro).    Primăria Făgăraş a plătit  40.000 de lei fără TVA pentru proiectarea sensului giratoriu ce se vrea a fi construit la intersecţia străzilor D-na Stanca şi Ghioceilor.  Serviciile de proiectare au fost  încredinţate  direct la 28 februarie 2020  (DA25156551) firmei  BETA COPS S.R.L din Bucureşti prin platforma SICAP. Pentru lucrările de execuţie s-a alocat   suma de 500.000 de lei din bugetul local 2020.

,,Vom face, vom avea…“

Făgărăşenii asistă indignaţi la modul în care se conduce urbea.  Este al şaselea an în care aşteptările majorităţii dintre localnici sunt înşelate, iar dorinţele lor aruncate voit în derizoriu. Au cerut  locuri de muncă, au cerut investiţii, au cerut drumuri şi trotuare practicabile, au vrut şosea de centură, au cerut  asistenţă medicală de calitate, au cerut taxe locale pe măsura serviciilor primite, au vrut curăţenie în oraş la nivelul cuantumului taxei de salubritate, au vrut să fie ascultaţi de aleşii locali, iar primăria să aibă întotdeauna o uşă deschisă pentru problemele lor, au cerut să fie respectaţi. Au primit în schimb circ, dispute interminabile între aleşii locali şi doar vorbe goale şi promisiuni fără acoperire de la edilul șef, care s-a obișnuit să spună ,,vom face“ în loc de ,,am făcut“. Activitatea primarului şi a armatei lui de angajaţi este numai teorie, nimic concret. Dar dacă citește cineva scrisoarea semnată de primar ataşată notificării de impunere trimisă de primărie la fiecare început de an pentru taxele locale, ar crede că locuieşte într-un oraş elveţian, care are de toate şi este super modern. O listă lungă cu realizări şi cu proiecte, toate având însă în preambul ,,vom avea, vom face, am depus, vom atrage“. O simplă plimbare pe străzile Făgăraşului dezarmează pe oricine, mizerie,  gropi, lucrări efectuate de mântuială deși au curs milioanele de lei din buget.  O analiză a activităţii Executivului şi a Legislativului scoate în evidenţă involuţia oraşului  din ultimii ani.

Primăria, agent imobiliar

Nici exproprierile din 2018 care au golit dintr-un condei  bugetul Făgăraşului  de vreo 530.000 de euro nu au fost ,,curate“ ci au atras primăria în instanță.  Din 2018, nu se vede însă nimic din acele proiecte de zeci de milioane de euro cu care se laudă edilul şi echipa lui. De parcă toate problemele Făgăraşului au fost rezolvate,  Primăria Făgăraş vinde şi cumpără terenuri şi locuinţe, plăteşte evaluări imobiliare şi chiar servicii  de consultanţă în domeniul imobliar. Este o dovadă că, la Făgăraş,  activitatea de administraţie publică şi interesul cetăţeanului au fost trecute pe plan secundar în favoarea activităţilor aducătoare de profit, iar  edilul şef  foloseşte bugetul local ca pe propriul buzunar.   În mai 2021  primarul cerea consilierilor votul  pentru  cumpărarea unui teren în extravilanul municipiului în suprafaţă de 1400 mp, în strada Cânepii.  Drept justificare, primarul a explicat că în acea zonă se va amenaja un parc de joacă pentru copii, asta după ce parcul existent acolo a fost desființat. Cânepii  este strada  care mărgineşte municipiul în partea nordică şi  care dă spre Olt.   Strada a apărut prin anii 70 când Primăria Făgăraş a dat în zonă  unor persoane câte 200 mp de teren pentru a-şi construi case. S-au edificat atunci vreo 50 de imobile.  Numai că în faţa acestor case rămăsese o mlaştină cu păpuriş şi trestie.  Gospodari cum erau şi buni vecini, oamenii au transformat locul într-un parc pentru relaxare.  Acel parc a fost lăsat însă în  paragină după ce apăruse un proprietar de niciunde care le-a spus locatarilor că 650 mp din parc sunt ai lui. Omul hotărât şi-a marcat terenul şi a desfiinţat tot ce era amenajat acolo, foişor, băncuţe, sălcii.  În spatele afacerii,  era Primăria Făgăraş, singura care a putut parafa transformarea zonei verzi din Cânepii într-una imobiliară.

Servicii de consultanţă imobiliară de 21.697 euro

În septembrie 2020,   Primăria Făgăraş a cumpărat  servicii de consultanţă imobiliară pentru care a plătit din banii făgărăşenilor suma de 105.000 lei fără TVA, respectiv 21.697,35 euro, fără TVA. Se vorbea despre preluarea unei suprafețe de  150 ha  aflate în proprietatea falimentarelor UPS Fagaras SA şi Nitromania.    Contractul a fost încredinţat  firmei  OPM NEW EXCLUSIVE GROUP S.R.L.    din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa. În paralel a cumpărat imobile și terenuri unul după altul.

Exproprierea, bat-o vina!

În urma exproprierilor din 2018, Municipiul Făgăraş a fost atras în 3 procese, ultimul fiind, în prezent, pe rol  la Tribunalul Braşov.   SC Romanian PIGS SRL, societatea expropriată  de imobilul din strada M.Klein, nr. 40,  fostul abator,  solicită anularea HCL nr. 71/2018 prin care a fost expropriată de imobilul deţinut în municipiu pe strada M. Klein, nr. 40 și  stabilirea cuantumului despăgubirii la valoarea reală.  Aşa cum stipulează în plângere, Romanian PIGS SRL deţinea în municipiu  imobilul  cu construcţii industriale şi edilitare: clădire instalaţii frig, spaţii frigorifice, fabrică produse carne, centrală termică, sală tăiere, post trafo, 2 case portar, birouri, ramă auto, cameră cântar, bucătărie animale, şopron  lemne, magazine furaje, grajd padoc, hală, amplasate pe un teren în suprafaţă de 9550 mp.  Acest imobil a fost preluat de la  Carmolimp SRL în noiembrie 2015 fiind intabulat pe noul proprietar, care avea de achitat la bugetul local  impozit  pentru clădiri de 14.272 lei/an, iar pentru teren, 5.032 lei/an.  Despăgubirea prin expropriere a însemnat suma de 1.052.694,3 lei pe care Municipiul Făgăraş  a oferit-o. Contestatara  nu recunoaşte nici calitatea de expropriator pentru  UAT Făgăraş, invocând Legea 255/2010. Aceasta mai contestă şi faptul că a fost expropriat întreg terenul şi nu doar o parte, atât cât  ar face obiectul coridorului invocat  de UAT Făgăraş.  Firma a solicitat o nouă expertiză.   Astăzi, pe locul abatorului şi al fabricii invocate de Romanian PIGS  sunt ruine. Clădirile au fost demolate după expropriere, iar betoanele scormonite pentru fier vechi.  Firma care a transformat totul în ruine nu este alta decât una aleasă direct de primar. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here