Asociația de Dezvoltare  Intercomunitară ISO Mediu a încheiat cu  OIREP (n.r. Organ Intermediar de Răspundere Extinsă a Producătorului) două contracte pentru gestionarea deșeurilor reciclabile, cu Financiar Recycling și Marathon EPR, care s-au dovedit a fi benefice pentru membrii asociației și implicit pentru operatorii care activează pe raza UAT-urilor. Conform reprezentantului ADI ISO Mediu, Adrian Miria, OIREP acordă o bonificație de 700 de lei pentru fiecare tonă de deșeu reciclat, iar numai în lunile mai și iunie 2022 au fost reciclate 368 de tone de plastic și carton, însemnând 250.600 lei pentru aceste entități.

  • ,,Cantitatea de 368 de tone de deșeuri reciclate provine din livrările de la Râșnov, Cristian, Făgăraș, Săcele, Bran, Fundata, Beclean și Hârseni pe cele două contracte încheiate de ADI ISO Mediu.  Astfel operatorii care activează pe raza primăriilor care au mandatat asociația să încheie contracte cu OIREP și să gestioneze pentru aceștia fluxul de reciclabil  în loc să plătească taxe de depozitare de  80.960 de lei au încasat peste 250.600 de lei de la aceste entități“ explică Adrian Miria.

Cât de importantă este reciclarea deșeurilor pentru toți factorii implicați, dar mai ales pentru mediu, ne arată un simplu calcul. Pentru a livra o tonă plastic este nevoie de 23.809 sticle PET, o sticlă de 2l având, în medie,  42 de grame.

Mandat special pentru ADI ISO Mediu

Reamintim că ADI ISO Mediu a fost mandatată de membrii săi, respectiv primăriile din județ, printre altele, să încheie contracte cu OIREP prin care  pentru fiecare tonă de deşeu predată în numele lor,  plata să se facă la operatorul de salubritate. La începutul anului 2022, ADI ISO Mediu avea încheiate 38 de mandate speciale din partea primăriilor pentru  gestionarea fluxurilor de deşeuri.

  • ,,Analizând situația gestionării fluxurilor de deșeuri reciclabile pentru ultimele două luni, ADI ISO Mediu și-a îndeplinit  obligatiile aferente mandatului încredintat de UAT-uri pentru acoperirea costurilor de gestionare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale. Era necesar să intervenim şi în fluxul fizic al deşeurilor, nu doar în cel al documentelor. Astfel, am intrat în legătură cu reciclatorii finali care să accepte deşeurile şi balotate, dar şi vrac. De atunci am crescut, chiar am ajuns să dublăm în fiecare lună, cantitatea de deşeuri reciclate.  Acest lucru ajută fiecare primărie în atingerea ţintelor, dar sunt şi   bani care se întorc în reciclare şi se pot întoarce în investiţii, începând de la saci sau pubele şi ajungând până la maşini”, a mai explicat Adrian  Miria.

Rolul ADI a fost şi cel de confirmare a datelor stabilite de autorităţiile locale, în baza cărora operatorii de salubritate  își puteau încasa sumele reprezentând bonusarea pentru trasabilitatea deșeurilor. Demersurile Asociației de a fi mandatată  să exercite în numele și pe seama Unității Administrativ-teritoriale atribuțiile, drepturile și obligațiile de monitorizare și control a contractelor încheiate cu operatorii de salubritate, în vederea respectării prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 74 din 17 Iulie 2018, a ajutat și  operatorii de salubritate să între în contact cu reciclatorii finali astfel ca toate deşeurile colectate reciclabile să ajungă unde trebuie și să fie valorificate.

  • ,,Dacă inițial înregistram  o medie de 80 de tone reciclate am reușit să depășim lejer peste 500 de tone  lunar a căror trasabilitate să treacă prin asociație. Dar cantitatea este în creștere” mai spune reprezentantul ADI ISO Mediu.

ADI ISO Mediu, intermediar  între UAT-uri și operatorii de salubritate

ADI ISO Mediu a fost  constituită în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a Serviciului de salubrizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului, în conformitate cu preverile legislatiei europene și naționale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here