Comunitatea din Beclean s-a bucurat sâmbătă, 25 iunie 2022, de muzică și dansuri populare cu ocazia festivalului organizat de Primăria și CL Beclean. A fost primul eveniment cultural de folclor organizat după o pauză de 2 ani cauzată de pandemie. ,,Așteptam o astfel de acțiune, eram dornici să participăm la un eveniment folcloric. A fost o surpriză și o bucurie pentru noi“ au spus sătenii. Mulți dintre ei au îmbrăcat frumosul port  popular.  Evenimentul a fost dedicat Mariei Trâmbițaș, fiică a satului Beclean, și soțului ei, Paul.  Spectacolul s-a desfășurat la căminul cultural din Beclean și a început la ora 18.00, deschiderea fiiind realizată de primarul comunei, Claudiu Motrescu, și de prof. Tipi Puiu, președintele comitetului de organizare.

Premii pentru participanți

Mare forfotă în ziua  festivalului. Comitetul de organizare și președintele ansamblului ,,Junii Becleanului“, Florin Șerban, s-au ocupat de toate detaliile pentru ca evenimentul să decurgă în cele mai bune condiții. S-a pregătit sala, s-au pregătit premiile pentru participanți, primirea invitaților și a artiștilor. Sătenii au participat în număr mare la festival, sala fiind neîncăpătoare. Au vorbit despre Maria Trîmbițaș, Țușca așa cum i se spunea în sat, primarul Claudiu Motrescu, Florin Șerban, prof. Tipi Puiu.

  • ,,Simțim prezența Mariei Trîmbițaș aici cu noi, parcă și acum ne îndrumă așa cum a făcut-o ani la rând. Pentru mine a fost o adevărată inspirație“ a spus Florin Șerban de la ,,Junii Becleanului.

 Cetățean de onoare al comunei Beclean

Maria Trîmbițaș s-a născut în anul 1946,  în satul Beclean, a fost căsătorită cu Paul și, împreună cu el au fost membrii Ansamblului Profesionist ”Banatul” din 1967 până în 1990. Fire activă, Maria Trîmbițaș (Țușca) s-a implicat în organizarea evenimentelor culturale artistice din comuna Beclean și a sprijinit Ansamblul folcloric ”Junii Becleanului” ajutând la realizarea costumelor populare, decorurilor și coregrafiilor. Maria Trîmbițaș a fost declarată, post mortem, Cetățean de onoare al comunei Beclean.

Expoziție de fotografie

Organizatorii au realizat o expoziție de fotografie dedicată Mariei Trîmbițaș pe care au amplasat-o în sala de spectacol pentru ca toți participanții să își amintească de Țușca. Erau  fotografii care au imortalizat secvențe din viața și activitatea culturală a Mariei Trâmbițaș de-a lungul timpului.

  • ,,Ne mândrim cu ansamblul Junii Becleanului de pe Olt care a evoluat de ani buni pe scene din țară, dar și din străinătate. Ne-au reprezentat cu mândrie purtând portul popular. Cei care au stat în spatele ansamblului sunt Silvia și Florin Șerban, adevărați profesioniști. Sper ca părinții să își îndrume copiii spre dansul popular, spre tradiții și port popular pentru că acestea   reprezintă identitatea noastră și nu trebuie să o pierdem. O parte din costume este făcută de Maria Trîmbițaș pentru că ea vedea întotdeauna frumosul. Ne-a ajutat și pe această cale, nu numai cu experiența sa, nu doar ca dansator, dar și ca organizator, coregraf. Am ținut să o evocăm și astfel să-i respectăm memoria“ a spus primarul Claudiu Motrescu.

Artiști de seamă

Pe scena festivalului au urcat artiști și ansambluri folclorice locale, dar și din țară. A săltat scena de la căminul cultural când au urcat   ,,Junii Becleanului“. Adevărați artiști profesioniști. Au prezentat dansuri populare din toate zonele țării. Au încântat publicul cu frumoase cântece populare  Mădălina Grama și Barbu Mihai, Ionuț Cazac, Șerban Rareș.  Au fost invitate și au încântat audiența  Ansamblul folcloric “ Șipot Ardelean” din Brașov, Ansamblul profesionist “ Banatul “ din Timișoara, Taraful “Pro Datina”  și Ciprian Pop. Eveniment a fost cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

  • ,,A fost un proiect al comunei Beclean depus la programul inițiat de CJ Brașov destinat evenimentelor culturale care a fost aprobat. Dacă nu era această finanțare nu puteam organiza festivalul“ a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here